Η Γκρέτα Τούνμπεργκ θέλει να αλλάξει τον τρόπο που τρώμε

Newsroom

H ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ για τη σχέση διατροφής και περιβαλλοντικής κρίσης. 

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ θέτει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα ώστε να αντιμετωπιστούν τρεις απειλές: οι εκπομπές άνθρακα, το ξέσπασμα ασθενειών και ο πόνος των ζώων.

Σε ακόμη ένα video σε συνεργασία με τον Tom Mustill, η Τούνμπεργκ λέει πως η επίδραση της γεωργίας στο περιβάλλον καθώς και το ξέσπασμα ασθενειών όπως η COVID-19, η οποία φέρεται να προήλθε από ζώα, θα μειωθεί με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα.

Η σχέση μας με τη φύση έχει διαρραγεί. Όμως οι σχέσεις μπορούν να αλλάξουν” λέει η Σουηδή ακτιβίστρια στο video που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας.

H γεωργία και η σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τις υγειονομικές πανδημίες είναι μια ακόμη μάχη της Τούνμπεργκ που δηλώνει -και είναι-εξοργισμένοι με τους διαμορφωτές πολιτικής και την αδιαφορία των κέντρων εξουσίας να βάλουν φρένο στις εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα.

Η κλιματική κρίση, η οικολογική κρίση και η υγειονομική κρίση συνδέονται μεταξύ τους” προσθέτει.

Η Τούνμπεργκ υπερασπίζεται ότι η μετάδοση ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους προκλήθηκε από τις γεωργικές μεθόδους και πως η μετάβαση σε μια διατροφή με βάση τα φυτά θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και κατά οκτώ δισ. τόνους ετησίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως ο κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, ενώ επιστήμονες λένε πως το 60% των μεταδοτικών ασθενειών που εμφανίστηκαν από το 1990 έως το 2004 προήλθαν από ζώα.

Παράλληλα η ζήτηση για εναλλακτικές στο κρέας αυξάνονται παγκοσμίως λόγω των ανησυχιών για την υγεία, την ευημερία των ζώων και το περιβάλλον.

Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που ο βιγκανισμός είναι σωτήρια και ηθική λύση.

Aυτό είναι το δεύτερο video της Τούνμπεργκ σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και ακτιβιστή Tom Mustill.

Το βραβευμένο Nature Now για την επείγουσα προστασία των δασών είχε προηγηθεί παραδίδοντας περισσότερα μαθήματα περιβαλλοντικής αφύπνισης.

Πάτα play:

“Αυτό δεν είναι μια άσκηση ετοιμότητας. Ονομάζομαι Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ζούμε στην αρχή ενός μαζικού αφανισμού” λέει η Σουηδή ακτιβίστρια.

“Το κλίμα μας καταρρέει. Παιδιά σαν κι εμένα εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να διαμαρτυρηθούν. Αλλά μπορούμε ακόμη να το διορθώσουμε. Μπορείτε ακόμη να το διορθώσετε. Για να επιβιώσουμε, πρέπει να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Αλλά μόνο αυτό δεν φτάνει. Έχουν συζητηθεί πολλές λύσεις. Αλλά τι γίνεται με τη λύση που είναι μπροστά στα μάτια μας;”

Η απάντηση στο video και τα δέντρα.