Από την Ομόνοια της ανέχειας στην κορυφή του κόσμου, η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ένα podcast που εξηγεί πολλά.
The Giannis Draft: η αρχή ενός μύθου με το όνομα Αντετοκούνμπο σε τρία podcast του ESPN
Newsroom Radcast
“Πουλούσα πράγματα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, 6 ή 7 ετών. Βοηθούσα τους γονείς μου να πουλήσουν ρολόγια, γυαλιά, CD, DVD, ό,τι μπορούσαμε. Το έκανα μέχρι τα 17 επειδή έπρεπε. Δεν υπήρχε επιλογή. Αν δεν πουλούσαμε, δεν θα είχαμε φαγητό”. Αυτά είχε πει στο ESPN ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που έχει περάσει στη στρατόσφαιρα των προτύπων εδώ και χρόνια.
Σε ένα video που έχει αναρτήσει από το 2013 η απάντηση του του ψιλόλιγνου Γιάννη στην ερώτηση του δημοσιογραφικού επιτελείου που έφυγε από τις ΗΠΑ το 2013 για να έρθει στου Ζωγράφου και να μιλήσει μ’ έναν Έλληνα, το όνομα του οποίου άρχιζε να φιγουράρει στις λίστες των ατζέντηδων όλου του κόσμου χάρη στα κατορθώματά του “Ποιος είναι ο στόχος σου;” ήταν μία και δωρική.
“Να γίνω ένας παίκτης του NBA”. Το κατάφερε και συνεχίζει ακόμη παραπέρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λίγες μέρες πριν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδωσε μια άλλη απάντηση που επιβεβαιώνει ότι πέρα από τις όποιες φυσικές ικανότητες και ταλέντο στο παρκέ, η ουσία της υπεροχής του είναι το μυαλό και η σοφία του.
Αθλητικογράφος απευθύνει ερώτηση στον Γιάννη. Ο δημοσιογράφος εξομολογείται ότι έχει πάρει συνέντευξη από πολλούς σπουδαίους αθλητές του μπάσκετ αλλά κανένας τους δεν ήταν ικανός να τιθασεύσει τον εγωϊσμό του πριν τα 30.
“Πώς εσύ το έχεις καταφέρει αυτό στα 26 σου;” τον ρωτάει.
“Από την εμπειρία μου όταν σκέφτεσαι ότι ‘έκανα αυτό, κατάφερα το άλλο, έβαλα 30 πόντους’, συνήθως την επόμενη φορά παίζεις χάλια, είσαι απαίσιος. Έχω, λοιπόν, την εξής νοοτροπία: όταν εστιάζεις στο παρελθόν, αυτό είναι ο εγωισμός, λες ‘κοίτα τι έκανα’. Από την άλλη, όταν εστιάζεις στο μέλλον, σε κυριεύει η έπαρση. Λες: ‘Στο επόμενο παιχνίδι, θα κάνω αυτό κι αυτό, το ένα και το άλλο, θα κυριαρχήσω’. Εγώ προσπαθώ να εστιάσω στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Θεωρώ ότι είχα ανθρώπους στη ζωή μου που με βοήθησαν σε αυτό. Αλλά είναι μια δεξιότητα, την οποία προσπαθώ να τελειοποιήσω. Προς το παρόν λειτουργεί, οπότε δεν θα σταματήσω να το κάνω”.
“Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του για τη στιγμή και το παρόν ίσως οδηγήσει τους Bucks στο πρωτάθλημα” σχολίασε το France24 για τη σοφία του Γιάννη Ούγκο Αντετοκούνμπο που γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 στα Σεπόλια, τρίτο παιδί της οικογένειας του Τσαρλς και της Βερόνικα, μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας που ήρθαν στην Ελλάδα το 1991, του Γιάννη που πήρε την ελληνική ιθαγένεια μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο χωρίς να εκτεθεί. Αυτή είναι η ιστορία ενός αθλητή μεγαλύτερου από τον όποιο μύθο -από μικρός.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτό ακριβώς διέκρινε ο διακεκριμένος συντάκτης του ESPN Adrian Wojnarowski αφιέρωσε τρία podcast που εξιστορούν το πώς αυτό το πιτσιρίκι από τα Σεπόλια που δεν είχε παρά μόνο όταν εκβιάστηκε από τις συνθήκες τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας, έφτασε στο Μανχάταν στις 27 Ιουνίου 2013 για να ακούσει τον Ντέιβιντ Στερν να εκφωνεί το όνομά του: “Στο νο 15, οι Μιλγουόκι Μπακς επιλέγουν… ”
Στα podcast ο δημοσιογράφος φιλοξενεί όλους τους Αμερικανούς υπεύθυνους των ομάδων που ενδιαφέρθηκαν για τον αδύνατο πιτσιρικά από μια σκληρή γειτονιά της Αθήνας. Στα podcast μιλάει ο Τζόναθαν Γκιβόνι, ιδρυτής του Draft-Express, που εντόπισε το παιδί ταλέντο από την Ελλάδα πριν από τα λαγωνικά του ΝΒΑ.
