Είμαστε ένοχοι! Η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα είναι εξωφρενικά δυστοπική

Newsroom

Το δίλημμα είναι απλό. Είτε λαμβάνουμε μέτρα τώρα ενάντια στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, είτε προετοιμαζόμαστε για την κόλαση στη Γη προειδοποιούν οι επιστήμονες στην έκθεση της IPCC για τον ΟΗΕ.

Η πιο κρίσιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή δόθηκε στη δημοσιότητα και είναι ακόμη πιο δυσοίωνη από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Έχουμε αργήσει.

Την έκθεση υπογράφει η επιστημονική ομάδα της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Γη καταστρέφεται σε πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που υποθέταμε μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο,

Η έκθεση είναι πρωτοσέλιδο στα media ανά τον κόσμο και είναι η τελευταία προειδοποίηση στην ανθρωπότητα ώστε να αναχαιτίσει το μηχανισμό καταστροφής του περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει. Αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες της εγκληματικής φύσης της.

Χρησιμοποιώντας σκληρές λέξεις η έκθεση αναφέρει ότι η Γη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, με ξηρασία, φονικές πλημμύρες, φωτιές, λιώσιμο των πάγων και άνοδο της στάθμης των θαλασσών αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Τα λόγια του Pep Canadell, επιστήμονα και συγγραφέα, αρκούν.

“Δεν υπάρχουν καθόλου καλά νέα στις 3.900 σελίδες της έκθεσης που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα” είπε. Όπως αναφέρει η έκθεση ο πλανήτης έχει υπερθερμανθεί 1.1 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα με το θερμόμετρο να ανεβαίνει προχωρώντας στους 1.5 βαθμούς Κελσίου -κάτι που αν δεν τιθασευτεί θα οδηγήσει σε αποκαλυπτικά σενάρια.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο πλανήτης είναι πολύ πιθανό να ζεσταθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Σε μια κίνηση ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, η WWF συνεργάστηκε με το μουσείο της Μαδρίτης, Prado φέρνοντας τις καταστροφικές συνέπειες του ανθρώπινου εγκλήματος στον πλανήτη σε εμβληματικούς πίνακες. Έτσι ο πίνακας του Francisco de Goya "El quitasol" επισημαίνει το δράμα των περιβαλλοντικών προσφύγων (cover image) και το έργο "El paso de la laguna Estigia" του Joachim Patinir απεικονίζει την ολέθρια ξηρασία.

“Η ανθρωπότητα είναι ένοχη 100% για την περιβαλλοντική καταστροφή”

tweet

Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,09 από την προβιομηχανική εποχή. και πολλές κλιματικές αλλαγές όπως το λιώσιμο των παγετώνων είναι ουσιαστικά μη αναστρέψιμες.

Είναι αναπόφευκτο και σκληρό. Η κλιματική αλλαγή αυτή τη στιγμή είναι παντού, σε κάθε ήπειρο, κάθε ωκεανό, παντού.

Η IPCC κατέληξε επίσης σε πέντε διαφορετικά σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανάλογα με το πόσο διοξείδιο του άνθρακα έχουμε απελευθερώσει στον πλανήτη.

Όπως επισημαίνει ο Canadell, η υπερθέρμανση του πλανήτη παραμένει κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα μόνο εάν και εφόσον οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φτάσουν στο καθαρό μηδέν στις αρχές του 2050.

Στην Αυστραλία, επισημαίνει η έκθεση, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα τραγικά.

Ο Michael Grose που συμμετείχε επίσης στην έκθεση εξηγεί ότι η Αυστραλία έχει ήδη ζεσταθεί κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου από το 1910 ενώ ο ωκεανός ανατολικά της Αυστραλίας θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αλλού. .

Τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κλίμα και το περιβάλλον που και ακούνε τις απογοητευμένες εκκλήσεις των επιστημόνων για να ληφθούν επειγόντως άμεσα μέτρα αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής.

