Friends: το reunion που δεν θέλαμε, τα τραγούδια που θέλουμε

Newsroom Radcast

Η δημοφιλής κωμική σειρά επέστρεψε με ένα επεισόδιο που δεν απάντησε σε τίποτα αλλά το playlist με όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν ποτέ στα Φιλαράκια θα είναι πάντα αγαπημένο.

Τα Φιλαράκια λοιπόν είναι ξανά παρελθόν, κλειδωμένα στο χρονοντούλαπο μιας νοσταλγικής τηλεοπτικής ιστορίας που δεν θέλησε ποτέ να ενηλικιωθεί.

Είτε λοιπόν ξεκινήσετε το binge watching, είτε όχι, το playlist που ακολουθεί έχει όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν στη σειρά στα δέκα χρόνια προβολής της αλλά και αποσπάσματα με τις κλασικές ατάκες των ηρώων που θα αγαπάμε για πάντα.

Αλλά:

Ήταν ένα στοίχημα που δικαιώθηκε από την τηλεθέαση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Observer το τηλεοπτικό reunion των Friends που προβλήθηκε από τη streaming πλατφόρμα της HBO Max αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού για το franchise.

Το επεισόδιο προβλήθηκε την Πέμπτη και αν και δεν έχει πάρει και τις καλύτερες κριτικές, δικαίωσε το δίκτυο της ΗΒΟ που θέλει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού για μια κωμική σειρά που ανήκει απόλυτα στο παρελθόν.

Πέρα από όποια κριτική, η σκληρή, επιχειρηματική αλήθεια πίσω από το reunion είναι ότι το HBO Max χρειάζεται τα Φιλαράκια για να φέρει νέους συνδρομητές στην πλατφόρμα της και το κατάφερε. Όπως επιβεβαιώνει ο αναλυτής Josef Adalian το δίκτυο διαπιστώνει ήδη ενδιαφέρον από νέους συνδρομητές που θέλουν να ανακαλύψουν τις περιπέτειες των Friends ξανά από την αρχή.

Επιπλέον από την Πέμπτη, ημέρα προβολής του επεισοδίου η εφαρμογή του HBO Max ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στα charts των apps για iOS και Android και το επεισόδιο έφερε τα Φιλαράκια ξανά στα πιο δημοφιλή show παγκοσμίως.

Ήδη από τις 24 Μαΐου, το Friends ήταν στην 4η θέση των τηλεοπτικών show με τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως -πίσω από τα  Game of Thrones, Attack on Titan και La Casa de Papel- και το όγδοο πιο δημοφιλές σόου στις Η.Π.Α., πίσω από τους The Simpsons και το The Mandalorian (και τα δύο shows του αντιπάλου της HBO Max,  Disney +).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Parrot Analytics που μετράει αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιολογήσεις fan και αναζητήσεις σε torrents sites για να εκτιμήσει τη δημοφιλία ενός τηλεοπτικού προϊόντος -δεν μετράει την τηλεθέαση- τα Φιλαράκια έχουν αναζητηθεί περισσότερο κατά 37,7% στο διαδίκτυο μέσα στον τελευταίο μήνα.

Όπως σημειώνει το άρθρο η κωμική σειρά, η οποία προβλήθηκε στο NBC από το 1994 έως το 2004, κρατάει δυνατά ως προϊόν μέσα στο χρόνο αν και δεν απάντησε ποτέ για τους σκελετούς στη ντουλάπα της.

⚫ Στα Φιλαράκια οι μαύροι δεν έχουν θέση

Μετά το #MeToo ή το Black Lives Matter η επίμονη αδιαφορία των Friends για τους Αφροαμερικανούς –όχι τους Λατίνους ούτε τους μουσουλμάνους– ενοχλεί περισσότερο με τη Νέα Υόρκη να μετράει 2,6 εκατομμύρια Αφροαμερικανούς σε σύνολο μαύρου πληθυσμού 42 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, γράφει ο Λουκάς Καρνής στο Docville.

Τα Φιλαράκια προβλήθηκαν από το 1994 έως το 2004 στο NBC, τα τηλεοπτικά syndications κράτησαν τη φιλία ζωντανή, το Netflix την αναζωπύρωσε το 2015, αλλά όσο και αν η Ελληνοαμερικανίδα Άνιστον σε συνέντευξή της στο People το 2017 όρισε τη δύναμη της σειράς ως “παρηγορητική”, διαπιστώνοντας ότι “εξακολουθεί να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων ακόμη κι αν όλα γύρω μας έχουν αλλάξει”, κάτι είναι λάθος. Ακριβώς όπως και παλιά. Οι Ρέιτσελ, Ρος, Μόνικα, Τσάντλερ, Φίμπι και Τζόι βρίσκονται ξανά μαζί, μόνιμα ανίκανοι να συμπεριλάβουν στο σύμπαν τους το πραγματικό διαφυλετικό, πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Νέας Υόρκης που αποθεώνουν στον φιλικό τους κύκλο.

“Εύχομαι να ήξερα τότε όσα ξέρω τώρα. Θα είχα κάνει πολύ διαφορετικές επιλογές. Δεν είναι ότι εμπόδισα ποτέ τη διαφορετικότητα στην παραγωγή μας, όχι. Αλλά δεν έκανα και τίποτε για να την εξασφαλίσω” είπε πρόσφατα η Μάρθα Κάουφμαν, συνδημιουργός της σειράς, για τον ρατσισμό στα πλατό. “Μακάρι να είχα τότε την αφύπνιση που έχω σήμερα” είπε. O ίδιος ο Ντέιβιντ Σουίμερ, ο Ρος, τη διέψευσε. Όπως έχει πει ο ίδιος, πάλεψε “συστηματικά και συνειδητά” ώστε ο χαρακτήρας του να έχει διαφυλετικές συντρόφους. Κάποιες φορές το κατάφερε.