To show τελείωσε! H Γκρέτα Τούνμπεργκ απασφαλίζει για την κόλαση του πλανήτη

Newsroom Radcast

Η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ειρωνεύεται τους ηγέτες του κόσμου για την εγκληματική αδιαφορία απέναντι στην περιβαλλοντική και κλιματική κρίση σε ένα tweet.

Τη στιγμή που στο Κέβο της Λαπωνίας ο υδράργυρος αγγίζει τους 35°C με τη θερμοκρασία να σπάει δυσοίωνα, δυστοπικά ρεκόρ, η Ανταρκτική ζει τους θερμότερους μήνες της και η Νέα Ζηλανδία ακολουθεί το ίδιο μοτίβο η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ οπλίζεται για περισσότερες μάχες.

Μετά την εμφάνιση της στην Αυστρία στα πλαίσια του Austrian World Summit όπου και απαίτησε από τους πολιτικούς να σταματήσουν να παίζουν θέατρο και να αναλάβουν επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή, η Τούνμπεργκ έκανε μια ανάρτηση για τη γενικευμένη υπερθέρμανση του πλανήτη γράφοντας:

Ο Ιούνιος του 2021 ήταν ο πιο καυτός Ιούνιος που καταγράφηκε ποτέ στην πόλη μου, στη Στοκχόλμη. Ο δεύτερος πιο ζεστός Ιούνιος ήταν το 2020. Ο τρίτος το 2019. Διακρίνω κάποιο μοτίβο εδώ; Μπα, μάλλον θα είναι ακόμη μια σύμπτωση.

Το ειρωνικό σχόλιο της έρχεται μετά τις εξουθενωτικές και ολέθριες θερμοκρασίες που καταγράφονται σε Σκανδιναβία, ΗΠΑ και Καναδά όπου οι νεκροί από τον καύσωνα που άγγιξε τους πενήντα βαθμούς Κελσίου πολλαπλασιάζονται και οι πυρκαγιές εξαφανίζουν κωμοπόλεις από το χάρτη.

Στη Νορβηγία, το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας ανέφερε ότι την Κυριακή η θερμοκρασία έφτασε τους 34 βαθμούς στο Σάλτνταλ, μια κοινότητα κοντά στον Αρκτικό κύκλο -το απόλυτο ρεκόρ της χώρας είναι οι 35,6 βαθμοί και αυτές οι “τροπικές νύχτες” είναι μόνο ανησυχητικές.

Η Τούνμπεργκ είναι ακριβώς όσο εξοργισμένοι θα έπρεπε να είμαστε όλοι με το θέατρο των πολιτικών απέναντι στη νομοτελειακή καταδίκη της ανθρωπότητας αν δεν ληφθούν μέτρα εχθές.

“Παίζετε θέατρο!”

Η Γκρέτα Τούμπεργκ έδειξε ακόμη μια φορά την πυγμή της στην πρόσφατη εμφάνιση της στην Αυστρία.

Μιλώντας σε αυτούς που είναι σε κέντρα εξουσίας που ορίζουν την τύχη και την οικονομία, ουσιαστικά την ίδια την επιβίωση μας η Τούνμπεργκ απασφάλισε απαιτώντας από τους πολιτικούς να μη στήνουν σόου δημοφιλίας με αφορμή την κλιματική αλλαγή και να αναλάβουν δράση.

Η 18χρονη πλέον Τούνμπεργκ εμφανίστηκε την 1η Ιουλίου στη Βιέννη και απευθυνόμενη στους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου είπε όσα λέμε όλοι μας αλλά κανείς δεν μοιάζει να ακούει. Μιλώντας για τον κυνισμό και την αδιαφορία των πολιτικών η Τούνμπεργκ κατήγγειλε όσους βρίσκονται στην εξουσία λέγοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτούν ακόμη και την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή “για να κερδίσουν ψήφους, δημοσιότητα, πόντους στα χρηματιστήρια ή την επόμενη καλοπληρωμένη θέση σε κάποια εταιρεία ή σε ένα λόμπι συμφερόντων.”

ΠΑΤΑ PLAY

To περιβαλλοντικό podcast της RADCAST.GR θέλει να σώσουμε έναν πλανήτη, τον δικό μας.

Μπορείτε – και θα το κάνετε – να συνεχίσετε να παίζετε το θέατρο σας, δηλαδή να λέτε τα λόγια σας, να φοράτε τα κουστούμια σας. Μπορείτε και θα συνεχίσετε να υποκρίνεστε. Αλλά, τόσο η φύση όσο και η φυσική δεν θα ξεγελαστούν. Η φύση και η φυσική δεν διασκεδάζουν, ούτε παρασύρονται από το θέατρο σας.

tweet

“Σας βαρεθήκαμε! Το σόου τελείωσε!” είπε η Τούμπεργκ εκθέτοντας την μόνη ατζέντα την οποία προσκυνάνε οι πολιτικοί. Αυτή του κέρδους και της μεγιστοποίησης του εις βάρος του πλανήτη.