Ίσως η έκθεση να μην σας εκπλήσσει -αν έχετε παρακολουθήσει τις πυρκαγιές, τους καύσωνες και τις πλημμύρες του καλοκαιριού 2021 ή έχετε βιώσει τις συνέπειες, η έκθεση απλά επιβεβαιώνει όσα ξέρουμε από πριν.

Είναι άβολο, εξαντλητικό, δύσκολο. Είναι η αλήθεια και με αυτή είμαστε αντιμέτωποι λένε οι επιστήμονες υπενθυμίζοντας ότι όσο απαισιόδοξα και αν είναι τα ευρήματα ο αγώνας ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Δεν υπάρχουν φυσικά ή περιβαλλοντικά εμπόδια για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη πέρα ​​από αυτό το κρίσιμο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Απλώς, η ανθρωπότητα πρέπει να επιλέξει τη ζωή και όχι το δυστοπικό μέλλον που ετοιμάζει για τις γενιές της.

“Εν κατακλείδι έχουμε μηδενικό χρόνο να αποφύγουμε τις επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει ήδη φτάσει” είπε ο Michael E. Mann, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης της IPCC του 2001 report στο CNN. “Η ανθρωπότητα είναι ένοχη 100% για την περιβαλλοντική καταστροφή” υπογραμμίζει.

“Η έκθεση είναι το καμπανάκι του κινδύνου για την ανθρωπότητα” σχολίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ António Guterres.

Η έκθεση δημοσιεύεται τρεις μήνες πριν την έναρξη των συζητήσεων στη Σύνοδο για το κλίμα της Γλασκόβης.

Σύμφωνα με την έκθεση τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που κάποτε χτυπούσαν τον πλανήτη μια φορά τη δεκαετία συμβαίνουν 30% πιο συχνά.

Η ξηρασία προκύπτει 70% συχνότερα και σε συνδυασμό με τους καύσωνες και την ανθρώπινη αδιαφορία, καίει τα πάντα στο διάβα της.

‘Έξι από τις δέκα μεγαλύτερες φωτιές στην Καλιφόρνια έχουν συμβεί μέσα στο 2020 ή το 2021 σύμφωνα με το CNN.

Με κάθε μέτρηση να είναι πλέον προειδοποίηση για λήψη άμεσης, επείγουσας δράσης η επιστημονική κοινότητα σήμερα έριξε το γάντι σε κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Αν δεν μηδενίσουμε την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα, μας μηδενίσαμε.

Αν ο πλανήτης ζεσταθεί περισσότερο από 1.5 βαθμούς Κελσίου η κλιματική αλλαγή θα είναι απρόβλεπτα ολέθρια για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα της Γης.

Η έκθεση των 3.500 περίπου σελίδων είναι το αποτέλεσμα έρευνας μιας δεκαετίας από κλιματολόγους και περιβαλλοντικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη αυτή τη φορά. Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν εκφυλίσει το κλίμα της Γης με τρόπους “πρωτοφανείς” και μόνο αν διασφαλιστεί στην COP26 το μέλλον του πλανήτη ο κλιματικός όλεθρος μπορεί να ανατραπεί.

Υιοθετώντας σχεδόν τον τόνο της Γκρέτα Τούνμπεργκ όταν έλεγε “This Is Not A Drill” οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε πλεόν την πολυτέλεια του χρόνου.

Την έκθεση της IPCC υπογράφει διεθνής ομάδα 234 κορυφαίων επιστημόνων.

Ξέρουμε, μπορεί να γίνει εξαντλητικό, όμως ο αγώνας δεν έχει κριθεί ακόμα. Δεν υπάρχουν φυσικά ή περιβαλλοντικά εμπόδια για να σταματήσει η θέρμανση του πλανήτη πέρα ​​από αυτό το κρίσιμο όριο των 1,5.

Απλώς, η ανθρωπότητα πρέπει να επιλέξει να ενεργήσει – υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί η χειρότερη ζημιά.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ.