Τζακ Κέρουακ: από το Δρόμο στα podcast με 30 κανόνες ζωής

Newsroom

Σε συνεργασία με το Jack Kerouac Estate, το podcast θέλει να φέρει την ωμή σοφία του εμβληματικού Τζακ Κέρουακ στα αυτιά της νέας γενιάς.

“Δεν είχα τίποτα να προσφέρω σε κανέναν εκτός από τη δική μου σύγχυση” έγραψε ο Τζακ Κέρουακ στο κλασικό έργο Στο Δρόμο (On The Road). Τώρα, ο εμβληματικός συγγραφέας της γενιάς των Μπιτ (beat) θα προσφέρει μια σειρά από podcast που αποπνέουν το αυθόρμητο πνεύμα της εμβληματικής πρόζας του.

Το Jack Kerouac Estate ανακοίνωσε σε συνεργασία με τους συγγραφείς και παραγωγούς podcast Dave Wedge και Casey Sherman μιας νέας σειρά podcast βασισμένη στα γραπτά του.

Το show θα έχει τρεις κύκλους επεισοδίων με κάθε σεζόν να αποτελείται από δέκα επεισόδια, βασισμένα στην τεχνική της σύγχρονης πεζογραφίας που κατέγραψε ο Κέρουακ μετά από αίτημα του φίλου και συνοδοιπόρου του Άλεν Γκίνσμπεργκ.

Στα επεισόδια θα συμμετέχουν μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι δημιουργοί που έχουν επηρεαστεί από τα γραπτά του Κέρουακ.

Η σειρά που ακόμη δεν έχει τίτλο είναι παραγωγή της Wedge and Sherman’s Fort Point Media και της Sal Paradise Media.

Ο Dave Wedge και ο Casey Sherman έχουν ήδη κερδίσει εντυπώσεις με την παραγωγή του true crime podcast show “Saints, Sinners & Serial Killers” και έχουν υπογράψει πέντε μπεστ σέλερ, μεταξύ των οποίων το “Boston Strong: A City’s Triumph Over Tragedy” που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2017 ως “Patriots Day” με πρωταγωνιστή τον Mark Wahlberg, και τα “12: The Inside Story of Tom Brady’s Fight for Redemption”, “Hunting Whitey: The Inside Story of the Capture and Killing of America’s Most Wanted Crime Boss” και “The Last Days of John Lennon.”

Οι παραγωγοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις με διάφορα δίκτυα για διανομή.

“Ο θρύλος του Τζακ γιγαντώνεται και αυτή η συνεργασία είναι το επόμενο βήμα για να φέρει το πνεύμα και τα λόγια του σε νέες γενιές που αναζητούν καλλιτεχνική έμπνευση” τόνισε το Jatck Kerouac Estate. “Oι Dave και Casey με τη συναρπαστική αφήγηση και το ιστορικό επιτυχίας που τους ακολουθεί είναι οι τέλειοι συνεργάτες για να φέρουμε το πρωτοποριακό έργο του Τζακ στα podcast”.

“Ως συγγραφείς που επηρεάστηκαν από την εποχή της αντι-κουλτούρας που συνέβαλε ο Kέρουακ, νιώθουμε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια που συνεργαζόμαστε με το Kerouac Estate για να μοιραστούμε την ιδιοφυία του με τους θιασώτες των podcast” πρόσθεσαν οι οικοδεσπότες της σειράς.

“Αυτό είναι ένα όνειρο ζωής για εμάς και ανυπομονούμε να ακούσουν οι άνθρωποι τις ιστορίες για το πώς ο Κέρουακ επηρέασε μερικούς από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες και μουσικούς μας.”

Πραγματικά, όταν το 1957 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κέρουακ “Στο Δρόμο” λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν την επιρροή του στον πνευματικό ιστό των ΗΠΑ και εκτός.

