Η Κίνα αντιμέτωπη με την υπογεννητικότητα/ Διπλωματία & χαλούμι/ Οι τρίχες του Τζάστιν Μπίμπερ/ Έξωση στον Ροβινσώνα της Ιταλίας/ Eco Google & ο Πολίτης Κέιν χάνει την πρωτιά.
–
Ο Τζάστιν Μπίμπερ γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει ακόμη μια συζήτηση γύρω από την πολιτισμική οικειοποίηση γιατί έκανε τα μαλλιά του dreadlocks.
Tο πορτρέτο του στο Instagram έδωσε αφορμή για να ξεκινήσει ακόμη ένας γύρος συζήτησης στα social media με προβληματική το cultural appropriation.
View this post on Instagram
“Πολιτισμική οικειοποίηση είναι η υιοθέτηση ή κλοπή συμβόλων, τελετουργιών, αισθητικών προτύπων μιας κουλτούρας από κάποια άλλη” γράφουν τα Καμμένα Σουτιέν.
“Στρέφεται σε μια ομάδα μειονοτική ή με κάποιον τρόπο υποταγμένη οικονομικά, κοινωνικά ή στρατιωτικά από μια άλλη, κυρίαρχη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, υποπροϊόν του ιμπεριαλισμού, καθώς οι διάφορες αυτόχθονες κουλτούρες, αντιμετωπίζονται περίπου όπως οι φυσικοί πόροι: σαν κάτι που υπάρχει «εκεί έξω» για να «ανακαλυφθεί» και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αυτή η οικειοποίηση ή καλύτερα ιδιοποίηση, συνήθως συμβαίνει χωρίς να υπάρχει πραγματική κατανόηση του γιατί η αρχική κουλτούρα ανέπτυξε αυτές τις πρακτικές ή το νόημα πίσω από αυτές, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σημαντικά έθιμα ή αντικείμενα σε ρηχή pop-culture, ή να αποκτούν ένα περιεχόμενο εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχαν στο αυθεντικό τους πλαίσιο.”
Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν όταν η Miley Cyrus έκανε twerking τον παραδοσιακό χορό μαπούκα ή όταν το 2012 ένα μοντέλο της Victoria’s Secret φόρεσε ινδιάνικα φτερά και άπειρες άλλες φορές.
Η πολιτισμική οικειοποίηση είναι ξέπλυμα ρατσιστικών ιδεοληψιών, whitewashing συμβόλων που κουβαλάνε ιστορία.
Ωστόσο στην περίπτωση του Μπίμπερ υπάρχει αντίλογος. Τα dreadlocks δεν ανήκουν μόνο στους Rastafarians λένε πολλοί και η συζήτηση με αφορμή τις τρίχες του Τζάστιν Μπίμπερ συνεχίζεται.
–
Ένα ακόμα εργαλείο στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα του αυτοκινήτου τους θα έχουν οι οδηγοί με τη συμβολή της Google.
O τεχνολογικός κολοσσός θα προτείνει μέσα από την υπηρεσία των Google Maps την πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή, εκείνη δηλαδή που εξασφαλίζει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η επιλογή της διαδρομής θα βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, τη χιλιομετρική απόσταση ή ακόμα και από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.
Thanks Google -περίπου.
From eco-friendly routes to showing weather and air quality layers, @GoogleMaps has an exciting road ahead.
Learn how Google Maps is pushing the boundaries of what a map can do → https://t.co/nDx1SJwZXF pic.twitter.com/4ixTzKe7K9
— Google (@Google) March 30, 2021
–
Έξωση από την καλύβα του στο νησί Μπουντέλι ανοικτά της Σαρδηνίας μετά από τριάντα χρόνια για τον αποκαλούμενο Ροβινσώνα Κρούσο της Ιταλίας, Μάουρο Μοράντι.
Ο ερημίτης ηλικίας 81 ετών δέχθηκα να εγκαταλείψει το νησί που φρόντιζε από το 1989 ενδίδοντας στις πιέσεις των τοπικών Αρχών που τον απείλησαν με έξωση υπό ένα όρο.
Ο ηλικιωμένος ερημίτης, που ζει στο νησί από το 1989, ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό στο την περασμένη Κυραική. “Θα φύγω ελπίζοντας να διαφυλαχθεί το Μπουντέλι όπως το φρόντιζα εγώ εδώ και 32 χρόνια” έγραψε στο Facebook, εξαιρετικά ενοχλημένος από την εξέλιξη.
–
Μια κριτική από το παρελθόν ρίχνει τη βαθμολογία της ταινίας «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς στον ιστότοπο Rotten Tomatoes 80 χρόνια μετά.
Τη αρνητική βαθμολογία την έφερε στη δημοσιότητα χρήστης του Twitter.
Rotten Tomatoes literally dug up an 80 year old negative review of Citizen Kane and now the movie no longer has a 100% fresh rating pic.twitter.com/0I8cxvuGdd
— Screaming Pectoriloquy (@Caulimovirus) April 26, 2021
Η κριτική δημοσιεύθηκε στην Chicago Tribune στις 7 Μαΐου 1941 με τίτλο “Ο Πολίτης Κέιν αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει τον κριτικό ως η σπουδαιότερη ταινία που έγινε ποτέ”.
“Έχει ενδιαφέρον, είναι διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά περίεργο ώστε να γίνει μουσειακό έκθεμα. Όμως, η θυσία της απλότητας για χάρη της εκκεντρικότητας, αφαιρεί από τη διάκριση και τη γενική αξία της ψυχαγωγίας” γράφει το φύλλο.