Ο Αντεντοκούμπο ήταν το μεγάλο κόλπο των Βucks και του τζένεραλ-μάνατζερ Τζoν Χάμοντ που τον έκλεψαν από τους Αtlanta Hawks. Ο ψηλόλιγνος πιτσιρικάς που στην πορεία έγινε το Greek Freak του ΝΒΑ έχει μια πορεία που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από κανέναν. Στο podcast μαθαίνουμε για το συκώτι του που έμοιαζε με ηλικιωμένου ανθρώπου 70 ετών γιατί ο Γιάννης δούλευε εξαντλητικά για να βοηθήσει την οικογένεια του που από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα το 1991 γνώρισε μόνο δυσκολίες και μια χώρα εχθρική -στην πλειοψηφία της- απέναντι σε εκείνους που διεκδικούν τα όνειρα με ευγένεια και ήθος πρωταθλητή.
Από το ποδόσφαιρο που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που άλλαξε την πορεία του ο Γιάννης μίλησε με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει στον Wojnarowski. “Κάθε μέρα ήταν μια μάχη. Έπρεπε να βοηθήσω την οικογένεια και έκανα διάφορες δουλειές” εξομολογείται περιγράφοντας τον καθημερινό μαραθώνιο του για να κατακτήσει το όνειρο.
“Δεν είναι ότι δεν τρώγαμε, θα αδικήσω έτσι τους γονείς μου, γιατί έκαναν τα πάντα και μας πρόσφεραν το καλύτερο δυνατό, κάθε μέρα. Ήταν αδύνατο όμως να τρώμε αυτά που έπρεπε, ώστε να φροντίσουμε το κορμί μας, όπως κάνουμε, ας πούμε τώρα” λέει στο podcast. “Πρωινό συνήθως δεν έτρωγα, πήγαινα κατευθείαν στο σχολείο, γυρνούσα σπίτι κι έπρεπε να πάω στην προπόνηση. Ήθελε κάτι περισσότερο από μια ώρα για να βρεθώ στο γήπεδο, άρα έτρωγα ό,τι υπήρχε, αν υπήρχε. Ουσιαστικά, το πρώτο γεύμα της ημέρας μου ήταν στις 11 το βράδυ, όταν επέστρεφα από την προπόνηση”.
Tότε ήταν 2.01 και ζύγιζε μόλις 89 κιλά. Ο μάνατζερ του αδελφού του Θανάση, ο Γιώργος Πάνου προσπαθεί να του αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες ωστόσο δεν γνώριζε τι σημαίνει οικογένεια για τον Γιάννη.
“Δεν υπήρχε περίπτωση να τρώω εγώ και να πεινάνε τα αδέρφια μου. Έτρωγα το ένα τέταρτο απ’ όσα μου έδινε ο Γιώργος, μέχρι που στο τέλος μας τάιζε όλους. Έτσι μεγάλωσα, έτσι είμαι ακόμη και τώρα” θα πει. Στο podcast ο Πάνου μιλάει για το σοκαριστικό τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον διατροφολόγο που θα αναλάμβανε τον Γιάννη μετά τα εργοφυσιολογικά τεστ ένα βράδυ.
“‘Πες στον παππού σου να σταματήσει να πίνει, να τρώει κρέας και να περπατάει λίγο’, μου λέει και στην αρχή νόμιζα ότι είχε μεθύσει. ‘Ποιος παππούς; Δεν είχα κανέναν παππού μαζί μου, ένα παιδί 16 ετών έκανε τις εξετάσεις’, του απαντάω. Την άλλη μέρα που τον είδα, μου εξήγησε ότι το συκώτι του Γιάννη έμοιαζε με 70χρονου! Είναι σαν να είχαμε μια Ferrari και αντί για βενζίνη, να της βάζαμε νερό”.
