Κλιματικές υποσχέσεις από ΗΠΑ/ Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου/ Μαύρη τρύπα κοντά στη Γη/ Νέα κυκλοφορία από Chemical Brothers και σαν σήμερα ο Γιάννης Μώραλης.
Ξεκίνημα με τον γύρο του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.
“Η Γαλλία είναι άρρωστη από αυτές τις φυλετικές διακρίσεις” γράφει η Le Monde. Οι λευκοί υποψήφιοι για δουλειά στη χώρα έχουν 83% περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν ενώ στο σχολείο, μια σειρά από δείκτες αποτυπώνουν τις διαφορετικές πορείες που ακολουθούν οι μαθητές, ανάλογα με την καταγωγή τους. Άνθρωποι με αφρικανικά ή αραβικά ονόματα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να κλείσουν ραντεβού για σπίτι. Η Le Figaro σήμερα έχει τίτλο “Χρηματιστήριο: πρέπει να φοβόμαστε ένα κραχ μετά την ευφορία;” ενώ στη χρηματιστική κερδοσκοπία αναφέρεται και η Humanité σχολιάζοντας την “τρελή οικονομία που μας απειλεί.” Η Libération χαιρετίζει τον γάλλο αστροναύτη με αποστολή το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τίτλο “Τομά Πεσκέ: ο μαιτρ απογειώνεται”.
Στις ΗΠΑ οι New York Times υπογραμμίζουν τις νέες υποσχέσεις του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή ενώ η Washington Post γράφει για την ψυχοσωματική κόπωση και κατάθλιψη των επαγγελματιών υγείας με τίτλο “Εξαντλημένοι και απογοητευμένοι μετά από ένα τραυματικό χρόνο”.
This report by the BBC on India's Covid-19 crisis will shake you to the core. Incredibly disturbing.
The Modi govt literally has the blood of innocents on its hands, and yet, all they're still doing is filthy politics instead of taking responsibility.
— Saket Gokhale (@SaketGokhale) April 22, 2021
Η Wall Street Journal γράφει για την Ινδία όπου ο COVID θερίζει και οι Financial Times χαιρετίζουν μια κίνηση που ίσως αποτρέψει ακόμη ένα πόλεμο, τουλάχιστον τώρα. “Η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία απομακρύνει το φόβο ενός πολέμου” γράφει η εφημερίδα.
Στη Βρετανία, οι εφημερίδες ασχολούνται με τον Ντόμινικ Κάμινγκς, τα σκάνδαλα του Μπόρις Τζόνσον και την συνάντηση του ΠΘ της Βρετανίας με τον διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούνγουορντ, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της περίφημης Ευρωπαϊκής Λίγκας. Σύμφωνα με τον Independent τα πρακτικά της συνάντησης ζητά να δει το Εργατικό κόμμα.
Στη Γερμανία ο εμβολιασμός και το εμβόλιο της AstraZeneca που διχάζει πολίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και η Süddeutsche Zeitung χαιρετίζει τον αμερικανό πρόεδρο και τις κλιματικές του δεσμεύσεις. “Ο Μπάιντεν οδηγεί τον κόσμο για την προστασία του κλίματος” γράφει η εφημερίδα ενώ η Die Welt γράφει για “Αυτό που κάνει το Κρεμλίνο ανήσυχο”. Τις μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνυ.
Ο ιταλικός τύπος ασχολείται με το “πράσινο πλάνο του Ντράγκι” (La Repubblica και Il Messaggero)ενώ η La Stampa γράφει: “Ντράγκι: από τις 17 Μαΐου απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 11 μ.μ.” Παράλληλα πολλές περιφέρειες εναντιώνονται στο σχέδιο του ιταλού πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση και αμφισβητούν την συνταγματικότητα των μέτρων με την Corriere de la Sera να φέρει τίτλο “Άνοιγμα: οι περιφέρειες στην επίθεση”.