Ο Πολίτης Κέιν ανακηρύχθηκε η καλύτερη ταινία όλων των εποχών στη δεκαετή δημοσκόπηση των κριτικών του περιοδικού Sight and Sound το 1962, διατηρώντας τη θέση μέχρι το 2012, όταν ξεπεράστηκε από το Vertigo του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Πλέον, η ταινία του Όρσον Γουέλς, θεωρείται λιγότερο σημαντική από τις παρακάτω:
The Terminator, Toy Story, Paddington 2, Before Sunrise, Man on Wire, It Happened One Night, Black Panther κα. Δίκαιο;
–
Στις 28 Απριλίου 1973 το “The Dark Side of the Moon” των Pink Floyd κατακτά την κορυφή του Billboard.
Το 8ο album του progressive rock συγκροτήματος ηχογραφήθηκε στα θρυλικά Abbey Road Studios του Λονδίνου χρησιμοποιώντας με τη βοήθεια του Alan Parsons τις πιο προηγμένες τεχνικές της εποχής.
Η έμπνευση των συνθέσεων, η καινοτομία της παραγωγής και το όραμα αυτού του concept album το έκαναν τόσο διαχρονικό, ώστε να αναφέρεται συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο στις λίστες με τα καλύτερα όλων των εποχών.
Η εμπορική του επιτυχία έκανε τα 4 μέλη των Pink Floyd να αποκτήσουν περιουσία, ενώ αρκετά από τα έσοδα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της πρώτης ταινίας των Monty Python, το “Monty Python and the Holy Grail.”
–
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων της 28ης Απριλίου.
Ξεκινάμε από τη Γερμανία όπου μια αχτίδα κανονικότητας λάμπει σε όσους έχουν κάνει εμβόλιο, εν μέσω επικρίσεων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Σειρά από κρατίδια προωθούν διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε ότι«Βερολίνο και Παρίσι αποφασίζουν για ένα σύμφωνο για το μέλλον» ενώ η Die Welt γράφει για «Σχέδιο ανάπτυξης: δισεκατομμύρια ρέουν για ψηφιοποίηση και κλίμα».
Στις ΗΠΑ η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους καταργείται, υπό όρους. Οι New York Times γράφουν: «Ο CDC χαλαρώνει τους κανόνες για τη χρήση μασκών σε εξωτερικούς χώρους για τους πλήρως ανοσοποιημένους». Η Wall Street Journal έχει σήμερα τίτλο: «Σε ένα χρόνο lockdown, οι αμερικανοί μετακόμισαν». Οι μεγάλες πόλεις έχασαν κατοίκους, τα προάστια δέχθηκαν καινούριο κόσμο και οι συνταξιούχοι κινήθηκαν προς το νότο καθώς άλλαξαν οι προτεραιότητες.
Η Washington Post γράφει: «Η λογοδοσία της αστυνομίας συχνά παρεμποδίζεται από το ίδιο το σώμα» καιοι Financial Times μιλάνε για την πρώτη μείωση στον πληθυσμό της Κίνας εδώ και 60 χρόνια.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει «Μάχη διπλωματών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας» για τους περισσότερους από 600 διπλωμάτες που έχουν απελαθεί από την Δύση και τη Ρωσία από το 2017. Η Le Figaro κάνει μια ανασκόπηση του έργου του Τζο Μπάιντεν που χαιρετίζει ως 100 μέρες μιας υπερενεργητικής προεδρίας και η Libération γράφει «Κύπρος: η διπλωματία του χαλουμιού».
Το τυρί-σύμβολο του μεσογειακού νησιού πήρε στις 12 Απριλίου την ονομασία ΠΟΠ από τις Βρυξέλλες. Αν και το θέμα μοιάζει ασήμαντο, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για μια πιθανή επανένωση.
Τέλος η Humanité γράφει για «Pfizer, Johnson & Johnson, Sanofi… Το σκάνδαλο των 70 δισεκατομμυρίων». Τα κέρδη από το εμπόριο των εμβολίων σκορπίζονται στους μετόχους, αντί να βοηθούν στο να βρεθεί μια θεραπεία.
Στη Βρετανία ο Τζόνσον δέχεται ακόμα τα πυρά του Τύπου για τις τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας και οι Times μιλάνε για αισιοδοξία και άρση του lockdown εν όψε γράφοντας για «40 εκατ. πολίτες ζουν σε περιοχές σχεδόν ελεύθερες από Covid». Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η
Στην Ισπανία η El País γράφει«Ένα 78% των ψηφοφόρων του Λαϊκού κόμματος υποστηρίζουν μια συγκυβέρνηση με το Vox» και η El Mundo «Η Αγιούσο παγιώνει την πλειοψηφία για να ηγηθεί της κεντροδεξιάς ψήφου» ενώ στην Ιταλία, η ενδοκυβερνητική ένταση φαίνεται να κοπάζει.
Η La Stampa γράφει: «Υπάρχει ανακωχή για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Σαλβίνι: παραμένω στην κυβέρνηση» και η Corriere de la Sera γράφει για το ίδιο θέμα: «Το Μάιο αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας». Τέλος η Il Messaggero: «AstraZeneca και J&J, ΟΚ για όλους». Ο επικεφαλής της εμβολιαστικής επιτροπής στρατηγός Φιλιουόλο λέει ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Τα μονοκλωνικά αντισώματα παίρνουν την έγκριση του ιταλικού ΕΟΦ για να χορηγηθούν σε όλους τους μολυσμένους.