Spotify: “Φρένο” στη διασπορά fake news μέσω podcasts

Newsroom Radcast

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν fake news για τον Covid , μέσω Spotify Podcasts, όπως αυτό του Joe Rogan, το Spotify προχωρά διορθωτικές κινήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Daniel Ek δήλωσε ότι η νέα προειδοποίηση θα ανακατευθύνει τους χρήστες σε ένα κέντρο δεδομένων σχετικών με τον κορονοϊό

“H ένδειξη “content advisory” θα κατευθύνει τους ακροατές των Podcast σε μια σελίδα, η οποία θα περιέχει στοιχεία και πληροφορίες ειδικούς στον τομέα της υγείας, καθώς και σε συνδέσμους με αξιόπιστες πηγές”, αναφέρει το Reuters. “Είχαμε ισχύοντες κανόνες εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ομολογουμένως, δεν ήμασταν διαφανείς σχετικά με τις πολιτικές που καθοδηγούν το περιεχόμενό μας ευρύτερα”, έγραψε ο Εκ σε ανάρτησή του.

“Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή τους σε σοβαρά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19”, προσέθεσε, τονίζοντας πως “αυτή η νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα εφαρμοσθεί στις χώρες σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες. Από όσα γνωρίζουμε, αυτή η συμβουλή για το περιεχόμενο είναι η πρώτη του είδους από μια μεγάλη πλατφόρμα που μεταδίδει podcast”.

“Με βάση τα σχόλια των τελευταίων εβδομάδων, μου έχει γίνει σαφές ότι έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να παρέχουμε ισορροπία και πρόσβαση σε ευρέως αποδεκτές πληροφορίες από τις ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες που μας καθοδηγούν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου περίοδο”, έγραψε ο Εκ, αν και το Spotify, δεν έχει αφαιρέσει το επεισόδιο της 31ης Δεκεμβρίου του podcast του Rogan, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις.

“Το εν λόγω podcast με τίτλο Joe Rogan Experience , κατηγορείται για διασπορά παραπληροφόρησης σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 καθώς μεταξύ άλλων φιλοξένησε έναν ιολόγο που είναι δύσπιστος για τα εμβόλια για τον κορονοϊό mRNA. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το Spotify δεν παραβιάζει τις πολιτικές του.

H πρόσφατη κίνηση του Spotify να προσθέσει ειδική σήμανση/ προειδοποίηση στους χρήστες, έγινε αφότου οι Neil Young και Joni Mitchell ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η πλατφόρμα επιτρέπει τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid και τα εμβόλια.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Spotify έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα των καλλιτεχνών για απόσυρση των δημιουργιών του, ενώ δεν έκανε καμία κίνηση προκειμένου να αποσύρει το περιεχόμενο της παραπληροφόρησης από τα podcast του Joe Rogan. Mάλιστα, η δυσαρέσκεια που προκάλεσε ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά του Spotify ξεκίνησε να αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής του η οποία πήρε την κατιούσα.