Free Britney Spears: σταρ των charts, σκλάβα της πατριαρχίας

Newsroom Radcast

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μίλησε επιτέλους ανοιχτά για τη συστηματική κακοποίηση της από τον πατέρα & τον κύκλο της μετά τις αποκαλύψεις των New York Times.

Αυτό το ποπ παραμύθι έχει δράκους. Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ζήτησε επίσημα από δικαστήριο στο Λος Άντζελες τον τερματισμό της “καταχρηστικής” επιτροπείας (conservatosrhip) από τον πατέρα της, Tζέιμι Σπίαρς.

“Θέλω τη ζωή μου πίσω” είπε η Σπίαρς που συγκλόνισε με τις αποκαλύψεις ενός αμερικανικού ονείρου που είναι εφιάλτης.

Η 39χρονη σταρ είπε ότι την εξανάγκασαν σε φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη θέληση της, αποκάλυψε ότι δεν είχε κανέναν έλεγχο στην υγειονομική περίθαλψή της ίδιας και των παιδιών της και σόκαρε τους πάντες όταν είπε ότι της δόθηκε λίθιο ως απάντηση στο αίτημα της να σταματήσει τις κοστοβόρες για τον ψυχισμό και την υγεία της εμφανίσεις στο Λας Βέγκας.

“Ένιωθα μεθυσμένη. Δεν μπορούσα να μιλήσω με την οικογένειά μου για οτιδήποτε” είπε. Βέβαια, η οικογένεια της -ο πατέρας και οι στενοί συνεργάτες της- ήταν αυτοί που απαίτησαν από τη Σπίαρς να είναι ένα άλογο κούρσας σε ένα μαραθώνιο υπερπαραγωγή χωρίς ανάσα. Η Σπίαρς γεννήθηκε για να βγάζει λεφτά για τους άλλους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The New York Times (@nytimes)


Επιπλέον η Σπίαρς κατήγγειλε ότι με ιατρική επέμβαση -χωρίς τη θέληση της- δεν μπορεί να κάνει παιδί ή να παντρευτεί, δεν μιλήσει σε media, να πάει βόλτα, να ζήσει.

Είναι ανατριχιαστικό πώς κάποιες επιτυχίες της πασπαλισμένες με γκλίτερ τώρα ακούγονται ως απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Η ποπ σταρ απευθύνθηκε στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικά με την ασυνήθιστη νομική ρύθμιση που της έχει στερήσει την ανεξαρτησία της από το 2008.

Το είδος της νομικής επιμέλειας που έχει αναλάβει ο πατέρας της, είναι ένας τύπος κηδεμονίας που ορίζεται από δικαστήριο και προορίζεται για άτομα που δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους.

“Moυ κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αξίζω να έχω μια ζωή … Είμαι υπέροχη σε αυτό που κάνω. Το μόνο που θέλω είναι να έχω τα χρήματά μου… [και] να μοιραστώ την ζωή μου με τον κόσμο” είπε. “Οτιδήποτε και αν θελήσω να κάνω πρέπει να είναι σύμφωνος εκείνος” πρόσθεσε για τον κακοποιητή πατέρα της που απολάμβανε να την φέρνει στα όρια της στο τηλέφωνο μέχρι να την κάνει να κλάψει.”Είπα ψέματα σε όλο τον κόσμο ότι είμαι εντάξει και είμαι χαρούμενη” είπε.

“Δεν είμαι εδώ για να είμαι σκλάβα κανενός”

Στην εμφάνιση της στο δικαστήριο η Σπίαρς μίλησε για αλλαγή στη νομοθεσία. “Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους που ελέγχουν τη ζωή μου ότι στην πραγματικότητα, δουλεύουν για μένα” είπε.

Ο πατέρας της, Τζέιμι Σπίαρς είναι ο “επίτροπος” της περιουσίας και της ζωής της εδώ και 13 χρόνια. Τότε η Σπίαρς είχε νοσηλευτεί για την ψυχική της υγεία έχοντας γίνει βορά στα σαρκοβόρα media.

Η ακρόαση έγινε μόλις μια μέρα μετά τη δημοσίευση από τους New York Times εγγράφων που αποδεικνύουν ότι η Σπίαρς -μια από τις πιο πλούσιες σταρ της showbiz παγκοσμίως- προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδεσμευτεί από το βασανιστήριο της ζωής της. Την εφιαλτική, καταχρηστική πατριαρχία και το νομικό πλαίσιο που την καθιερώνει.

Ο 68χρονος Σπίαρς είναι ο διαχειριστής της περιουσίας της κόρης του, μάνατζερ και διαχειρίζεται νομικά τις υποθέσεις της χωρίς τη συγκατάθεση της.

Όπως sex trafficking

Η 39χρονη πλέον Σπίαρς των 60 και πλέον εκατομμυρίων ζήτησε από το δικαστήριο να βάλει τέρμα στην κακοποίηση της και να σταματήσει η κηδεμονία της που ορίστηκε από το δικαστήριο και αφορά σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους όπως άνθρωποι τρίτης ηλικίας ή άτομα με αναπηρία.

