Ψυχική υγεία vs Ολυμπιακών σημειώσατε ένα: η Σιμόν Μπάιλς είναι νικήτρια

Newsroom

Μετά τη Ναόμι Οσάκα, η Σιμόν Μπάιλς φέρνει στο πόντιουμ των Ολυμπιακών του Τόκιο το αφόρητο τίμημα της νίκης στην ψυχική υγεία των αθλητών.

“Χωρίς πίεση δεν υπάρχουν διαμάντια” έχει πει ο Thomas Carlyle, παλιά. Καιρός να διαφωνήσουμε.

Μετά τη Ναόμι Οσάκα η Σιμόν Μπάιλς φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα που κανείς δεν θέλει να μιλήσει ανοιχτά, το κόστος της αφόρητης πίεσης των αθλητών στην ψυχική τους υγεία.

Η Μπάιλς αποσύρθηκε από τον τελικό του ομαδικού της ενόργανης γυμναστικής στους εξαιρετικά αμφιλεγόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο που έχουν προκαλέσει οργή και με τον συστημικό σεξισμό τους απέναντι στις γυναίκες αθλήτριες.

Η 24χρονη Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής και για πολλούς το πρόσωπο του ίδιου του αθλήματος μίλησε ανοιχτά για την επιλογή της.

“Πρέπει να συγκεντρωνόμαστε και στον εαυτό μας, γιατί και εμείς είμαστε άνθρωποι. Οπότε, πρέπει να προστατεύσουμε το μυαλό και το σώμα μας, αντί να βγούμε εκεί έξω και να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος από εμάς” είπε. “Yπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από τη γυμναστική” τόνισε.

Βάζοντας προτεραιότητα την ψυχική της υγεία αλλά και την ομάδα στην οποία συμμετέχει η Μπάιλς έκανε ένα βήμα πίσω για να μην επηρεάσει αρνητικά τις συναθλήτριες της στο δρόμο προς το βάθρο. H Mπάιλς μίλησε για την πίεση ενός ανυπόφορου βάρους. Αυτό της νίκης.

Έτρεμα και μετά βίας μπορούσα να κοιμηθώ. Ποτέ δεν έχω ξανανιώσει έτσι πριν από αγώνα και προσπάθησα να βγω εκεί έξω και να το διασκεδάσω. Η προθέρμανση πήγε λίγο καλύτερα, αλλά όταν βγήκα σκέφτηκα “Όχι, δεν έχω την ψυχική κατάσταση, πρέπει απλά να αφήσω τα κορίτσια να το κάνουν και να συγκεντρωθώ στον εαυτό μου” εξήγησε.

Με ανάρτηση στο Instagram η Μπάιλς μίλησε για το κόστος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simone Biles (@simonebiles)

“Είναι σαν να παλεύεις με όλους αυτούς τους δαίμονες και να βγαίνεις εδώ έξω” είπε στον Τύπο. “Πρέπει να κάνω αυτό που είναι σωστό για εμένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική υγεία μου, να μην θέσω σε κίνδυνο την υγεία μου και την ψυχοσωματική κατάστασή μου”.

Πριν το Τόκιο η Μπάιλς προσπάθησε να ηρεμήσει το άγχος μέσα της με ψυχοθεραπεία και αγωγή αλλά η άφιξη της στους Ολυμπιακούς του Τόκιο την τερμάτισε. Η Μπάιλς ένιωσε ότι δεν έκανε γυμναστική για τον εαυτό της, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό την τρόμαξε.

Είναι τραύμα και για αυτό ακόμη και στην ήρεμη εμφάνιση της στη συνέντευξη τύπου η Μπάιλς δάκρυσε.

“Mε πληγώνει ότι έχω χάσει αυτό που αγαπάω να κάνω για να ικανοποιήσω άλλους ανθρώπους” είπε.

Η Μπάιλς επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα την ψυχική υγεία των αθλητών μετά την τενίστρια Ναόμι Οσάκα που λίγους μήνες πριν αποσύρθηκε από το Ρολάν Γκαρός γιατί δεν άντεξε την πίεση και τις συνεντεύξεις τύπου στα πλαίσια του ευπώλητου τουρνουά

“Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ” είναι το μήνυμα της Οσάκα, ένα μήνυμα που επαναλαμβάνει σε άρθρο της στο TIME.