Το κάλεσμα της είναι ένα. Για την Τούνμπεργκ οι μόνοι που μπορούμε να βασιστούμε για να σώσουμε τις ζωές μας και τις επόμενες γενιές είναι οι ίδιοι οι εαυτοί μας.

Το κάλεσμα της σε μια ριζοσπαστική αντίσταση για το περιβάλλον είναι άμεσο. Διαβάστε τα λόγια της, προστατέψτε τις ζωές μας.

Το Show τελείωσε!

Αύριο συμπληρώνονται 150 βδομάδες από τότε που αρχίσαμε τις σχολικές απεργίες για το κλίμα. Όλο αυτό το διάστημα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αφυπνιστεί για την κλιματική και οικολογική κρίση, ασκώντας περισσότερη πίεση σε εσάς – τους ανθρώπους της εξουσίας.

Τελικά, η δημόσια πίεση ήταν πολύ μεγάλη, τα μάτια του κόσμου ήταν στραμμένα σε εσάς. Οπότε, μπήκατε σε δράση. Όχι δράση για την κλιματική αλλαγή, αλλά αρχίσατε να παίζετε θέατρο. Παιχνίδια πολιτικά, παιχνίδια με τις λέξεις, παιχνίδια με το μέλλον μας.

Υποκρίνεστε ότι αναλαμβάνετε ευθύνες. Ότι ενεργείτε ως σωτήρες καθώς προσπαθήσατε να μας πείσετε ότι παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας, ενώ η απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη. Και, καθώς το επίπεδο συνειδητοποίησης είναι τόσο χαμηλό, καταφέρνετε και σχεδόν την γλιτώνετε.

Αλλά, ας είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που κάνετε δεν έχει σχέση με δράση κατά της κλιματικής αλλαγής ή με δράση απέναντι σε μία επείγουσα κατάσταση. Ποτέ δεν ήταν. Πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική που είναι μεταμφιεσμένη σε πολιτική. Εσείς – κυρίως οι ηγέτες των πλούσιων εθνών – προσποιείστε ότι αλλάζετε και ότι ακούτε τους νέους ανθρώπους, ενώ συνεχίζετε σχεδόν όπως και πριν.

Υποκρίνεστε ότι αντιμετωπίζετε σοβαρά την επιστήμη λέγοντας «Η επιστήμη επιστρέφει», ενώ διοργανώνετε συναντήσεις κορυφής για το κλίμα, δίχως να καλείτε να μιλήσει ούτε έναν επιστήμονα κλιματολόγο. Υποκρίνεστε ότι κηρύσσετε τον πόλεμο στα ορυκτά καύσιμα, ενώ ανοίγετε νέα ανθρακωρυχεία, νέα κοιτάσματα πετρελαίου και πετρελαιαγωγούς. Όχι μόνο συνεχίζετε να κάνετε τη δουλειά σας όπως πάντα, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, επιταχύνετε και κλιμακώνετε τη διαδικασία.

Υποκρίνεστε ότι έχετε τις πιο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές, ενώ δίνετε νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου, και ψάχνετε για μελλοντικά κοιτάσματα. Καυχιέστε για τις λεγόμενες φιλόδοξες κλιματικές δεσμεύσεις σας, οι οποίες, αν τις δει κάποιος ολιστικά, είναι πολύ ανεπαρκείς, και στη συνέχεια συλλαμβάνεστε ούτε καν να προσπαθείτε να πιάσετε αυτούς τους στόχους.

Υποκρίνεστε ότι νοιάζεστε για την φύση και τη βιοποικιλότητα, ενώ ο κόσμος χάνει ένα δάσος μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου, κάθε δευτερόλεπτο. Υποκρίνεστε ότι είστε ηγέτες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ εγκλωβίζεστε σε μία μελλοντική, κοινή αγροτική πολιτική που θα κάνει αδύνατη την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Υποκρίνεστε ότι θα “τα φτιάξετε καλύτερα από πριν” μετά το τέλος της πανδημίας αν και αστρονομικά χρηματικά ποσά έχουν ήδη δεσμευθεί, όχι για πράσινα σχέδια, ό,τι και αν σημαίνουν αυτά τα πράσινα σχέδια. Για παράδειγμα, οι χώρες του G7 ξοδεύουν περισσότερα δισεκατομμύρια στα ορυκτά καύσιμα και στις αντίστοιχες υποδομές, παρά στην καθαρή ενέργεια.

Όλα αυτά τα αντισταθμίζετε με ωραία λόγια και υποσχέσεις ότι κάποιος στο μέλλον, με κάποιον τρόπο, θα ακυρώσει τις πράξεις σας και θα φέρει ένα «μηδενικό ισοζύγιο». Και όταν οι κενές λέξεις σας δεν επαρκούν, όταν οι διαμαρτυρίες παραγίνονται θορυβώδεις – απαντάτε κηρύσσοντας τις διαμαρτυρίες παράνομες.