Στην Ισπανία η αριστερά πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα εν όψει των εκλογών της 4ης Μαΐου. Η El País γράφει “Το debate και το Κέντρο Κοινωνιολογικών Μελετών δίνουν ελπίδες στην αριστερά στη Μαδρίτη” και η El Mundo “Η Αριστερά κερδίζει έδαφος αλλά είναι ακόμα μακριά από το να απειλήσει την Αγιούσο”.
Η ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με ιδρύματα, τον Δήμο Αθηναίων και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιουργεί το πρώτο υπνωτήριο για άστεγους ανήλικους, ένα πρωτοπόρο εγχείρημα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Υπνωτήριο που ξεκινάει την πιλοτική του λειτουργία φιλοξενώντας αρχικά μέχρι εξήντα παιδιά, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως εκατό άστεγους ανήλικους. Η έναρξη λειτουργίας του έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, στοχεύοντας να παρέχει πλέον στα παιδιά έναν κατάλληλο και ασφαλή χώρο, όπου θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες προσωπικής υγιεινής, να πλένουν τα ρούχα τους, να τρώνε και να κοιμούνται, έως ότου επιτευχθεί η εξεύρεση μακροχρόνιας βέλτιστης λύσης γράφει το The Press Project.
–
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες.
Το 1995, η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
"The highest education is that which does not merely give us information but makes our life in harmony with all existence."
– Rabindranath Tagore, awarded the 1913 #NobelPrize in Literature. #WorldBookDay pic.twitter.com/V0o1VyRrCo
— The Nobel Prize (@NobelPrize) April 23, 2021
Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Το σκεπτικό της UNESCO ήταν να αποτίσει έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν ανανεωμένο σεβασμό στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.
Σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων ενώ μόνο για την ημέρα αυτή (23 Απριλίου) μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ενδιαφέρουσες μελέτες για τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Λογοτεχνία και την Ανάγνωση γράφει η Ναυτεμπορική.
–
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε περίπου 100 χώρες στο Επίπεδο 4 του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές “λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου έκθεσης στην πανδημία COVID-19”. Στον αναθεωρημένο κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος γράφει το EURONEWS.
–
Και το όνομα αυτού Μονόκερως. Επιστήμονες ανακάλυψαν μία μαύρη τρύπα με απρόσμενα μικρή μάζα που ονόμασαν Μονόκερω λόγω της ιδιομορφίας της, η οποία είναι η μικρότερη γνωστή και πιο κοντινή στο ηλιακό μας σύστημα.
A black hole dubbed 'the Unicorn' may be galaxy's smallest one https://t.co/SwpckyfAfb pic.twitter.com/HFumYFl4WU
— Reuters (@Reuters) April 22, 2021
Η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση “μόλις” 1.500 ετών φωτός από τη Γη έχει περίπου τριπλάσια μάζα από τον Ήλιο, ενώ σε τροχιά γύρω της βρίσκεται ένα άστρο ερυθρός γίγαντας, σε ένα σύστημα με την ονομασία V723 Mon. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Monthly Notices” της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.
“Μια μαύρη τρύπα με μάζα μόνο τρεις ήλιους αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Δεν υπάρχουν έως τώρα πολύ καλά μοντέλα που να εξηγούν πώς δημιουργείται μια τόσο μικρή μαύρη τρύπα” δήλωσε ο καθηγητής αστρονομίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο Κρις Στάνεκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
–
–
Με ένα νέο κομμάτι επέστρεψαν οι Chemical Brothers, δύο χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά, No Geography, επιστρέφει το εμβληματικό ντουέτο της βρετανικής μουσικής σκηνής.
“Είναι ένα ελπιδοφόρο κομμάτι. Όταν βρήκαμε τον συνδυασμό των διαφορετικών φωνών και δούλεψαν πάνω στη ροή της μουσικής, νιώσαμε αισιόδοξα -ήταν κάτι που θέλαμε να μοιραστούμε” είπε ο Tom Rowlands για το “The Darkness That You Fear.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.