Ακολουθώντας την ασυνήθιστη πρόζα που εμπνεύστηκε ως νομάδας της ζωής ο Κέρουακ ύμνησε τις ανάσες, το ταξίδι, το “δρόμο” και αμφισβήτησε με κάθε σημείο στίξης του τους βολεμένους. Έγινε γρήγορα ο πνευματικός πατέρας της γενιάς των Μπιτ και οι ανθρώπινοι ήρωες του δεν νοιάζονταν για το χρήμα, μόνο για τη ζωή.

“Αυτοί που αξίζουν είναι αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, να μιλήσουν, αυτοί που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριώνται ούτε λένε κοινότοπα πράγματα αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά…” γράφει ο αφηγητής του έργου “Στο Δρόμο”, ο Σαλ Πάρανταις.

Πιστοί στην αλήθεια που καίγεται στο δρόμο, ακολουθούν οι 30 κανόνες του Τζακ Κέρουακ όπως τους κατέγραψε στο Belief and Technique of Modern Prose.

1. Μουτζουρωμένα μυστικά σημειωματάρια και άγρια δακτυλογραφημένες σελίδες για την πλάκα σου.

2. Υποταγμένος στα πάντα, ανοιχτός, άκουγε.

3. Προσπάθησε να μη γίνεσαι λιώμα εκτός σπιτιού.

4. Μείνε ερωτευμένος με τη ζωή σου.

5. Αν το νιώθεις, κάποια στιγμή θα πάρει μορφή.

6. Γίνε τρελός, άναυδος άγγελος του μυαλού.

7. Φύσα όσο βαθιά θες να φυσήξεις.

8. Γράφε αυτό που θέλεις από τα άβαθα του μυαλού.

9. Τα ανείπωτα οράματα του καθενός.

10. Καθόλου χρόνος για ποίηση, αλλά ακριβώς αυτό είναι.

11. Διορατικά τικ τρέμουν στο στήθος.

12. Ονειρική καθήλωση στο αντικείμενο μπροστά σου.

13. Παραμέρισε όλες τις λογοτεχνικές, γραμματικές και συντακτικές αναστολές.

14. Γίνε μια παλιά τσαγιέρα του χρόνου όπως ο Προυστ.

15. Αφηγήσου την αληθινή ιστορία του κόσμου σε εσωτερικό μονόλογο.

16. Το πολύτιμο κέντρο του ενδιαφέροντος είναι το μάτι μέσα στο μάτι.

17. Γράφε αναπολώντας και με κατάπληξη για τον εαυτό σου.

18. Κολυμπώντας στη θάλασσα της γλώσσας.

19. Αποδέξου την απώλεια για πάντα.

20. Πίστεψε στο ιερό περίγραμμα της ζωής.

21. Πάλεψε να σχεδιάσεις τη ροή που υπάρχει ήδη ακέραια στο μυαλό.

22. Μη σκέφτεσαι τις λέξεις όταν σταματάς, παρά μόνο για να δεις καλύτερα την εικόνα.

23. Κράτα ημερολόγιο κάθε μέρας με την ημερομηνία χαραγμένη στο πρωινό σου.

24. Κανένας φόβος, καμιά ντροπή στην αξιοπρέπεια της εμπειρίας, της γλώσσας και της γνώσης σου.

25. Γράψε για να διαβάσει και να δει ο κόσμος την ακριβή εικόνα που έχεις γι’ αυτόν.

26. Βιβλιοταινία είναι η ταινία σε λέξεις, η εικαστική αμερικανική φόρμα.

27. Τιμώντας το Χαρακτήρα στην εποχή της Μουντής Απάνθρωπης Μοναξιάς.

28. Άγριες, απείθαρχες, αγνές, υπόγειες συνθέσεις, όσο πιο τρελά τόσο καλύτερα.

29. Είσαι Ιδιοφυΐα όλη την ώρα.

30. Συγγραφέας-Σκηνοθέτης Γήινων ταινιών με χορηγούς αγγέλους στον Παράδεισο.