Σταματήστε ό,τι κάνετε και διαβάστε το! Ο Έντουαρντ Σνόουντεν για το λογισμικό Pegasus

Newsroom Radcast

“Aυτή η διαρροή είναι το θέμα της χρονιάς” έγραψε στο Twitter ο Έντουαρντ Σνόοουντεν για την υπόθεση Pegasus που συγκλονίζει τα διεθνή μέσα.

Ο 38χρονος πρώην υπάλληλος των NSA και CIA που πλέον ζει στη Ρωσία έχοντας εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για την κατάχρηση εξουσίας εις βάρος πολιτών Έντουαρντ Σνόουντεν χαρακτηρίζει ως “αποκάλυψη της χρονιάς” την είδηση που έβγαλαν στο φως 17 αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης για το λογισμικό Pegasus.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ Forbidden Stories που αναδημοσιεύει ο Guardian το λογισμικό υποκλοπής Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί από αυταρχικά καθεστώτα και κυβερνήσεις στοχοποιώντας ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, πολιτικούς και δικηγόρους από όλο τον κόσμο.

Το Pegasus πωλείται από την Ισραηλινή εταιρία NSO Group και σύμφωνα με την έρευνα που αναπαράγουν ανάμεσα σε άλλα media οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post έχει γίνει όπλο κατάχρησης εξουσίας με ολέθρια αποτελέσματα.

Το λογισμικό Pegasus επιτρέπει την υποκλοπή δεδομένων (μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων) από το κινητό τηλέφωνο στο οποίο έχει εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του.

Η απάντηση της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2011 και έχει αντιμετωπίσει ξανά κατηγορίες για αμφίβολα παιχνίδια διαβεβαίωσε πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Στη διαρροή περιέχεται λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνων των οποίων τα δεδομένα έχουν υποκλαπεί. Ανάμεσα τους τηλέφωνα 180 δημοσιογράφων από οργανισμούς όπως CNN, New York Times, Al Jazeera, Agence France-Presse, Associated Press, Financial Times, Economist και Reuters.

Επιπλέον στη λίστα εντοπίστηκαν τα τηλέφωνα δύο γυναικών από το περιβάλλον του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου υπάρχουν και δύο γυναίκες που είχαν επαγγελματικές σχέσεις με το δολοφονημένο Σαουδάραβα δημοσιογράφο Jamal Khashoggi και τον επίσης δολοφονημένο Μεξικανό δημοσιογράφο Cecilio Pineda Birto.

Σύμφωνα με την έκθεση τουλάχιστον 10 κυβερνήσεις -Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Καζακστάν, Μεξικό, Μαρόκο, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Ουγγαρία, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- φέρονται να είναι πελάτες της NSO Group.

Ήδη από το 2020 η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει την παρακολούθηση του μαροκινού δημοσιογράφου-ερευνητή Όμαρ Ράντι μέσω του λογισμικού Pegasus.

ΠΑΤΑ PLAY!

Ακούστε για την υπόθεση Pegasus και ό,τι απασχολεί τα διεθνή media στο ενημερωτικό podcast της RADCAST.GR, World Desk.

Το WhatsApp είχε μηνύσει την NSO Group το 2019 κατηγορώντας την πως ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις 1.400 κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας το Pegasus.

Η NSO Group διέψευσε τις καταγγελίες που έφερε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ ερευνητικής δημοσιογραφίας Forbidden Stories ως “ψευδείς” σε ανάρτηση στον ιστότοπο της. Πρόθεση της είναι να καταθέσει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.

Το λογισμικό, γνωστό ως Pegasus, είναι ένα πανίσχυρο spyware το οποίο μολύνει iPhones και Android συσκευές, επιτρέποντας στον επιτιθέμενο να εξάγει μηνύματα, φωτογραφίες, emails, ιστορικό κλήσεων, ενώ μπορεί ακόμα και να ενεργοποιήσει μυστικά το μικρόφωνο.

Έρευνα σε μερικά τηλέφωνα από τα 50.000 της λίστας έδειξε πως παραπάνω από τα μισά είχαν ίχνη του spyware.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 1.000 συσκευές σε 50 χώρες εκτεθειμένες στο spyware που ανήκουν σε 65 μεγαλοστελέχη εταιριών, σε 85 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε 189 δημοσιογράφους και περισσότερους από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων Προέδρων και Πρωθυπουργών.

Η λίστα θα ανανεώνεται τις επόμενες μέρες.

“Σταματήστε ό,τι κάνετε και διαβάστε αυτό” έγραψε ο Σνόουντεν. Προφανώς έχει δίκιο.

Ακούστε το πρώτο επεισόδιο από το podcast της The Guardian για την αποκάλυψη της χρονιάς.