Ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg αγόρασε τεράστια έκταση στη Χαβάη. Σύμφωνα με τον BusinessInsider, o επιχειρηματίας αγόρασε επιπλέον 110 στρέμματα γης στο νησί Καουάι, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στη Χαβάη. Μάλιστα, ξόδεψε 17 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μια δεξαμενή που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν, το φράγμα της οποίας έσπασε το 2006 κοστίζοντας τη ζωή σε συνολικά 7 ανθρώπους. Έκτοτε, η δεξαμενή δεν έχει επισκευαστεί και για το λόγο αυτό, θεωρείται υψηλού κινδύνου.
“Ο Mark και η Priscilla συνεχίζουν να φτιάχνουν το σπίτι τους στο Ko’olau Ranch” αποκαλύπτει ο Ben Labolt, εκπρόσωπος του Mark Zuckerberg και της συζύγου του, προσθέτοντας πως το ζευγάρι έχει “συνεργαστεί στενά με αρκετούς κοινοτικούς εταίρους για τη λειτουργία ενός ράντσου, την προώθηση της διατήρησης, την παραγωγή βιώσιμης γεωργίας και την προστασία της άγριας ζωής και ανυπομονούν να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για να συμπεριλάβουν αυτή την πρόσθετη ιδιοκτησία”. Σύμφωνα ωστόσο, με τον Ben Labolt οι δυο τους έχουν δεσμευτεί να εκπληρώσουν τις νομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δεξαμενή.
Το Μάρτιο, ο Zuckerberg είχε πληρώσει επιπλέον 53 εκατομμύρια δολάρια, για σχεδόν 600 στρέμματα γης στο ίδιο νησί στη Χαβάη, ενώ το 2014 είχε αγοράσει άλλα 750 στρέμματα στην ίδια περιοχή, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα στο νησί. Η εν λόγω κίνηση του Zuckerberg, ωστόσο δε φαίνεται να αρέσει καθόλου στους κατοίκους του νησιού Καουάι οι οποίο τον παρακολουθούν με μεγάλη επιφύλαξη.
Η πρώτη φορά που ο Zuckerberg είχε εξοργίσει τους ντόπιους ήταν το 2016 όταν κατασκεύασε έναν τοίχο 2 μέτρων γύρω από την ιδιοκτησία του με σκοπό να μειώσει το θόρυβο από τον αυτοκινητόδρομο και τους γύρω δρόμους. Έναν χρόνο αργότερα, ο Zuckerberg κατέθεσε μήνυση εναντίον των οικογενειών που είχαν αξιώσεις ιδιοκτησίας σε αγροτεμάχια εντός της ιδιοκτησίας του, λέγοντας ότι είχε καταθέσει τη μήνυση για να “βεβαιωθεί πως οι μικρότεροι ιδιοκτήτες θα πληρωθούν επίσης για το μερίδιό τους”. Ωστόσο, οι κάτοικοι περιέγραψαν την κίνηση ως «νεοαποικισμό».
Λίγο αργότερα, ο Zuckerberg αποφάσισε να αποσύρει τελικά, τη μήνυση λέγοντας ότι αυτός και η σύζυγός του ήθελαν “να το κάνουν σωστά, να μιλήσουν με την κοινότητα και να βρουν μια καλύτερη προσέγγιση”. Παρά το γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος μαζί με την οικογένειά του, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, φαίνεται ότι καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να γίνουν αποδεκτοί στο Καουάι και να νιώσουν ευπρόσδεκτοι. Μάλιστα, τον Μάρτιο το ζευγάρι έδωσε 4,2 εκατομμύρια δολάρια σε ένα πρόγραμμα εργασίας για κατοίκους του Καουάι που έχασαν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας και πρόσφατα άλλα 4,85 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις προσιτής στέγασης.