Η δημιουργία της Αλεξάνδρας Ταγκαλή που μιλάει στο πρώτο επεισόδιο του podcast ΑΝΙΜΑ προβλήθηκε στο φεστιβάλ Animasyros του 2018.
Star Fallen: ημέρα κατά της ομοφοβίας με το ελληνικό ΛΟΑΤΚΙ animation της Αλεξάνδρας Ταγκαλή
Newsroom Radcast
Στο ΑΝΙΜΑ, το πρώτο podcast για το ελληνικό animation ο Βασίλης Καραμητσάνης της ASIFA HELLAS μας συστήνει μια νέα δημιουργό από το χώρο του ελληνικού animation που έχει τόλμη.
Η ταινία με τίτλο “Star Fallen” ή “Πεφταστέρι” σε παραγωγή και σκηνοθεσία της Αλεξάνδρα Ταγκαλή θέλει να κάνει το animation εξωστρεφές και συμπεριληπτικό, ένα κόσμο όπου τα τοξικά στερεότυπα σβήνουν κάτω από όμορφες παλέτες.
Το animation της Ταγκαλή προβλήθηκε στο LGBTQI+ αφιέρωμα του Animasyros που πραγματοποιείται σταθερά σε συνεργασία με το Athens Pride και αποτελεί φυσική συνέχεια της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το θεσμό.
Η 28χρονη πλέον Ταγκαλή μίλησε για το Πεφταστέρι της στο podcast της RADCAST, ANIMA, μια γιορτή του ελληνικού animation που αποδεικνύεται πιο τολμηρό από πολλές άλλες τέχνες σε μια Ελλάδα που ακόμη φοβάται τη σκιά της.
Δείτε το παρακάτω.
Ένα animation για μια ημέρα κατά της φοβίας
Η 17η Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας που φέρει την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia) επειδή σαν σήμερα το 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο όρος “ομοφοβία” ή “ομοφυλοφοβία” (homophobia) επινοήθηκε την δεκαετία του εξήντα από τον αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.
Ακολουθεί το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, γγ του ΟΗΕ για την ημέρα κατά του μίσους.
Human rights are for everyone – no matter who you are or whom you love.
❤️🧡💛💚💙💜#StandUp4HumanRights on Monday's International Day against Homophobia, Transphobia & Biphobia and every day. https://t.co/Ljui9GqDYQ #IDAHOBIT via@free_equal pic.twitter.com/VdljgEwg6W— United Nations (@UN) May 17, 2021
“Ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. Ανάμεσα στις πολύ σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, είναι η αυξανόμενη ευάλωτότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ήδη αντιμέτωπα με προκαταλήψεις, επιθέσεις και δολοφονίες μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι ή για το πρόσωπο που αγαπούν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν ένα αυξημένο στίγμα ως αποτέλεσμα του ιού αλλά και νέα εμπόδια όταν αναζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.”
“Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η αστυνομία κάνει κατάχρηση των οδηγιών για τον COVID-19, στοχοποιώντας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οργανώσεις τους. Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν αυτές αλλά κι άλλες αδικίες όπως και την ανάγκη άπαντες να προστατεύονται και να συμπεριλαμβάνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης.”
“Μαζί, ας σταθούμε ενωμένοι κατά των διακρίσεων και υπέρ του δικαιώματος όλων να ζουν ελεύθεροι με ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα.”
Aκούστε το πρώτο επεισόδιο του ΑΝΙΜΑ, του πρώτου podcast για το ελληνικό animation σε συμπαραγωγή της RADCAST και ASIFA HELLAS με τον Βασίλη Καραμητσάνη.
Μια υπενθύμιση
Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτηθεί γιατί Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας τα ονόματα αυτά αρκούν ως απάντηση σε όλα τα γιατί.
Οι Αλιρέζα Φαζέλι-Μονφερέντ, Normunds Kindzulis και Lindolfo Kosmaski δολοφονήθηκαν μέσα στο 2021 επειδή ήταν διαφορετικοί.
Ας αφήσουμε την αγάπη να νικήσει, έστω τώρα.
Just in case you need a reminder why #IDAHOBIT is still vital in 2021.
Normunds Kindzulis 29, died after a cruel arson attack in Latvia.
Lindolfo Kosmaski 25, shot and burnt to death in Brazil.
Alireza Fazeli Monfared 20, beheaded by his family in an ‘honour killing’ in Iran. pic.twitter.com/XLhfHU4uD8
— Tom Knight (@TJ_Knight) May 17, 2021