BBC: η Ολυμπιάδα του Τόκιο εξαφανίζει τους άστεγους για τις εντυπώσεις

Newsroom

“Μας θέλουν αόρατους, εξαφανισμένους.” Το BBC κάνει αυτοψία στην αθέατη πλευρά των αμφιλεγόμενων Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο που θέλει να κρύψει τους άστεγους από τη δημόσια θέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC η κοινότητα αστέγων στο Τόκιο είναι αντιμέτωπη με σκληρά μέτρα δίωξης από τις αρχές της πόλης για να προστατέψει την εικόνα της πόλης από τα πολλαπλά προβλήματα που έχει μέσα στους δαιδαλώδεις δρόμους της.

Οι αρχές της χώρας κάνουν εξώσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν μόνιμη κατοικία, διώχνουν τους άστεγους από τις σκηνές τους.

“Μας θέλουν αόρατους, εξαφανισμένους” λέει ένας άστεγος στο Τόκιο της Ολυμπιάδας των πολλών σκανδάλων.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της Sofia Bettiza οι αρχές έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στους άστεγους της μητρόπολης στην Ιαπωνία από το 2013 διώκοντας τους πιο αδύναμους όλων, τα θύματα της κοινωνικής αποκτήνωσης, τους άστεγους στο Τόκιο.

Εκατοντάδες άτομα στο κεντρικό Τόκιο έχουν ειδοποιηθεί για έξωση παρόλο που δεν έχουν μόνιμες διευθύνσεις και πουθενά να πάνε αναφέρει ρεπορτάζ της Asahi που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 23 Ιουλίου.

Ένας 62χρονος άστεγος που ζει στους δρόμους κοντά στο κτίριο της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο στο Shinjuku Ward είπε ότι κυβερνητικός αξιωματούχος τον πλησίασε στις 8 Ιουλίου και του παρέδωσε σημείωμα έξωσης.

“Αφαιρέστε (τα υπάρχοντά σας) έως τις 21 Ιουλίου επειδή δημιουργούν εμπόδια στη διαχείριση της πόλης”, ανέφερε το σημείωμα.

Ο άστεγος θυμάται μια άλλη Ολυμπιάδα, αυτή του 2016 στο Ρίο, όταν είδε τον τότε πρωθυπουργό της χώρας του, τον Shinzo Abe να γιορτάζει την επερχόμενη Ολυμπιάδα στο Τόκιο ντυμένος ως Super Mario, ο ήρωας της Nintendo.

Tότε συγκατοικούσε με τη σύντροφο του, είχε δουλειά, γιόρταζε μαζί της την άφιξη των Ολυμπιακών στην πόλη τους.

Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε άνεργος. Η σύντροφος του τον εγκατέλειψε. Σύντομα εξάντλησε όλες τις αποταμιεύσεις του και κατέληξε να ζει στους δρόμους.

Η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη για αυτόν -όπως και για κάθε άστεγο- και εξαρτάται από αλληλέγγυες ομάδες σίτισης.

Τώρα οι κάποτε λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η αφορμή για να νιώσει ακόμη πιο αόρατος, ανεπιθύμητος. “Που πρέπει να πάω;” ρώτησε.

Οι αρχές του Τόκιο ανάρτησαν πινακίδες που διατάσσουν τους άστεγους να αφαιρέσουν τα υπάρχοντά τους (και τον εαυτό τους) από τους δρόμους για να μην υπάρχουν παραφωνίες στα πλάνα της “καθαρής πόλης”.

Σύμφωνα με το Tsukuroi Tokyo Fund, μια ομάδα υποστήριξης αστέγων με έδρα το Τόκιο, οι αρχές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρές πρακτικές εναντίον των αστέγων από το 2013, όταν το Τόκιο ανακηρύχθηκε η πόλη υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων 2020.

Τα πάρκα ήταν κλειδωμένα και φωταγωγημένα τη νύχτα για να αποθαρρύνουν τους άστεγους να κοιμηθούν εκεί.

Τον Ιανουάριο του 2019 υπήρχαν 1.126 άστεγοι που ζούσαν σε πάρκα, στις όχθες του ποταμού και σε κτίρια σταθμών στο Τόκιο. Φέτος, ο αριθμός ήταν 862.

264 άστεγοι στο Τόκιο αγνοούνται όσο η Ολυμπιάδα στο Τόκιο δίνει πρόστιμα σε αθλήτριες γιατί δεν φοράνε μπικίνι.