Φυσικά, καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει το μέλλον και τις παρούσες συνθήκες διαβίωσης. Και αυτός ο μακρινός στόχος για μηδενικές εκπομπές θα μπορούσε να είναι μία καλή αρχή, αν δεν ήταν γεμάτος κενά και τρύπες. Όπως ότι αποκλείετε τις εκπομπές από τα εισαγόμενα είδη, τις διεθνείς εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές, όπως και από την καύση βιομάζας, χρησιμοποιώντας την χειραγώγηση των εκπομπών αναφοράς, αποκλείοντας τους βρόχους ανάδρασης και τα μη αναστρέψιμα σημεία, αγνοώντας την αποφασιστικής σημασίας παγκόσμια διάσταση της δικαιοσύνης και των ιστορικών εκπομπών, καθώς και κάνοντας αυτούς τους στόχους να εξαρτώνται απόλυτα από φαντασιόπληκτες τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών που προς το παρόν σχεδόν δεν υπάρχουν.

Αλλά, όσο οι πράξεις σας συνεχίζονται, τόσο περισσότεροι είμαστε εμείς που βλέπουμε τι κρύβεται πίσω από τα γραφτά σας και το θέατρό σας. Η απόσταση που χωρίζει τις πράξεις σας από τα λόγια σας δεν μπορεί πια να αγνοηθεί. Ενώ όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα ξεσπούν γύρω μας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν πιστεύουν πια τα ψέμματα σας. Απομακρύνεστε όλο και περισσότερο από εμάς και από την πραγματικότητα. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι κινούμασταν στη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα, αυτό δεν είναι πια δυνατό.

Προβλέπεται ότι το 2021 θα είναι η χρονιά με τις δεύτερες υψηλότερες εκπομπές που έχουν μετρηθεί στην ιστορία.

Λέτε πως πρέπει να κινηθούμε αργά για να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες. Ωστόσο, πώς πιστεύετε ότι θα πάρουμε μαζί μας τους πολίτες αν δεν αντιμετωπίσετε την κρίση ως τέτοια;

Αν απέδειξε κάτι η πανδημία είναι ότι το κλίμα και τα οικολογικά θέματα δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ ως επείγουσες καταστάσεις.

Η κλιματική κρίση αντιμετωπίζεται σήμερα – στην καλύτερη περίπτωση – μόνον ως επιχειρηματική ευκαιρία για τη δημιουργία πράσινων θέσεων απασχόλησης, πράσινων επιχειρήσεων και τεχνολογιών.

Καθώς η πανδημία προχωρούσε δεν είπατε «αυτή θα ωφελήσει τη βιομηχανία κατασκευής μασκών» ή «αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας». Η τολμηρή δράση για την κλιματική αλλαγή θα φέρει αναπόφευκτα πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη. Είναι περιττό να πούμε ότι δεν θα επιλύσουμε μία κρίση, που δεν αντιμετωπίζουμε ως τέτοια και δεν κατανοούμε το μέγεθος της.

Ίσως το να παίζετε θέατρο σας βοηθάει να κοιμηθείτε; Λέτε πράγματα έτσι για να τα λέτε – εφόσον οι λέξεις αυτές είναι μέσα στο σενάριο. Αλλά, όσο είστε απασχολημένοι πάνω στη σκηνή, φαίνεται πως αγνοείτε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι το μακρινό στο μέλλον, αλλά ότι παίρνει ήδη πάρα πολλά από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στα πιο ευάλωτα σημεία του πλανήτη.

Αυτό μπορεί για εσάς να είναι ένα παιχνίδι, ένα παιχνίδι για να κερδίσετε ψήφους, δημοσιότητα, πόντους στα χρηματιστήρια ή την επόμενη καλοπληρωμένη θέση σας σε κάποια εταιρεία ή σε ένα λόμπι συμφερόντων. Εκείνοι που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο περιτύλιγμα παρά στο περιεχόμενο και όσοι λένε ωραία λόγια, αλλά εφαρμόζουν κοντόφθαλμες πολιτικές που είναι αρεστές, κερδίζουν.

Μπορείτε – και θα το κάνετε – να συνεχίσετε να παίζετε το θέατρο σας, δηλαδή να λέτε τα λόγια σας, να φοράτε τα κουστούμια σας. Μπορείτε και θα συνεχίσετε να υποκρίνεστε. Αλλά, τόσο η φύση όσο και η φυσική δεν θα ξεγελαστούν. Η φύση και η φυσική δεν διασκεδάζουν, ούτε παρασύρονται από το θέατρο σας.

Το κοινό έχει κουραστεί. Το show τέλειωσε.

Η απόδοση από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece που προσυπογράφει την ομιλία της Τούνμπεργκ για τις ευθύνες και την υποκρισία των παγκόσμιων ηγετών και καλεί την Ελληνική Κοινωνία να συμμετέχει στους αγώνες και στις δράσεις που προγραμματίζονται σε όλο τον κόσμο με πιθανότερη ημέρα στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. Τη μετάφραση από τα Αγγλικά την επιμελήθηκε ο περιβαλλοντολόγος Κωνσταντίνος Μουράτης.

Πηγή