“Ο Τζεφ Μπέζος είναι ερπετό” Η Guardian για τον μεγιστάνα που πρέπει να πληρώσει

Newsroom Radcast

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν να πάνε στο διάστημα; Μα για να φύγουν από όσα έχουν καταστρέψει σχολιάζει η Guardian.

“Ο Τζεφ Μπέζος είναι το πιο ερπετό από κάθε δισεκατομμυριούχο” γράφει ο Hamilton Nolan, συγγραφέαςμε έδρα τη Νέα Υόρκη για τον Μπέζο που πλέον επέστρεψε στη Γη.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, ταξίδεψε σήμερα στην πρώτη επανδρωμένη πτήση προς το διάστημα με το όχημα της εταιρείας του Blue Origin, New Shepard.

Ο Μπέζος και οι συνεπιβάτες του επέστρεψαν στη Γη, σε μια ιστορική υποτροχιακή πτήση, που συμβάλλει με τη σειρά της στην έναρξη μιας νέας εποχής για τον ιδιωτικό, εμπορικό διαστημικό τουρισμό.

Και μπορεί ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ακόμη ένας δισεκατομμυριούχος που αφήνει πίσω τον πλανήτη που εξαντλεί με τις επιχειρήσεις του, να πήγε πρώτος στο διάστημα, όμως ο Μπέζος πέταξε σε μεγαλύτερο ύψος — 100 χιλιόμετρα για την Blue Origin έναντι 86 χλμ. για τη Virgin Galactic — σε αυτό που ειδικοί αποκαλούν την πρώτη παγκοσμίως διαστημική πτήση χωρίς πιλότο με ένα πλήρωμα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από πολίτες.

Ο Μπέζος, ιδρυτής της Amazon.com, του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, και ο αδελφός του και στέλεχος μη εισηγμένων εταιριών Μαρκ Μπέζος, συνοδεύονταν από την πρωτοπόρο αεροπόρο Γουάλι Φανκ, 82 ετών, και τον άρτι αποφοιτήσαντα από το λύκειο Όλιβερ Ντάεμεν, 18 ετών, οι οποίοι έγιναν ο γηραιότερος και ο νεότερος άνθρωπος, αντίστοιχα, που φθάνουν στο διάστημα. Αλλά γιατί οι μεγιστάνες θέλουν να κατακτήσουν και το διάστημα; Η Guardian έχει μια ερμηνεία:

“Η καρδιά του Μπέζος δεν έχει στάξει ποτέ μια σταγόνα ζεστού αίματος. Παρά τις δημόσιες σχέσεις που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα του, είναι έκδηλο ότι ταλαιπωρείται να φανεί φυσιολογικός άνθρωπος με συναίσθημα κάθε φορά που αναγκάζεται να φέρει στο πρόσωπό του ένα αστραφτερό, άβολο χαμόγελο. Φαίνεται απίστευτα πιθανό ότι μόλις φτάσει στο διάστημα, θα ξεφλουδίσει το δέρμα από το φαλακρό κεφάλι του όπως τα πλάσματα στο V και θα αναφωνήσει στους υπόλοιπους συναδέλφους και εξωγήινους του:

Είμαι εδώ!

Λίγοι στην ιστορία της ανθρωπότητας κατάφεραν να ταιριάξουν όπως ο Μπέζος την παγωμένη ικανότητά του να συσσωρεύει ταυτόχρονα τρομακτικούς όγκους πλούτου χωρίς καν να προσποιείται ότι έχει την ελάχιστη υποχρέωση για το καλό όλων. Πριν από έναν αιώνα, ο Άντριου Κάρνεγκι προσέλαβε μισθοφόρους για να συντρίψουν και να πυροβολήσουν τους υπαλλήλους του όταν απεργούσαν. Ωστόσο, είχε επίσης την λογική να χτίσει μια σειρά από δημόσιες βιβλιοθήκες, να δημιουργήσει έστω την εντύπωση ότι έδινε κάτι πίσω. Ο Μπέζος, μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει τίποτα από την ανθρωπιστική πλευρά του. Ο εγκέφαλός του δεν ήταν ποτέ σε θέση να επεξεργαστεί αυτό που μάθαμε από τα χρόνια του νηπιαγωγείου: “αυτός που έχει ευεργετηθεί, πρέπει να το ανταποδώσει”.

Μέσα σε ένα χρόνο, η πρώην σύζυγός του έχει γίνει εξαιρετικά πιο φιλάνθρωπη από όσο υπήρξε ο ίδιος τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτή είναι και η μόνη απόδειξη που χρειάζεται κανείς για να καταλάβει ότι αν η περιουσία του Μπέζος κάνει κάτι καλό θα γίνει όταν του αφαιρεθεί.

