Inside the FBI: το podcast στις υπηρεσίες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών

Newsroom Radcast

Με αφορμή την ίδρυση του FBI στις 26 Ιουλίου του 1908 μια σειρά από podcast στις υπηρεσίες του νόμου.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (αγγλικά: Federal Βureau οf Ιnνestigatiοn, FBI) των ΗΠΑ έχει μια ιστορία γεμάτη αποκαλύψεις, σκάνδαλα, αλήθειες και αστικούς μύθους.

Η υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται ως ερευνητικό σώμα για την εξιχνίαση ομοσπονδιακών ποινικών υποθέσεων αλλά και ως σώμα ασφαλείας μέσω συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας  έχει ερευνητικές αρμοδιότητες για περισσότερες από 200 αξιόποινες πράξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Επενδύοντας σε τρεις λέξεις που σχηματίζουν και το ακρωνύμιο του “Fidelity, Bravery, Integrity” (Πίστη, Γενναιότητα, Ακεραιότητα), το FBI ιδρύθηκε το 1908 από το Γενικό Εισαγγελέα Κάρολο Ιωσήφ Βοναπάρτη, ύστερα από συζήτηση (και διαφωνία) με τον τότε πρόεδρο Θεόδωρο Ρούζβελτ και άρνηση του Κογκρέσου να παραχωρήσει τμήματα άλλων μυστικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αν και αρχικά ονομάστηκε “Γραφείο Ερευνών” (Bureau of Investigations, BI ή BoI) το FBI καθιερώθηκε ως “Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών” το 1935.

Συντονίζοντας τη δράση των οργάνων της πολιτειακής αστυνομίας, τη διερεύνηση διάφορων υποθέσεων και την καταπολέμηση του εγκλήματος, οι πράκτορες του FBI έχουν νόμιμο δικαίωμα να διενεργούν συλλήψεις χωρίς ένταλμα και να χρησιμοποιούν τα όπλα τους σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται ανάγκη.

Για να γίνει κάποιος πράκτορας του πρέπει να είναι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών ή από τα Βόρεια νησιά Μαριάννα και να έχει συμπληρώσει τα 23. Όταν θα γίνει ειδικός πράκτορας πρέπει να είναι κάτω από 37. Ωστόσο δεν είναι μια υπηρεσία χωρίς σκάνδαλα.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ FBI ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1930. ΠΗΓΗ FBI.GOV

Μόλις πριν λίγες μέρες ο πρώην πληροφοριοδότης του FBI Richard Wershe Jr υπέβαλε αγωγή ύψους 100 εκατ. δολαρίων κατά πρώην πρακτόρων και εισαγγελέων του FBI κατηγορώντας τους για παιδική κακοποίηση, όταν ήταν πληροφοριοδότης.

Ο 52χρονος Wershe που έχει περάσει τριάντα χρόνια στη φυλακή έχοντας καταδικαστεί για ναρκωτικά υπήρξε όχι πράκτορας αλλά πληροφοριοδότης του FBI μόλις στα 14 του.

Ο νεότερος πληροφοριοδότης του FBI στην ιστορία του θεσμού έγινε γνωστός ως “White Boy” και η ιστορία του έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix αλλά και ταινία το 2018.

Στην αγωγή που έχει καταθέσει ο πρώην πληροφοριοδότης ισχυρίζεται ότι το FBI τον στρατολόγησε όταν ο πατέρας του επικοινώνησε με ομοσπονδιακούς πράκτορες για να τους πει ότι η κόρη του είχε σχέση με έναν γνωστό έμπορο ναρκωτικών.

“Αν δεν ήμουν πληροφοριοδότης δεν θα είχα εμπλακεί ποτέ σε συμμορίες ναρκωτικών ή εγκληματικότητας οποιουδήποτε είδους” λέει ανάμεσα σε άλλα. Στα 16 του ο Wershe άλλαξε στρατόπεδο και πέρασε στο έγκλημα.

Σε συνέντευξη του στον The Guardian το 2015 ισχυρίστηκε ότι η μεταστροφή του έγινε επειδή ως έφηβος “τυφλώθηκε” από τα χρήματα, τις γυναίκες και τα υλικά αγαθά αναφέρει το BBC.

O πληροφοριοδότης καταδικάστηκε σε ηλικία 17 ετών για κατοχή κοκαΐνης και αν και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το ρόλο τους ως πληροφοριοδότης για ελαφρυντικό το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Μέχρι ακόμη μια υπόθεση να διαλευκανθεί ακούστε τη σειρά των podcast “Ιnside The FBI”.

Σε παραγωγή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών το podcast φέρνει στο φως υποθέσεις αλλά και πρόσωπα κλειδιά του FBI ζητώντας και τη βοήθεια των ακροατών σε υποθέσεις που ερευνά.

Στο τελευταίο επεισόδιο του “Inside The FBI” το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ζητάει από τους ακροατές να ακούσουν τα στοιχεία και να βοηθήσουν εάν και εφόσον μπορούν στη διαλεύκανση υποθέσεων αγνοούμενων παιδιών.

Πάτα play!