2 August 2021

Ο Διεθνής Τύπος της 02.08.2021

By WORLD DESK Listen Now

Η Ευρώπη δεν πάει πια διακοπές, οι Ολυμπιακοί Θεοί στο Τόκιο, η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η συμφωνία για τις υποδομές αποκαλύφθηκε». Το σχέδιο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση των υποδομών είναι πλέον στα χέρια της Γερουσίας. Αριθμεί περίπου 2.700 σελίδες ενώ στις διαβουλεύσεις για την κατάρτισή του εδώ και αρκετές εβδομάδες συμμετείχαν και τα δύο κόμματα. Στους New York Times διαβάζουμε: «Έλλειψη στις δόσεις και αγώνας για να τις μεταφέρουν». Η εφημερίδα αναφέρεται στον COVAX, τον οργανισμό που μεταφέρει εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Χρήματα, γραφειοκρατία και τα logistics δυσχεραίνουν το παγκόσμιο εμβολιαστικό σχέδιο. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Σημάδια ενός ‘στεγαστικού πυρετού’ έρχονται στην επιφάνεια καθώς οι τιμές στα ακίνητα αυξάνονται παγκοσμίως». Ενώ παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση της αμερικανικής οικονομίας των τελευταίων τριάντα χρόνων, οι τιμές στα ακίνητα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η πανδημία τροφοδοτεί την ζήτηση για χώρο. Τέλος, η Wall Street Journal: «Ένα χρυσό σαββατοκύριακο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο». Ο ιταλός Μαρτσέλ Γιάκομπς στα 100 μέτρα σπριντ, η βενεζουελάνα Γιουλιμάρ Ρόχας με παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν και ο αμερικανός Κέιλεμπ Ντρέσελ με ολυμπιακό ρεκόρ στα 50 μέτρα ελεύθερο στην κολύμβηση πανηγυρίζουν τις επιτυχίες τους.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Η Γαλλία παγιδευμένη από το τέταρτο κύμα κορονοϊού». Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών που ακολούθησε την επιβολή του υγειονομικού διαβατηρίου από τον Μακρόν, η μετάλλαξη Δέλτα δεν αφήνει τους πολίτες να χαρούν την θερινή ραστώνη. Σε πιο αισιόδοξο τόνο, η Le Figaro έχει τίτλο: «Παρά το τέταρτο κύμα, ο τουρισμός πηγαίνει καλά». Εκτός από το Παρίσι, οι τουριστικές περιοχές της Γαλλίας βλέπουν την κίνηση να αυξάνεται τον Ιούλιο. Ούτε η μετάλλαξη Δέλτα, ούτε το υγειονομικό διαβατήριο δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την δυναμική. Η Libération γράφει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, και πιο συγκεκριμένα στην Μαρτινίκα: «Είμαστε στα όριά μας». Ρεπορτάζ της εφημερίδας στην χώρα όπου η υγειονομική κατάσταση είναι τραγική ενώ η αντιπολίτευση αντιμάχεται τους περιορισμούς.  Τέλος, η Humanité: «35 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ δεν μπορούν να πληρώσουν για διακοπές». Η εφημερίδα δημοσιεύει αποκλειστικά μια έρευνα για τους εργαζόμενους που αναμένεται να πάρουν άδεια.

Στην Βρετανία, στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph διαβάζουμε: «Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων ξεκινούν για 32 εκατομμύρια πολίτες τον επόμενο μήνα». Τα φαρμακεία χορηγούν την τρίτη δόση ελπίζοντας να ολοκληρώσουν την διανομή μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι Times γράφουν σήμερα: «Οι Συντηρητικοί εξεγείρονται για τα νέα μέτρα εναντίον των διακοπών». Η πορτοκαλί λίστα επιτήρησης θα καταστρέψει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, προειδοποίησαν υπουργοί της κυβέρνησης. Για το ίδιο θέμα γράφει και ο Independent: «Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν χαλαρώσουν». Να θέσει η κυβέρνηση τις διακοπές στην Ευρώπη στην πράσινη λίστα ζητούν οι αερογραμμές που δραστηριοποιούνται στην Βρετανία. Τέλος, ο Guardian: «Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την εξέγερση των Συντηρητικών καθώς οι κρίσεις της φτώχειας και της πείνας πλήττουν το ‘μπλε τείχος’». Ένας εξέχων υποστηρικτής του Brexit, ο Στηβ Μπέικερ, παραπονέθηκε για τα επίπεδα ανέχειας στην περιφέρεια στην οποία εκλέγεται.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ανοσία της αγέλης περνά για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών». Το ποσοστό των προστατευμένων πολιτών πρέπει να ξεπεράσει το 90% από 70% που εκτιμάτο στην αρχή της πανδημίας, λόγω των νέων μεταλλάξεων. Επτά κυβερνήτες αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας μιλούν στην El Mundo για το κράτος και την πανδημία: «Πρόεδροι του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού κόμματος ζητούν να αποφασίζουν σχετικά με τα κονδύλια».

Στην Ιταλία, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες των ιταλών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η La Stampa γράφει: «Οι θεοί του Ολύμπου». Στιγμές δόξας για την Ιταλία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αφού δύο αθλητές, ο Μαρτσέλ Γιάκομπς στα 100 μέτρα σπριντ και ο Τζανμάρκο Ταμπέρι στο άλμα εις ύψος κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο. Η La Repubblica έχει τίτλο: «Αστραπές από χρυσό». Ο Γιάκομπς κόντρα στα προγνωστικά, γίνεται ο πρώτος ιταλός που κερδίζει στα 100 μέτρα σπριντ. Ο Ταμπέρι έγινε πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος. Ο Ματαρέλα και ο Ντράγκι είπαν ότι «είναι υπερήφανοι» για αυτούς. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Η ιστορία είμαστε εμείς». Δύο χρυσά μετάλλια για την Ιταλία μέσα σε δέκα λεπτά. Ο Γιάκομπς ήταν εκπληκτικός στα 100 μέτρα, ενώ Ταμπέρι μοιράστηκε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος με τον Μπαρσίμ του Κατάρ.

Όσα συμβαίνουν στον κόσμο μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκριτων εφημερίδων του κόσμου στο ενημερωτικό podcast της RADCAST.GR, World Desk.

Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.

Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.

Περισσότερα στη RADCAST.GR

  • NEWS
  • Podcast
  • WORLD DESK
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