MTV Remastered: οι 2 πρώτες ώρες της ιστορικής πρεμιέρας 40 χρόνια πριν

Newsroom

Την 1η Αυγούστου του 1981 ένα κανάλι άλλαξε τη βιομηχανία της μουσικής και της εικόνας για πάντα. Το λέμε MTV.

Μια ριζοσπαστική έναρξη, μια αμφιλεγόμενη εξέλιξη. Το MTV έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο του 1981 φέρνοντας ανατροπές στη δομή της showbiz βιομηχανίας “σκοτώνοντας το ραδιόφωνο” -περίπου.

Το MTV (Music Television), το αμερικανικό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης με έδρα τη Νέα Υόρκη, εγκαινίασε τη λειτουργία του με μια χαρακτηριστική φράση:

Ladies and gentlemen, rock and roll

Στη συνέχεια ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε στο διάστημα, ένας αστροναύτης κατέκτησε το φεγγάρι και το MTV καθιερώθηκε στη στρατόσφαιρα της youth culture των 80s.

Πρώτος VJ -όπως DJ αλλά με τη λέξη Video να αντικαθιστά το Disk- o Μαρκ Γκούντμαν, πρώην παραγωγός του ραδιοφωνικού σταθμού WMMR-FM.

“Αυτό είναι! Καλώς ήρθατε στο MTV, τη μουσική τηλεόραση, το πρώτο κανάλι στον κόσμο που παίζει 24 ώρες, στερεοφωνικά, μουσικά βίντεο” ήταν η εναρκτήρια φράση του με το πρώτο video clip του καναλιού που κάποτε όριζε τη μουσική βιομηχανία το συμβολικό και προφητικό “Video Killed the Radio Star” των βρετανών Βuggles.

To MTV ξεκίνησε να μεταδίδεται στην Ευρώπη έξι χρόνια μετά -την 1 Αυγούστου 1987 έχοντας ήδη καταφέρει πολλά.

Μέσα σε τέσσερις μήνες από την έναρξη του τα δισκοπωλεία έκαναν πωλήσεις καλλιτεχνών που μέχρι τότε δεν άκουγες στα ραδιόφωνα ενώ οι ιστορικοί της ποπ κουλτούρας επιβεβαιώνουν ότι έφερε στις ΗΠΑ τη δεύτερη βρετανική μουσική επέλαση μετά τη δεκαετία του 60.

Επενδύοντας σε μουσικά είδη όπως τα synth pop & new wave το  MTV άλλαξε το μουσικό χάρτη των ΗΠΑ με το Rolling Stone να υπογραμμίζει την επιδραστικότητα του γράφοντας ότι το MTV “ριζοσπαστικοποίησε τις ΗΠΑ σε εικόνα και ήχο”.

Εκτός από το βήμα που έδωσε σε άσημα μέχρι τότε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μουσικά σχήματα το MTV έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη της dance σκηνής στα  80s.

Οι παραγωγές των video αυξήθηκαν σε αριθμό και κόστος, οι διάσημοι έκαναν ουρά για να εμφανιστούν ως “guest VJs” διεκδικώντας κομμάτι από το κοινό του -12 με 34- ενώ τα video clips εναλλάσονταν με ακτιβιστικά videos για ανθρωπιστικές καμπάνιες.

Το 1985, όταν τα συστημικά media δαιμονοποιούσαν το σεξ λόγω της επιδημίας του AIDS το MTV λάνσαρε μια safe-sex καμπάνια που άλλαξε τον ιστό της τηλεοπτικής κατανάλωσης.

Συμπεριληπτικό όταν του το επέτρεψαν οι συνθήκες το 1984, το MTV έδωσε αέρα σε μαύρους καλλιτέχνες που η λευκή κάστα των στελεχών δεν προωθούσε.

Δείτε τις δύο πρώτες ώρες της εμβληματικής πρεμιέρας remastered και γίνεται μάρτυρες της έναρξης ενός κεφαλαίου στην τηλεοπτική ιστορία που ήταν όσο radical μπορούσε πριν το κανάλι αλλάξει φέρνοντας reality σκουπίδια στις οθόνες.

Πάτα play!