Με περισσότερους από 172 ανοιχτά ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ και queer αθλητές η Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020 είναι η πιο συμπεριληπτική από ποτέ.
Η πιο ΛΟΑΤΚΙ Ολυμπιάδα από πάντα συμβαίνει σε μια χώρα όπου η κοινωνική αλλαγή και τα δικαιώματα των LGBTQI+ δεν είναι προστατευμένα. Τη συντηρητική Ιαπωνία αναφέρει το Reuters.
O 39χρονος πρώην ξιφομάχος για την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας και τρανσέξουαλ ακτιβιστής Fumino Sugiyama δήλωσε ενθουσιασμένος από την πρόοδο της διαφορετικότητας στους φετινούς Αγώνες.
View this post on Instagram
O Sugiyama ξεκίνησε την ξιφασκία σε ηλικία 10 ετών και συμμετείχε στην ιαπωνική γυναικεία ομάδα μέχρι την απόσυρση του στα 25 του.
“Μου άρεσε το άθλημα της ξιφασκίας όμως δεν ένιωθα ότι μπορούσα να βρω μια θέση για τον εαυτό μου μέσα σε αυτό” είπε.
Σύμφωνα με ακτιβιστές των δικαιωμάτων η Ιαπωνία έχει πολύ δρόμο να διανύσει στα ΛΟΑΤΚΙ θέματα. Οι ίδιοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους Αγώνες ως ακόμη μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης και στήριξης του κοινού στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
“Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν ότι η Ιαπωνία είναι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αυτό δεν ισχύει” είπε στο Reuters o Gon Matsunaka, ιδρυτής του πρώτου Ιαπωνικού κέντρου LGBTQ, Pride House.
Ωστόσο οι αθλητές έχουν αναλάβει δράση για να αλλάξουν πολλά, τουλάχιστον στο χώρο του αθλητισμού.
Η αρχηγός της γερμανικής ομάδας χόκεϊ γυναικών, η Nike Lorenz, θα φορά περιβραχιόνιο σε χρώματα ουράνιου τόξου για να δείξει αλληλεγγύη στις κοινότητες LGBTQ σε όλους τους αγώνες της. Το ίδιο έκανε ο Γερμανός Manuel Neuer, αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, στο Euro 2020 τον περασμένο μήνα.
Ο Sugiyama, ο οποίος διοργανώνει επίσης την ετήσια πορεία υπερηφάνειας της πόλης, έγινε το πρώτο τρανς άτομο που διορίστηκε στην Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
“Ο αποκλεισμός από τον αθλητικό κόσμο είναι το ίδιο με τον αποκλεισμό από την κοινωνία. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία” πρόσθεσε.
Aφιερωμένο σε κάθε Ζακ και Ζackie Oh, ένα δικαιωματικό podcast της RADCAST.GR σε συνεργασία με την ομάδα Justice For Zak/Zackie.
Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης Tom Daley δήλωσε περήφανος που ήταν ομοφυλόφιλος στη βράβευση του στους αγώνες του Τόκιο φέρνοντας την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στο βάθρο.
Στους ίδιους Ολυμπιακούς @ Quinn (σ.σ. χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες she/them) έγινε το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο, που αγωνίστηκε ποτέ σε Ολυμπιάδα ως μέλος της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας του Καναδά γράφοντας ιστορία.
“Τα τρανς κορίτσια απαγορεύονται από τον αθλητισμό. Οι τρανς γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκατάληψη ενώ προσπαθούν να ακολουθήσουν τα ολυμπιακά όνειρά τους. Ο αγώνας δεν είναι κοντά στο τέλος … και εγώ θα γιορτάσω όταν είμαστε όλ@ εδώ” έγραψε.
View this post on Instagram
Η Νεοζηλανδή Laurel Hubbard έγραψε επίσης ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα, που διαγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αν και δεν προκρίθηκε η συμμετοχή της θεωρείται ως ένα καίριο βήμα για την ορατότητα της τρανς κοινότητας και την εκπροσώπηση της στον αθλητισμό που ίσως φέρει αναθεωρήσεις στους Ολυμπιακούς κανόνες.
Με τους περισσότερους ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ αθλητές οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 έχουν ονομαστεί Rainbow Olympics. Οι ακτιβιστικές οργανώσεις ελπίζουν ότι το μήνυμα της θετικής ένταξης μπορεί να έχει ένα μόνιμο, παγκόσμιο αντίκτυπο σχολιάζει η The Guardian.
Σύμφωνα με το Outsports.com στη φετινή Ολυμπιάδα συμμετέχουν τουλάχιστον 172 LGBTQ+ αθλητές. Είναι τρεις φορές περισσότεροι από τον αριθμό συμμετοχών στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 (56) ενώ στο Λονδίνο το 2012 οι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ αθλητές ήταν μόλις 23.
Ένας σπουδαίος αθλητής ξεχωρίζει, εκτός από τις επιδόσεις του, και από την προσωπικότητά του, ειδικά όταν βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου #Τεντογλου #Olympics #Olympics2020 #Olympics2021 https://t.co/8XVZZ4OTQR
— Documento📰 (@documentonews) August 3, 2021
Με τη συλλογικότητα να κερδίζει χρυσό, αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ίσως μείνουν στην ιστορία ως οι πιο ανθρώπινοι όλων. Καθώς τα κράτη και οι θεσμοί ξεμπροστιάζονται, οι αθλητές -από τον χρυσό Έλληνα Ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος Μιλτιάδη Τεντόγλου που φόρεσε ροζ μάσκα ως σύμβολο διαμαρτυρίας για την κακοποίηση των γυναικών στη Σιμόν Μπάιλς που διάλεψε την ψυχική υγεία από τα μετάλλια– αυτοί οι Ολυμπιακοί είναι αμφιλεγόμενοι αλλά με αλληλεγγύη και το ηθικό πλεονέκτημα του αθλητικού πνεύματος που έχει λησμονηθεί εδώ και καιρό και φέτος λάμπει, ίσως αυτό αλλάξει.