O Διεθνής Τύπος της 31.05.2021

Ο διεθνής Τύπος της 31ης Μαΐου: τα δικαστήρια υπερασπίζονται το κλίμα, τo τέλος του Νετανιάχου, κύμα εξώσεων στη Γαλλία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου σε επιμέλεια Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Το σχέδιο για το βρετανικό εμβολιαστικό διαβατήριο θα καταργηθεί». Καμία νομική δέσμευση των πολιτών για επίδειξη εμβολιαστικής κατάστασης στα μεγάλα event, καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει την πρόταση. Οι Times έχουν τίτλο: «Οι δεύτερες δόσεις για τους άνω των 50 στην κούρσα για να σωθεί η 21η Ιουνίου». Η κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει σε όλους τους πολίτες άνω των 50 την δεύτερη δόση πριν τις 21 Ιουνίου, ώστε να σώσει την ημερομηνία λήξης του lockdown. Στον Guardian διαβάζουμε: «Εύφλεκτη μόνωση έχει χρησιμοποιηθεί σε 70 σχολεία από το Γκρένφελ». Φόβοι για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί μονωτικός αφρός που απαγορεύεται για ψηλά κτίρια. Τέλος, ο Independent γράφει: «Το NHS προειδοποιεί για την πίεση στα νοσοκομεία από τους τουρίστες». Οι επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας προειδοποιούν για την ενδεχόμενη αύξηση της πίεσης από τους εσωτερικούς τουρίστες.

Στην Ιταλία, οι δύο εκ των τριών συλληφθέντων για το δυστύχημα με το τελεφερίκ που κόστισε τη ζωή σε δεκατέσσερις ανθρώπους, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Τελεφερίκ, αδικαιολόγητες συλλήψεις». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχουν λίγα στοιχεία για τους δύο εκ των συλληφθέντων, ενώ κανένας δεν ήταν ύποπτος φυγής. Η εφημερίδα καταγράφει τη φράση σοκ του ιδιοκτήτη: «Αυτό το καλώδιο δεν σπάει», ενώ αναφέρει ότι η δικαιοσύνη είναι στα ίχνη και άλλων υπόπτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Repubblica: «Η έρευνα διευρύνεται, μετατρέπεται σε κυνήγι για συνεργούς». Οι αρχές στρέφονται και κατά άλλων υπαλλήλων για την τραγωδία με το τελεφερίκ. Ο ιδιοκτήτης, που αφέθηκε ελεύθερος, θα πάει να προσευχηθεί στους τάφους των θυμάτων. Η La Stampa: «Πήρε 48 ώρες να επιδιορθώσουμε το τελεφερίκ». Ήταν τα λόγια του διευθυντή, που αφέθηκε χθες το βράδυ. Τέλος, η Corriere de la Sera φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της την ομολογία του οδηγού του τελεφερίκ: «Μπλόκαρα τα φρένα δέκα φορές». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία είπε ότι τα καλώδια θα άντεχαν. Παράλληλα, δύο άλλοι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Πώς το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στη λογική ‘με οποιοδήποτε κόστος’». Η εφημερίδα αφηγείται το παρασκήνιο της αλλαγής νοοτροπίας στις δαπάνες, που είναι εμφανής: 424 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ξοδευτεί από την αρχή της πανδημίας, για τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η κυβέρνηση αυξάνουν τους φόβους για μεγαλύτερα ελλείμματα στο εγγύς μέλλον. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Κορονοϊός: μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μάσκα;». Τη στιγμή που η πανδημία φαίνεται να επιβραδύνει το ρυθμό της, η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι πολύ φειδωλή στο να υιοθετήσει μέτρα που θα σημάνουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Η Libération κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Προβηγκία-Άλπεις: η ακτή του κινδύνου». Στις δημοσκοπήσεις για τις περιφερειακές εκλογές, ο παλιός υπουργός και υποψήφιος με το Εθνικό Μέτωπο Τιερί Μαριανί βρίσκεται μπροστά, εκμεταλλευόμενος την αδεξιότητα των αντιπάλων του. Μια ενδεχόμενη νίκη του θα βοηθούσε την υποψηφιότητα της Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2022. Τέλος, η Humanité με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην κοινωνία: «60.000 άτομα απειλούνται με έξωση». Ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτει την αγωνία χιλιάδων ενοικιαστών, οι οποίοι μετά την 1η Ιουνίου κινδυνεύουν να χάσουν την στέγη τους.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Διαμάχη πάνω στις αιτίες της επιτυχίας των ακροδεξιών κομμάτων στην Ανατολή». Η CDU επικρίνει τον βουλευτή της Μάρκο Βάντερβιτς, επίτροπο για την Ανατολική Γερμανία, επειδή εκείνος με την σειρά του επέκρινε την στάση των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας ότι αποστασιοποιούνται από την δημοκρατία και το κράτος, επιλέγοντας ακροδεξιά κόμματα, όπως το AfD. Η Süddeutsche Zeitung έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η εποχή των δικαστικών αποφάσεων για την προστασία του κλίματος». Τα δικαστήρια τώρα σε μεγάλο βαθμό αναλαμβάνουν τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Η απόφαση για την Shell ακολουθήθηκε από μεγάλες αγωγές εναντίον γερμανικών εταιρειών. Τέλος, η Die Welt γράφει: «Οι επιχειρήσεις ζητούν τους ίδιους κανόνες ανοίγματος για όλους». Σε μια έκθεση στρατηγικής της Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, απαιτείται η ίση μεταχείριση όλων των επιχειρήσεων. Η πολιτική στήριξη για την χαλάρωση της υποχρέωσης σε τεστ φαίνεται να υπάρχει, με μόνους αντίθετους τους Πράσινους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει την διάταξη περί απόσχισης για να ενισχύσει την χάρη». Η Δικαιοσύνη ετοιμάζει την νομική αλλαγή για μείωση των ποινών, στο πλαίσιο δικαιολόγησης της χάρης στους αυτονομιστές καταλανούς πολιτικούς ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Και η El Mundo: «Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί την αδυναμία του Σάντσεθ για να απαιτήσει ένα άλλο ‘εδαφικό μοντέλο’». Ο Αντόνι Ορτουθάρ, επικεφαλής του κόμματος, ανακοίνωσε ότι η πρόταση για την Βασκική αυτονομία θα ανανεωθεί το φθινόπωρο. Θα περιλαμβάνει την μεταφορά εξουσιών στην τοπική κυβέρνηση και προνομιακή μεταχείριση σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Ένα ευκολότερο μονοπάτι για τους ξένους στο σχέδιο του Μπάιντεν». Η αύξηση του μεταναστευτικού κύματος ανατρέπει τις πολιτικές του Τραμπ, που αν τελικά περάσουν, θα κάνουν την μετανάστευση στις ΗΠΑ ευκολότερες. Η Washington Post έχει τίτλο: «Οι αντίπαλοι ετοιμάζονται να διώξουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό». Ένας παράταιρος συνασπισμός κομμάτων ενώνεται εναντίον του Νετανιάχου, που αποκαλεί την ενδεχόμενη συμφωνία «απάτη του αιώνα». Τέλος, στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Κολομβία συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις». Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και διαδηλωτών στο Κάλι της Κολομβίας, όπου το περασμένο σαββατοκύριακο άφησε τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές. Η εναντίωση στην φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε έχει μετατραπεί σε μαζικό κίνημα εναντίον του.