O Διεθνής Τύπος της 04.06.2021
Ο διεθνής Τύπος της 4ης Ιουνίου: φεμινίστριες στα σύνορα, χάος στη Βρετανία, Μπάιντεν ο φοροεισπράκτορας
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου σε επιμέλεια Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη.
Στη Γαλλία, η Le Monde κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ισραήλ: ιστορικός συνασπισμός εναντίον του Νετανιάχου». Οχτώ ισραηλινά κόμματα υπέγραψαν τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης την Τετάρτη το απόγευμα, διώχνοντας το Νετανιάχου μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία. Νέος πρωθυπουργός, μέχρι το 2023, ο υπερεθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ.
Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου μόνος του εναντίον όλων». Ένας ετερόκλητος σχηματισμός ελπίζει να εκθρονίσει το Νετανιάχου, ο οποίος έπειτα από δώδεκα συναπτά έτη στην εξουσία, δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.
Στο πρωτοσέλιδο της Libération διαβάζουμε: «Τζο ο φοροεισπράκτορας». Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται στις πολυεθνικές, πολιτική που θα κληθεί να υπερασπιστεί αυτή την Παρασκευή στη σύνοδο των G7. Και τέλος η Humanité: «Οι φεμινιστές καταργούν τα σύνορα». Το Σάββατο 5 Ιουνίου, φεμινιστικές οργανώσει θα συγκεντρωθούν στη Νίκαια, για να διαδηλώσουν για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα.
Στη Βρετανία, κομφούζιο έχει προκληθεί από τις παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τους προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται καραντίνα των τουριστών. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός αυστηροποιεί τους κανόνες στα σύνορα και τα ταξίδια καθώς οι μεταλλάξεις πυροδοτούν νέο συναγερμό». Τα δεδομένα δείχνουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας εν μέσω ταχείας μετάδοσης στα σχολεία. Για το ίδιο θέμα ο Independent γράφει: «Οι διακοπές βυθίζονται στο χάος με την ταξιδιωτική πράσινη λίστα». Περισσότεροι Βρετανοί τουρίστες βρίσκονται αντιμέτωποι με καραντίνα καθώς η Πορτογαλία μετακινείται στην πορτοκαλί λίστα.
Η Daily Telegraph: «Αμφίβολες οι διακοπές καθώς η Πορτογαλία γίνεται πορτοκαλί». Όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό τίθενται εν αμφιβόλω καθώς οι βουλευτές και οι ταξιδιωτικές εταιρείες μιλούν ήδη για ένα χαμένο καλοκαίρι.
Τέλος, οι Times γράφουν: «Οι Βρετανοί σπεύδουν να ακυρώσουν τις διακοπές εν μέσω ταξιδιωτικού χάους». Το όνειρο των διακοπών στο εξωτερικό δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος
Στη Γερμανία, η άνοδο της ακροδεξιάς εν όψει των περιφερειακών εκλογών στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ δημιουργεί φόβους στην CDU. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Λάσετ: Δε θα υπάρξει μετατόπιση δεξιά στην CDU». Ο πρόεδρος της Ένωσης μελετά το ενδεχόμενο ενός ψηφίσματος εναντίον της Werte Union (Ένωση Αξιών), μιας συνιστώσας παράταξης που θεωρείται ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά και το AfD.
Η Süddeutsche Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο: «Η διαμάχη για την τιμή της βενζίνης αναφλέγεται». Οι Πράσινοι υπερασπίζονται το σχέδιό τους να κάνουν τα ορυκτά καύσιμα πιο ακριβά, απέναντι στην κριτική που λέει ότι αυτό θα ζημιώσει βραχυπρόθεσμα τους πολίτες. Τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή είναι από τα σημαντικότερα θέματα στην προεκλογική περίοδο.
Τέλος η Die Welt γράφει: «Το Ισραήλ αντιμέτωπο με μια ιστορική αλλαγή στην κυβέρνηση». Δημιουργήθηκε ένας συνασπισμός με υπερδεξιούς, αριστερούς και ένα αραβικό κόμμα. Ο Νετανιάχου κάνει λόγο για μια επικίνδυνη συμμαχία.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λονδίνο χτυπά τον τουρισμό με το να αποκλείει την Ισπανία από την πράσινη λίστα». Η μεγαλύτερη αγορά για την χώρα κλείνει για τρεις κρίσιμες εβδομάδες εν όψει καλοκαιριού.
Στην El Mundo διαβάζουμε: «Υπουργέ, επίτρεψέ μας να μελετήσουμε το έγγραφο: ο τουρισμός βρίσκεται σε κίνδυνο». Με αυτόν τον τρόπο οι αυτόνομες κοινότητες εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης το καλοκαίρι.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Εμβόλια στις διακοπές». Οι δεύτερες δόσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών θα προσφέρονται μόνο σε όσους κάνουν μακρές διαμονές.
Στη La Stampa διαβάζουμε: «Καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς». Σκέψεις για 6 στο τραπέζι ακόμα και μέσα στο κατάστημα εστίασης. Οι κανόνες για τις λευκές ζώνες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, με το υπουργείο Υγείας και τις περιφέρειες να βρίσκονται σε σκληρή κόντρα.
Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Η επίθεση των νέων για τη δεύτερη δόση, εν όψει θάλασσας». Οι κάτω των 30 συνωστίζονται στα κέντρα εμβολιασμού, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες για το συγχρωτισμό στο Λάτιο. Τέλος, η Corriere de la Sera γράφει: «Ελαστικές ημερομηνίες για τα εμβόλια». Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε ότι θα ανοίξει η οικονομία «ένα βήμα την φορά», με το βλέμμα στραμμένο στα νέα στελέχη του ιού.
Στις ΗΠΑ, οι New York Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Ο Μπάιντεν περιορίζει το πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση των υποδομών». Οι Ρεπουμπλικάνοι μένουν ασυγκίνητοι τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει υποχωρήσεις στις δαπάνες και τις προτάσεις για φόρους για το σχέδιο ανάκαμψης. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι φόβοι πληθαίνουν για τις φτωχότερες χώρες καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αγγίζουν υψηλό 10 ετών».
Τον περασμένο Μάιο οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν 40% σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η ζήτηση από την Κίνα αυξάνει την πίεση, ενώ η Μέση Ανατολή και η δυτική Αφρική βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο πρωτοσέλιδο της διαβάζουμε Washington Post: «Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν παίρνει μια σκληρή τροπή». Καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν και τα αεροπορικά χτυπήματα έχουν μειωθεί, οι Ταλιμπάν κινούνται προς τις αστικές περιοχές.
Και τέλος, η Wall Street Journal γράφει: «Φθηνά οπλισμένα drone αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο και την γεωπολιτική». Στη Συρία και τη Λιβύη όπου χρησιμοποιήθηκαν έβαλαν δύσκολα στις ντόπιες δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.