“Ελπίζω όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ και είναι ΟΚ να μιλάς για αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και συνήθως υπάρχει φως στο τέλος κάθε τούνελ” γράφει η ακτιβίστρια και αθλήτρια που έχει μιλήσει ανοιχτά υπέρ του κινήματος Black Lives Matter αν και συμμετέχει σε ένα άθλημα που οι περισσότεροι αθλητές έχουν μια και μόνο ατζέντα –την τσέπη τους.

“Oι αθλητές είναι άνθρωποι” γράφει καλώντας για τη δημιουργία ενός πλαισίου που προστατεύει τους αθλητές, “ιδιαίτερα τους ευάλωτους.”

Στο άρθρο της η Οσάκα μιλάει για την εξουθενωτική στάση των ΜΜΕ απέναντι στους αθλητές. “Ο Μάικλ Φελπς μου ειπε ότι εκφράζοντας τη γνώμη μου μπορεί να έσωσα μια ζωή. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε άξιζε” σημειώνει.

Εσωστρεφής από τη φύση της, το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις και η πιο μεγάλη αθλήτρια της ενόργανης θέλουν κάτι πολύ συγκεκριμένο από όλους μας.

Να ακούμε.

Συμμετέχοντας σε ένα ανεξέλεγκτο κοινωνικό πείραμα οι αθλητές και δη οι πιο δυνατοί σε επιδόσεις πρέπει να είναι πάντα λαμπεροί. Πρώτοι. Να δίνουν στο κοινό και τις διοργανώσεις και τους χορηγούς και τους εκπροσώπους του τύπου το θέαμα που λαχταρούν. Και ακόμη και αν το κάνουν αυτό, θα είναι πάντα εκτεθειμένοι στην κρίση όλων. Ως άλλα προϊόντα προς κατανάλωση, ως άλλοι Μονομάχοι σε ένα Ολυμπιακό Κολοσσαίο οι αθλητές θα μετρηθούν, θα αναλυθούν, θα ελεγχθούν, θα είναι εκεί, εκτεθειμένοι και υπόλογοι σε όλους.

Ένα είδος εμπορεύματος για να καταναλωθεί σε ποσότητες.

ΠΑΤΑ PLAY!

O διχασμός των ΗΠΑ, σεξισμός και ψυχική υγεία στο Τόκιο, πολιτικοί εναντίον επιστήμης στη Γαλλία. Όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκριτων εφημερίδων στο ενημερωτικό podcast της RADCAST, World Desk.

Ελπίζω όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ και είναι ΟΚ να μιλάς για αυτό.

tweet

“Bάλτε προτεραιότητα την ψυχική υγεία” είπε η Μπάιλς μιλώντας για όλους. Η 24χρονη Μπάιλς  και η 23χρονη Οσάκα έχουν ενηλικιωθεί μέσα μέσα στην αδηφάγα ψηφιακή κουλτούρα χωρίς κανένα προστατευτικό δίχτυ. Κάποτε ένας αθλητής μπορούσε να αποσυρθεί για να επουλώσει τις πληγές του, πλέον αυτό είναι αδύνατο.

Οι αθλητές πλέον αναδύονται από μια βιομηχανοποιημένη έκδοση των sports, από ένα μηχανισμό που είναι σχεδιασμένος μόνο για τη νίκη. Πώς μπορεί να αποδώσει κάποιος όταν είναι απομονωμένος, εξουθενωμένος από προπονήσεις και απαιτήσεις και μετά από μια πανδημία που έχει κοστίσει στους πάντες να βγει στο φως ως νικητής;

Είναι εύκολο να πει κανείς ότι οι οικονομικές απολαβές και η δόξα είναι το αντάλλαγμα για αυτές τις θυσίες. Αν δεν μπορείς να αντέξεις την πίεση αυτής της μηχανής κέρδους και ιαχών ας αποσυρθείς, ίσως πουν πολλοί. Αν αυτό είναι το σενάριο ο κόσμος του αθλητισμού δεν αξίζει σε αστέρια όπως οι Μπάιλς και Οσάκα και αναρίθμητοι άλλοι αθλητές. Η νίκη είναι στην ψυχή και έτσι ας μείνει για πάντα.