Πόσο έχουμε υποτιμήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Newsroom Radcast

Ολέθρια πολύ εκτιμούν οι επιστήμονες του κλίματος της World Weather Atrribution κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Για όλα τα παρακάτω η Γκρέτα έχει δίκιο. 

Nωρίς το πρωί στις 28 Ιουνίου, την πιο καυτή μέρα στο βίαιο κύμα καύσωνα που χτύπησε το Βορειοδυτικό Ειρηνικό, οι επιστήμονες του κλίματος αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια επείγουσα μελέτη για να αναλύσουν κατά πόσο η κλιματική αλλαγή έβαλε φωτιά στον πλανήτη. Οι κλιματολόγοι ήξεραν ότι αυτό δεν ήταν ένας συνηθισμένος καύσωνα. “Κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον στο Zoom και συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να μελετήσουμε άμεσα τα μοντέλα μας” λέει ο Geert Jan van Oldenborgh, ερευνητής του κλίματος στο Royal Netherlands Meteorological Institute και μέλος της επιστημονικής κοινότητας που ονομάζεται World Weather Attribution.

Για τις επόμενες 10 ημέρες, μια διεθνής ομάδα από 27 επιστήμονες εργάστηκε ασταμάτητα αναλύοντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια του καύσωνα που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο καύσωνας που έπληξε τις δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά στα τέλη Ιουνίου θα ήταν “σχεδόν αδύνατον” να έχει εμφανιστεί αν δεν υπήρχαν οι κλιματικές αλλαγές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, ήταν το πόρισμα στο οποίο κατέληξε χθες ομάδα ερευνητών.

Τον περασμένο μήνα, ο Καναδάς κατέρριψε πολλές φορές το απόλυτό του ρεκόρ θερμοκρασιών, το οποίο καθορίστηκε τελικά στους 49,6 βαθμούς Κελσίου στο χωριό Λίτον στις 30 Ιουνίου.

Οι αμερικανικές πολιτείες Ουάσινγκτον και Όρεγκον βρέθηκαν επίσης κάτω από αυτόν τον “θόλο ζέστης”, που προκλήθηκε από τις υψηλές πιέσεις που παγιδεύουν τον θερμό αέρα. Το κλιματικό αυτό φαινόμενο δεν ήταν πρωτόγνωρο, αλλά ήταν πολύ πιο ισχυρό απ’ό,τι έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα.

Ο ακριβής απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από αυτό δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά ανέρχεται το λιγότερο σε αρκετές εκατοντάδες.

Οι επιστήμονες της World Weather Attribution, της πρωτοβουλίας που συσπειρώνει ειδικούς διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων στον κόσμο, είναι απόλυτα σίγουρη ότι η κλιματική αλλαγή κατέστησε αυτό το καιρικό φαινόμενο κατά τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανό να προκληθεί.

“Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία, οι κλιματικές αλλαγές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετείχε στη μελέτη που είναι ανησυχητική.

Βάσει των μοντέλων που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους, ένα τέτοιο κύμα καύσωνα θα μπορούσε στατιστικά να προκαλείται μία φορά κάθε 1.000 χρόνια. Επιπλέον οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου πιο υψηλές από αυτό που θα ήταν αν αυτό το κύμα ακραίας ζέστης είχε προκληθεί στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης.

Η World Weather Attribution ανέλυσε την πιθανή σχέση ανάμεσα σε ένα ακριβές ακραίο κλιματικό γεγονός και τις κλιματικές αλλαγές, υπολογίζοντας την πιθανότητα σε πολύ σύντομα διαστήματα να είχε προκληθεί ακόμη και χωρίς την απορρύθμιση του κλίματος που συνδέεται με τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συνολικά 27 ερευνητές από 7 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στην έκθεση που προσανατολίζει τους κλιματολόγους σε επαναπροσδιορισμό των μοντέλων και των data που έχουν στα χέρια τους.

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός για την Βόρεια Αμερική από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τις κλιματικές αλλαγές (C3S).

Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,2 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, ήτοι ήταν 0,15 βαθμό πάνω από τον προηγούμενο πιο θερμό Ιούνιο για αυτήν την περιοχή το 2012.

Για τις εργασίες τους, οι ερευνητές της World Weather Atrribution μελέτησαν όσον αφορά αρκετές δεκαετίες τις μετρήσεις των θερμοκρασιών της πιο πυκνοκατοικημένης πληγείσας ζώνης, γύρω από τις αμερικανικές πόλεις Σιάτλ και Πόρτλαντ και το Βανκούβερ στον Καναδά.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να συγκρίνουν το σημερινό κλίμα με αυτό του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας μεθόδους που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.

“Δεν κατανοούμε τα κύματα ζέστης τόσο πολύ όσο πιστεύουμε”

tweet

Μια σειρά παραγόντων κατέστησε δυνατό το φαινόμενο αυτό, αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν κυρίως τον ρόλο της ξηρασίας που υπήρχε στην περιοχή αυτήν την άνοιξη. Το ξηρό έδαφος έχει ως αποτέλεσμα την ελάχιστη εξάτμιση νερού, η οποία θα επέτρεπε να περιοριστεί η ζέστη.

Για το μέλλον δύο σενάρια είναι πιθανά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το πρώτο είναι ότι μολονότι η κλιματική κρίση έχει ενισχυθεί και καταστήσει πολύ πιο πιθανό ένα τέτοιο γεγονός, αυτό παραμένει παρά ταύτα πολύ σπάνιο. Το δεύτερο είναι όμως πολύ πιο ανησυχητικό.

Η γενική αύξηση των θερμοκρασιών θα μπορούσε να οδηγήσει στο να ξεπεραστεί ένα όριο, προκαλώντας μια εκθετική υπερθέρμανση πιο σημαντική από αυτό που προβλεπόταν μέχρι σήμερα και την οποία τα σημερινά κλιματικά μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν.

Αυτός ο θόλος ζέστης “είναι κάτι που κανένας δεν είχε δει ότι ερχόταν, ούτε το θεωρούσε πιθανό. Έχουμε το αίσθημα ότι δεν κατανοούμε τα κύματα ζέστης τόσο πολύ όσο πιστεύουμε”, εξηγεί ο Oldenborgh, του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας.

Για τους επιστήμονες αυτό είναι ένα καμπανάκι κινδύνου που δεν επιτρέπεται να περάσει απαρατήρητο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλίματος πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, κυρίως συστήματα προειδοποίησης για κύματα καύσωνα για τους πληθυσμούς και η κατασκευή κατάλληλων κτιρίων.

Οι εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν με κάθε τίμημα υπογραμμίζουν.

Υπάρχει μια ανησυχητική πιθανότητα ότι οι τρέχουσες υποθέσεις σχετικά με το πόσο ζεσταίνεται ο πλανήτης εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον υποτιμούν το πρόβλημα.

Οι πλημμύρες σε Ευρώπη και Κίνα μετά από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις είναι κάτι που οι επιστήμονες του World Weather Attribution θέλουν να μελετήσουν γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ότι για όλα φταίμε εμείς. Η κλιματική αλλαγή επιφέρει καταστροφές πολύ πιο σύντομα και ολέθρια από όσο μπορούσαν να υποθέσουν οι επιστήμονες. “Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε εξαντλημένοι από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες” είπε ο Oldenborgh.

Aκούστε το περιβαλλοντικό podcast της RADCAST.GR εδώ.