Από την πανδημία στην κλιματική αλλαγή: 9+1 podcast για να σώσουμε τον πλανήτη

Newsroom

Είναι επείγουσα ανάγκη να μάθουμε τι συμβαίνει με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Να εκπαιδευτούμε στο πώς μπορούμε να αναλάβουμε δράση πριν το αποκαλυπτικό τέλος που η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι έρχεται. Ακολουθεί μια λίστα με τα καλύτερα podcast σχετικά με το περιβάλλον που πρέπει να ακούσουμε πριν είναι αργά.

 

Με την περιβαλλοντική κρίση να καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για δράση και με τους πολιτικούς απρόθυμους -ή απλά ανίκανους- να δώσουν λύσεις νομοθετώντας τα περιβαλλοντικά εγκλήματα ως εγκλήματα πολέμου, είναι υποχρέωση του κάθε ένα από εμάς να αναλάβουμε δράση.

Τα podcast (στην αγγλική γλώσσα) δίνουν αφορμές για συζητήσεις, για κριτική σκέψη και παρέχουν πρακτικές συμβουλές για τα πάντα, από την άγρια ​​ζωή έως την αειφορία.

Πατήστε play για ένα βιώσιμο αύριο.

🌏

Shaping The Future

Με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο, ερευνητή και συνιδρυτή της σειράς διαλέξεων για το κλίμα του Cambridge Climate Lecture Series με τους Dr Hugh Hunt και Dr Tony Eva (CCLS), τον Nick Breeze, το podcast Shaping The Future επιμορφώνει.

Οι συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν τις επιλογές που καλούμαστε να αναλάβουμε συλλογικά για ένα μέλλον που θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες γενιές και τη βιόσφαιρα.

Πάτα play:

🌏

BBC Earth

Γνωρίστε από κοντά τα σκαθάρια στην έρημο Namib ή πετάξτε επάνω σε φτερά αετών στο Rajasthan ή απλά καταδυθείτε στα βάθη του ωκεανού με το BBC Earth Podcast.

Η δημοσιογραφική ομάδα του BBC Earth συλλέγει καθηλωτικές ιστορίες για τον πλανήτη μας, τα πλάσματα και τα τοπία της Γης. Η θεματολογία είναι ετερόκλητη περνώντας από την εξαφάνιση των ειδών στο μυστικισμό και τα μαθήματα που μπορούμε να διδαχθούμε από την φύση για να επιβιώσουμε το έγκλημα που κάνουμε.

Πάτα play:

🌏

Call Of The Wild

Στο Call Of The Wild (Tο Κάλεσμα Της Φύσης), ο ηθοποιός, παρουσιαστής και πρεσβευτής της WWF, Cel Spellman, μας εκπαιδεύει σε όσα μπορούμε να κάνουμε για να κερδίσουμε τον αγώνα διάσωσης του πλανήτη.

Ο Spellman φιλοξενεί σε κάθε επεισόδιο έναν επώνυμο από το χώρο του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας και έναν ειδικό της άγριας ζωής για γόνιμους διαλόγους γεμάτους πληροφορίες.

Ανάμεσα στους καλεσμένους οι Steve Backshall, Sir David Attenborough και Georgia May Jagger.

Πάτα play:

🌏

Outrage + Optimism

Αντιμετωπίστε την κλιματική κρίση κατάματα, αλλά καταλάβετε τα μέσα που έχουμε για να την αναχαιτίσουμε με κάθε επεισόδιο του Outrage + Optimism.

Από την πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Christiana Figueres και η ομάδα που έφερε τη Συμφωνία του Παρισιού στο τραπέζι, τον Tom Rivett-Carnac και τον Paul Dickinson, αυτό το podcast για την πολιτική και τη στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θέλει να ενημερώσει, θα σας εμπνεύσει και να μας βοηθήσει στο να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε στην πιο κρίσιμη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας για να διασφαλίσουμε το αύριο.

Ένα από τα κορυφαία podcast για το κλίμα το O+O μιλάει με επιδραστικούς παράγοντες σε κέντρα εξουσίας, επιχειρήσεις, με ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές που παλεύουν για την αλλαγή.

Από τη Greta Thunberg στους Massive Attack, Εxtinction Rebellion ή Yuval Noah Harari ως καλεσμένους, τα επεισόδια αυτού του podcast ισορροπούν προσεκτικά ανάμεσα στο συναίσθημα της οργής και της αισιοδοξίας που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πάτα play:

Πάτα play!