“Ο Γιώργος με κάλεσε στο τηλέφωνο και με ρώτησε αν… πίνω. Του απάντησα ότι δεν είχα λεφτά να πιω γάλα και βάλαμε τα γέλια”.
Στα podcast ο Γιάννης μιλάει για την δυσπιστία του απέναντι στα νέα ότι οι κυνηγοί του ΝΒΑ ενδιαφέρονται για τον ίδιο.
“Στην αρχή νόμιζα πως αστειεύονται. Όταν μου το είπε ο Γιώργος, έβαλα τα γέλια και τον ρώτησα αν μιλάει για το ίδιο ΝΒΑ που βλέπουμε στην τηλεόραση” λέει. “Στην αρχή, τουλάχιστον. Ερχόταν και μου έλεγε κάποιος ‘είμαι ο τάδε, αυτής της ομάδας’ και δεν τον πίστευα. Μετά, τον άκουγα να μιλάει… αμερικανικά και καταλάβαινα ότι ήταν αλήθεια” προσθέτει.
Ο αθλητικογράφος αναλύει το φαινόμενο Γιάννης Αντεντοκούμπο με ανθρώπους μέσα από το ΝΒΑ αλλά και τις συγκινητικές στιγμές που επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο κορυφαίος αθλητής είναι κυρίως νικητής στο μυαλό και τις αξίες του.
Όταν ανακοινώθηκε στον Γιάννη ότι θα πάει στη Σαραγόσα, στο αστείο “τι θες τους δικούς σου μαζί, μεγάλο παιδί είσαι”, ο Γιάννης δάκρυσε και έσκισε το συμβόλαιο. Μια άλλη φορά, όταν η μητέρα του, Βέρα, έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο για εξετάσεις, εκείνος κρύφτηκε στις τουαλέτες για να μπορέσει να μείνει μαζί της όλο το βράδυ. Και βέβαια όταν του ανακοινώθηκε ότι πρέπει να πάει στην Ατλάντα να μιλήσει με τους Χοκς εκείνος αρνήθηκε να μπει στο αεροπλάνο, αν δεν πήγαινε μαζί του ο αδελφός του, ο Θανάσης.
Ο Αντετοκούνμπο μιλάει για την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, την ελληνική σημαία που ο Θανάσης έτρεξε να πάρει από έναν φίλαθλο που βρισκόταν στο Barclays Center και τη δικαίωση που ακολούθησε. Μια λάμψη που προσπαθούν εις μάτην να καπηλευτούν οι επαγγελματίες πλανευτές του δημόσιου λόγου.
Πάτα play!
Το ξεκίνημα του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε τρία επεισόδια για απόλυτο binge listening (το podcast είναι στα αγγλικά).
Eπεισόδιο 1: Ποιος είναι ο Γιάννης;
Ήταν ένας Έλληνας έφηβος Νιγηριανής καταγωγής που πουλούσε μπιχλιμπίδια στους δρόμους της Αθήνας. Όταν άρχισε να παίζει μπάσκετ, λίγοι άνθρωποι ήξεραν τι να κάνουν με την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το μόνο πράγμα που οι κυνηγοί ταλέντων μπορούσαν να δουν ήταν ότι ήταν ολόκληρος χέρια και πόδια. Το μόνο πράγμα που ο ίδιος ο Γιάννης μπορούσε να δει ήταν μια ευκαιρία για την οικογένειά του.
Επεισόδιο 2: Τερματίστε τον!
Μετά από μια εμφάνιση του μια παράκτια ιταλική πόλη, οι Milwaukee Bucks και Atlanta Hawks είχαν δει αρκετά. Κανείς όμως δεν ήξερε ότι το σενάριο θα είχε ανατροπή για να γίνει το όνειρο του άντρα για τον οποίο όλοι μιλάνε σήμερα.
Επεισόδιο 3: Η 15η θέση
“Giannis Antetokounmpo from Athens, Greece”. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέγεται στη 15η θέση του Draft του NBA από την ομάδα των Milwaukee Bucks. Ο Θανάσης σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία. Είναι ο μόνος που τον ακολουθεί από την οικογένειά του, καθώς οι υπόλοιποι, μη έχοντας βίζα, μένουν πίσω και ο Γιάννης πρέπει πλέον από εκείνη τη στιγμή στις 27/6/2013 στο Barclays Center της Νέας Υόρκης να μάθει τα πάντα από την αρχή και μια ομάδα να τον στηρίξει όπως ο ίδιος θα στήριζε αυτήν. Μετά όλα είναι ιστορία.