Παύλος Χάπιλλος: μαθήματα ηθικής στην τοξικότητα μιας Λατινοπούλου

Newsroom

Ο πρώην παίκτης του Master Chef που κέρδισε τους πάντες με την κοινωνική του ευαισθησία απαντάει σε μια ανάρτηση απόλυτα εχθρική απέναντι στη διαφορετικότητα και το κίνημα του body positive.

Θέση μάχης απέναντι στη δημόσια τοποθέτηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου, υπόδειγμα τοξικότητας στα social media που ξεσήκωσε αντιδράσεις για την τοξικότητα, το σεξισμό και την ομοφοβία της, πήρε ο πρώην παίκτης του MasterChef Παύλος Χάππιλος.

Η Λατινοπούλου κατάφερε να πολώσει την κοινή γνώμη εναντίον της με μια ανάρτηση που θα μπορούσε να ανήκει στα σκοτεινά χρονοντούλαπα του παρελθόντος.

Στη video ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα η Α.Λ. αφού ενημερώνει το κοινό για το “πόσο πολύ σιχαίνεται τις αξύριστες μασχάλες και τα αξύριστα πόδια των γυναικών, αλλά και τη γυναικεία φύση των αντρών” λέει μεταξύ άλλων:

“Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν, τρίχες στη μασχάλη, τρίχες στο μουστάκι, ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα και ο,τιδήποτε άλλο αντιαισθητικό υπάρχει πάνω τους.”

Επίσης σε μια γραμμή εντελώς non positive γραμμή, η πολιτεύτρια της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης μίλησε για “ένα νέο ‘πρότυπο’ ομορφιάς” που επιχειρείται να επιβληθεί από “νοσηρές μειοψηφίες” ενώ δεν άφησε έξω από τη ρητορική μίσους της τη διαφορετικότητα εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της για “άντρες που γέρνουν προς τη γυναικεία φύση.”

Οι αντιδράσεις για το άχαρο και άβολο “μανιφέστο”, υπήρξαν πολλές – μία ανορθόδοξη είναι και αυτή που της υπενθυμίζει ότι “οι αναφορές στην κυτταρίτιδα αποξενώνουν τις ψηφοφόρους. Προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες.”

Ναι, η συζήτηση προφανώς γίνεται για τις ψήφους γιατί αυτό είναι η πολιτική σήμερα.

Σε πιο ανθρώπινο τόνο ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ έγραψε στο Facebook του:

Μύθοι, θρύλοι, δράκοι. Κανείς δεν γεννιέται με συγγενή τάση κατασπατάλησης του μισού του – σκληρά κερδισμένου – μισθού σε προϊόντα περιποίησης. Το κάνεις επειδή το θέλεις, επειδή σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία (κι όλα αυτά είναι απολύτως θεμιτά: εδώ τόσοι άντρες βαράνε ενέσιμα αναβολικά για να κάνουν μούσκουλα), αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να το κάνεις χωρίς να ξέρεις το γιατί – να σε παρασέρνει απλώς η κοινωνική προσταγή: “Οφείλεις να ‘σαι περιποιημένη, στην τρίχα, ειδάλλως δεν είσαι πραγματική γυναίκα.” (Και παράλληλα, οι περισσότεροι άντρες ξοδεύουμε το εν δέκατο μάξιμουμ για τα απολύτως βασικά).

Αυτή είναι μόνο μία απ’ τις πολλές ανισότητες που εδράζονται στον ετεροκαθορισμό της γυναίκας από έξωθεν απαιτήσεις, αισθητικές εμμονές και ποικίλες πατριαρχικές συμπεριφορές. Μέσα σ’ όλα, οι γυναίκες θα ακούσουν κι ομόφυλές τους να τις ψέγουν, να τις “νουθετούν’: “Γίνε όμορφη” με άλλα λόγια, “Γίνε σαν τις χιλιάδες των χιλιάδων, ίδια κι απαράλλαχτη.”

Αλλά ομορφιά χωρίς ελευθερία δεν έχει νόημα.

Κι αντιστρόφως, η ελεύθερη γυναίκα είναι πάντα όμορφη.

Στο πεδίο μάχης μπήκε και o παίκτης reality που κέρδισε τις εντυπώσεις φέτος με την κοινωνική ευαισθησία του ακόμη και σε πλατό παιχνιδιού μαγειρικής. Ο Παύλος Χάππιλος που συμμετείχε στο φετινό Master Chef.

Λέει ανάμεσα σε άλλα στην ανάρτηση απάντηση ο Χάπιλλος:

Κανείς δεν προσπαθεί να σου επιβάλλει πρότυπα ομορφιάς, αντιθέτως εσύ προσπαθείς να επιβάλλεις τα δικά σου πρότυπα ομορφιάς.

Το τι επιλέγει να κάνει μια γυναίκα με το σώμα της είναι καθαρά δική της υπόθεση και δε νομίζω ότι σε επηρεάζει τόσο πολύ για να βγεις και να είσαι τόσο θυμωμένη, για κάτι που πραγματικά δεν σε επηρεάζει.

Επίσης θα ήθελα γενικότερα να αφήσουμε τους όρους “φύση”, “φυσικός” κ.ο.κ. στη φύση.

Νομίζω ότι ο μόνος αρμόδιος κριτής του τι είναι φυσικό είναι η ίδια η φύση και αν εκ φύσεως μια γυναίκα έχει τρίχες στη μασχάλη, δεν υπάρχει συζήτηση. Εάν εκ φύσεως μια γυναίκα έχει τρίχες στα χέρια, δεν υπάρχει συζήτηση. Αν εκ φύσεως γεννιέται ένα παιδί γκέι, τρανς, whatever, δεν υπάρχει συζήτηση.

Δεν θα κρίνεις εσύ τι είναι φυσικό, τι όχι.

Δεν μπορώ να καταλάβω όλη αυτή την επίθεση, μια τόσο ωραία μέρα αρχή του καλοκαιριού. Κάτι άλλο δεν μπορούσες να κάνεις σήμερα; Αν έχεις οποιαδήποτε απορία Αφροδίτη μου, εδώ είμαι, πάρε με να μιλήσουμε, να τα λύσουμε, γιατί θεωρώ ότι έχεις κάποιες -ας το πούμε- διαστρεβλωμένες απόψεις.”

Η Ελλάδα συνεχίζει να παλεύει ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Εμείς ας είμαστε με το αύριο και σε αυτό το αύριο η Αφροδίτη μπορεί να δείχνει αλλά κυρίως να είναι όμορφη.