Το πιο αποκαλυπτικό απόφθεγμα που είπε οποιοσδήποτε πλούσιος την τελευταία δεκαετία βγήκε από το στόμα του Μπέζος το 2018, όταν είπε σε συνέντευξη: “Ο μόνος τρόπος που βλέπω να χρησιμοποιώ την περιουσία μου είναι να χρησιμοποιήσω τα κέρδη μου από την Amazon για να κάνω διαστημικά ταξίδια. Αυτό βασικά.” Θαυμάζω την ειλικρίνεια αυτής της απόλυτα απάνθρωπης εξομολόγησης. Τι θα κάνατε με 200 δισεκατομμύρια δολάρια; Θα θεραπεύατε τις ασθένειες; Θα τερματίζετε την πείνα; Θα δουλεύατε για την εξάλειψη της φτώχειας σε ολόκληρο το έθνος; Μπα. Φτιάξτε μια σειρά από διαστημικούς πυραύλους. Απλώς δεν μπορώ να δω κανέναν άλλο τρόπο για να βγάλω όλες αυτές τις βαριές ράβδους χρυσού από το προσωπικό μου θησαυροφυλάκιο.”

ΠΑΤΑ PLAY!

Ένα podcast & 20 πράγματα για τον Μεφιστοφελή της Amazon

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Αμερική ρίχνουν λεφτά σε μια νέα κούρσα στο διάστημα. Δεν το κάνουν για τηξν τεχνολογία ή το κέρδος. Σχεδιάζουν τη φυγή τους.

tweet

Το άρθρο είναι σκληρό, όπως και η στάση των δισεκατομμυριούχων απέναντι σε όλους. Τον πλανήτη που εξουθενώνουν στερώντας του οτιδήποτε μπορεί να εκταμιευθεί καθιερώνοντας μια κουλτούρα γεμάτη θύματα -φανερά ή αόρατα.

“Το να φανταζόμαστε τον Μπέζο ως ένα σαυράνθρωπο ανίκανο να αισθανθεί οτιδήποτε ανθρώπινο είναι στην πραγματικότητα η πιο γενναιόδωρη ερμηνεία της συμπεριφοράς του. Τα αληθινά κίνητρά του, φοβάμαι, είναι πιο απαίσια” συνεχίζει ο αρθρογράφος.

“Κατά κανόνα, οι εξαιρετικά πλούσιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα είναι προς πώληση. Το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να δεχτούν είναι όταν τους λένε ότι δεν μπορούν να αγοράσουν κάτι. Και όταν έχεις αγοράσει οτιδήποτε άλλο, το πιο δελεαστικό τίμημα είναι η ίδια η ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δισεκατομμυριούχοι έχουν τέτοια εμμονή με την τεχνολογία που θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους.”

“Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Αμερική ρίχνουν λεφτά για μια νέα κούρσα στο διάστημα. Δεν παρακινούνται από την αγάπη τους για την τεχνολογίας ή έστω από την πίστη τους ότι στο σύμπαν βρίσκεται η επόμενη μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία. Ας τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: σχεδιάζουν τη φυγή τους. Με τον ίδιο τρόπο που κάθε καλός δισεκατομμυριούχος έχει ένα θωρακισμένο δωμάτιο καταφύγιο σε κάθε σπίτι και ένα ελικόπτερο σε ετοιμότητα για να τους πάρει μακριά από οποιοδήποτε σκάφος ναυαγεί, έτσι προετοιμάζουν τον τρόπο διαφυγής τους από τη Γη όταν τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα εδώ κάτω. Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται παράλογο σε εμάς, τους μικρούς ανθρώπους που δεν έχουν ένα Απόλυτα Επιτυχημένο Mindstate, που έχουμε αποδεχθεί ότι η μοίρα μας είναι απόλυτα δεμένη με τη μοίρα αυτού του πλανήτη. Αλλά είναι απόλυτα σύμφωνο με εκείνο το είδος της λογικής που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι. Η απόλυτα εκρηκτική καταστροφή που επιφέρει η κλιματική αλλαγή δεν είναι λόγος για να αναγνωρίσουν ότι οι μοίρες τους συνδέονται με τις μοίρες κάθε ζωντανού πράγματος επάνω στον πλανήτη. Είναι μάλλον ένα καμπανάκι για να χτίσουν τη διαφυγή τους” συνεχίζει.

“Ο Τζεφ Μπέζος και οι υπόλοιποι δισεκατομμυριούχοι που έχουν εμμονή με το διάστημα μοιάζουν με εκείνους τους πλούσιους επιβάτες του Τιτανικού που έκαναν τα γυναικόπαιδα στην άκρη για πηδήξουν πρώτοι στις σωσίβιες λέμβους όταν συνειδητοποίησαν ότι το πλοίο βυθίζεται.”

“Όταν ο Μπέζος ανήγγειλε ότι θα πάει στο διάστημα, πολλοί αστειεύτηκαν λέγοντας ότι εκεί θα έπρεπε και να μείνει για πάντα. Με τίποτα. Πρέπει να επιστρέψει στη Γη με κάθε κόστος. Τα προβλήματα του κόσμου που δραπετεύει δημιουργήθηκαν από πλούσιους ανθρώπους σαν κι αυτόν. Δεν θα τους αφήσουμε να ξεφύγουν τόσο εύκολα από εμάς.”

Ο Μπέζος μάλλον δεν θα διαβάσει αυτό το άρθρο. Οι θαυμαστές του πάλι μπορεί ή μάλλον πρέπει.

Εικονογράφηση του David Parkins για τη Globe And Mail.