Στην κατάθεση της η Σπίαρς αποδόμησε το αφήγημα ότι πάσχει από άνοια -πώς θα μπορούσε να έχει αυτή την απόδοση στα shows της αν δεν μπορούσε να έχει έλεγχο του μυαλού και του κορμιού της άλλωστε;- και συνέκρινε τον εαυτό της με θύμα εμπορίας λευκής σαρκός.

Ένα trafficking που γίνεται χρόνια στη showbiz αλλά ελάχιστοι μιλάνε για αυτό. Άλλωστε η Σπίαρς δεν είναι το μόνο παιδί-θαύμα που ενηλικιώθηκε κάτω από τους προβολείς με κόστος ψυχικό ώστε να γίνει brand.

“Αυτό που ζητώ είναι να έχω τα δικά μου χρήματα και να τελειώσει όλο αυτό. Και να μπορώ να πάω με τον αγαπημένο μου μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Και ειλικρινά θέλω να έχω το δικαίωμα να κάνω μήνυση στην οικογένειά μου” είπε.

Έχω ένα σπιράλ μέσα μου που με εμποδίζει από το να κάνω παιδί. Θέλω να πάω στον γιατρό για να το βγάλω και να κάνω ένα μωρό αλλά εκείνοι (σσ. οι “επίτροποι”) μου είπαν όχι.

tweet

Σπιράλ ενάντια στη θέληση της

Σε μια στιγμή που σόκαρε τους πάντες η Σπίαρς είπε ότι δεν έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ούτε καν της μήτρας της. Το σπιράλ που της έχουν τοποθετήσει μέσα στο σώμα της παρά τη θέληση της είναι και ο τρόπος του πατέρα της να μην τεκνοποιήσει, να μην κάνει οικογένεια με το νέο σύντροφο της -ούτε καν μια βόλτα με το αυτοκίνητο μαζί του δεν της επιτρέπεται χωρίς την άδεια του πατέρα της.

“Αυτή η κηδεμονία είναι κακοποιητική” είπε ενώ αποκάλυψε ότι η εισαγωγή της σε κλινική ψυχικής υγείας το 2019 έγινε βίαια, χωρίς τη συγκατάθεση της ενώ την ίδια περίοδο, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσίευμα του TMZ ο πατέρας της φέρεται να επιτέθηκε στον 13χρονο τότε γιο της, Σον. Την καταγγελία έκανε ο πατέρας των αγοριών, Κέβιν Φέντερλάιν στις 25 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

“Έχω ένα σπιράλ μέσα μου που με εμποδίζει από το να κάνω παιδί. Θέλω να πάω στον γιατρό για να το βγάλω και να κάνω ένα μωρό αλλά εκείνοι (σσ. οι “επίτροποι”) μου είπαν όχι. Αισθάνομαι ότι είμαι μόνη απέναντι σε πολλούς και ότι βιώνω εκφοβισμό” γράφουν τα σημερινά δημοσιεύματα του παγκόσμιου τύπου για την ακροαματική διαδικασία που δικαιώνει το κίνημα #FreeBritney.

Στην κατάθεση της η Σπίαρς ζήτησε για έναν πατέρα σαδιστή -“του αρέσει να έχει τον έλεγχο 100.000% και να μου προκαλεί πόνο” είπε- αλλά και για τη μητέρα της που “τη βλέπει όπως ο μπαμπάς” πρόσθεσε.

“Με υποδούλωσαν” είπε.

Ωστόσο όπως αναφέρουν τα media δεν υποβλήθηκε από την πλευρά της κάποιο επίσημο αίτημα οπότε και το δικαστήριο δεσμεύτηκε να ορίσει μια δεύτερη ακροαματική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, ώστε η 39χρονη να σπάσει τα δεσμά μιας τοξικότητας που τη σκοτώνει ακόμη και αν οι αναρτήσεις της στο Instagram είναι κραυγές για βοήθεια στο mute.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Britney Spears (@britneyspears)

Όπως σημειώνει η Guardian αυτό το είδος κηδεμονίας -conservatorship- μπορεί να γίνει μέσο εκμετάλλευσης ορισμένων ανθρώπων, και υποδεικνύουν την περίπτωση της Μπρίτνεϊ ως παράδειγμα αυτής της κατάχρησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT η Σπίαρς ήθελε να διερευνήσει την απομάκρυνση του πατέρα της από το 2014 αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για αυτό. To πρόσφατο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι τον Μάρτιο του 2021 η Σπίαρς ζήτησε την αντικατάσταση του Τζέιμι Σπίαρς με τον Τζόντι Μοντγκόμερι.

Ο Σπίαρς έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση αλκοόλ, βιαιοπραγίες και εκφοβισμό από ανθρώπους στον κύκλο της Σπίαρς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ η “κηδεμονία” πρέπει να συνεχιστεί αλλά “πρέπει να καθοριστεί μια πορεία προς την ανεξαρτησία και τον τελικό τερματισμό της.”

Το ντοκιμαντέρ των New York Times Framing Britney Spears εξιστορεί την βία της ζωής της.