Ο ακτιβισμός δεν είναι πλέον επιλογή αλλά μονόδρομος. Ένα περιβαλλοντικό χρηστικό podcast της RADCAST με τον Βασίλη Σφακιανόπουλο, creative director και ο άνθρωπος πίσω από την κινητοποίηση Save Your Hood, και τη Σεμίνα Πανηγυροπούλου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας για ένα καλύτερο, καθαρό, αύριο εδώ που είναι το σπίτι μας.

🌏

So Hot Right Now

Με παραγωγούς και οικοδεσπότες την περιβαλλοντική δημοσιογράφο Lucy Siegle και τον σκηνοθέτη Tom Mustill που υπογράφει το βραβευμένο video Nature Now, αυτό το podcast θέλει να μας μάθει να επικοινωνούμε την επείγουσα συνθήκη της κλιματικής αλλαγής από εκείνους που ξέρουν να το κάνουν καλύτερα.

Μιλώντας με  πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας Mary Robinson, την τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Ellie Goulding και άλλους, το προσωπικό και παθιασμένο σε ύφος podcast So Hot Right Now μας προσφέρει τα σωστά εργαλεία για να μιλάμε για την κλιματική κρίση και να αφυπνίζουμε όσους έχουν αργήσει να συνειδητοποιήσουν τους καιρούς που ζούμε, είτε αυτοί είναι οι γονείς, είτε τα Ηνωμένα Έθνη.

Πάτα play:

🌏

Mothers Of Invention

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε το πατριαρχικό σύστημα εξουσίας. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί μια φεμινιστική λύση!

Το podcast που φιλοξενεί (κυρίως) γυναίκες από όλο τον κόσμο προτείνει εναλλακτικές λύσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα υπογράφει η Mary Robinson, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ιρλανδίας και ακτιβίστρια για την κλιματική δικαιοσύνη και μία από τις γυναίκες που ηγούνται του παγκόσμιου κινήματος για το κλίμα και η συγγραφέας και κωμικός Maeve Higgins.

Το Mothers Of Invention δίνει έμφαση στις ιστορίες μαύρων και αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών που καινοτομούν στις πρώτες γραμμές της κλιματικής αλλαγής και διεκδικούν κλιματική δικαιοσύνη για όλους!

Με την πανδημία και το συστημικό ρατσισμό να μονοπωλεί την ενημέρωση εκεί έξω, το podcast εξετάζει τη δύναμη της αυτο-φροντίδας και υπογραμμίζει την ανάγκη να χρησιμοποιούμε ενσυναίσθηση και συμπόνοια διεκδικώντας τους κλιματικούς μας στόχους αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς. Ποια είναι τα ιστορικά μαθήματα που πρέπει να έχουμε αντιληφθεί πριν ξεκινήσουμε να είμαστε σκαπανείς της αλλαγής;

Πρωτοποριακή και με γυναικεία ευαισθησία, το Mothers of Invention έχει φιλοξενήσει και άντρες που δεν φοβούνται να αναλάβουν ευθύνη και δράση για ένα καλύτερο αύριο. Πρωτοπόρους όπως ο Bernie Sanders.

🌏

Sustainable(ish): The Podcast

Θέλετε να βοηθήσετε στη διάσωση του πλανήτη αλλά και η ιδεά μόνο σας πανικοβάλλει; Στο Sustainable(ish): Το Podcast, η συγγραφέας και ομιλήτρια για περιβαλλοντικά ζητήματα Jen Gale εξηγεί πώς μικρές τροποποιήσεις στην καθημερινότητα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γεμάτο από πρακτικές συμβουλές για τα πάντα και με έμφαση στους γονείς που πρέπει να μεγαλώσουν παιδιά με περιβαλλοντική συνείδηση και δράση το podcast μιλάει για τα πάντα -από τις πάνες έως την κομποστοποίηση- με ειδικούς επάνω στην αειφορία και θέλει να αλλάξει την καθημερινότητα μας.

Πάτα play:

🌏

Wardrobe Crisis

Μπορεί να αναχαιτιστεί η γρήγορη μόδα; Είναι ο βιγκανισμός η απάντηση; Μπορούμε να φανταστούμε το τέλος του καπιταλισμού; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που διερευνώνται στο Wardrobe Crisis, ένα podcast βιώσιμης μόδας από την Clare Press, την πρώτη συντάκτρια βιωσιμότητας της Vogue.

Η Press μιλάει με τους καλεσμένους της από όλο τον κόσμο για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας. Η Aja Barber μιλάει για την ηθική μόδα, η Anya Hindmarch για τα πλαστικά μιας χρήσης, η Sinead Burke για τον ακτιβισμό κα.

Πάτα play: