Sustainable food: πώς μπορείς να σώσεις το περιβάλλον από την κουζίνα σου

Newsroom Radcast

Με αφορμή την πρεμιέρα του πρώτου podcast challenge στην Ελλάδα που υπόσχεται να μας αλλάξει τη ζωή σε 22 μέρες, η παραγωγός και οικοδέσποινα του show “Πώς να γίνεις vegan σε 22 μέρες” Lady Papaya και η ομάδα Vegan 22 Greece απαντούν.

 

Ποια διατροφή είναι καλύτερη για το περιβάλλον; Αν θέλεις να σώσεις τον κόσμο δεν χρειάζεσαι καμία κάπα του Superman ή της Wonder Woman, δεν θα τις χρειαστείς καθώς η σωτηρία του πλανήτη ξεκινά από το πιάτο σου.

Η έννοια της σωστής διατροφής είναι κάτι που σίγουρα σχετίζεται με την καλή υγεία και ευεξία. Έχοντας όμως σωστές διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον.

Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο και προφανώς η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής και του περιβάλλοντος είναι αμφίδρομη.

Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές ώστε να επιτευχθεί η τροφοδοσία ενός πληθυσμού που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050 χωρίς το κοστοβόρο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της σημερινής βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων που συμβάλλει σημαντικά στην καταστροφή του πλανήτη.

Η παραγωγή κρέατος έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της χρήσης γης και νερού. Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και την εξόρυξη πόρων, καθώς τα τρόφιμα με βάση τα ζώα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην απώλεια γης, στο νερό και στη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον,υπάρχουν χρόνιες ασθένειες λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης φυτικών τροφών και υψηλής κατανάλωσης κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος.

Η έκθεση του ΟΗΕ “Creating a Sustainable Food Future” τονίζει τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος στην κλιματική αλλαγή.

Προκειμένου να τροφοδοτήσει τα αναμενόμενα 9,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη το 2050, ο κόσμος θα πρέπει να παράγει κατά 56% περισσότερα τρόφιμα σε σύγκριση με το 2010

tweet

Σύμφωνα με το MSN “o κόσμος πρέπει να στραφεί προς υγιείς φυτικές τροφές για να σταματήσει την αλλαγή του κλίματος, προειδοποιεί μια έκθεση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Το σύστημα τροφίμων ευθύνεται για το 25-30% των αερίων των θερμοκηπίου και πνίγει τη ζωή των ποταμιών και των παράκτιων θαλασσών με περίσσεια αζώτου.”

“Προκειμένου να τροφοδοτήσει τα αναμενόμενα 9,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη το 2050, ο κόσμος θα πρέπει να παράγει κατά 56% περισσότερα τρόφιμα σε σύγκριση με το 2010. Αν το επίπεδο της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες, θα πρέπει να μετατραπούν σε καλλιέργειες 6 εκ. τ.χλμ. μια περιοχή διπλάσια από την Ινδία. Τα δύο τρίτα θα πρέπει να μετατραπούν σε βοσκότοπους, με το τελευταίο τρίτο να χρησιμοποιείται για καλλιέργειες, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση η vegan διατροφή έχει τη χαμηλότερη επίδραση των εκπομπών του θερμοκηπίου και είναι καλύτερη συγκριτικά ακόμα και από τη σύγχρονη μεσογειακή διατροφή.”

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science αναφέρει ότι “μια βίγκαν διατροφή είναι πιθανώς ο μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο για τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά για την παγκόσμια οξίνιση, τον ευτροφισμό, τη χρήση γης και τη χρήση νερό.”

“Είναι πολύ μεγαλύτερο από το να μειώσεις τις πτήσεις σου ή να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτό θα μείωνε μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων αποφέρει πολύ καλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από την προσπάθεια αγοράς βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων”.

ΓΙΑΤΙ VEGAN;

Ξεκινήστε τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, ένα podcast τη φορά για 22 μέρες. Πάτα play!

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα έχουν καλύτερη επίδραση στο περιβάλλον από εκείνες που είναι πλούσιες σε κρέας και ζωικά παράγωγα. Οι περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι, γενικά, μια vegan διατροφή είναι η καλύτερη για περιβάλλον.

Eίναι σαφές και επιβεβαιωμένο, μια 100% φυτική διατροφή vegan έχει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική βίγκαν πρόκληση των 22 ημερών, αλλά και για δήλωση συμμετοχής επισκέψου τη σελίδα της Vegan 22 Greece.