29 July 2021

Ο Διεθνής Τύπος της 29.07.2021

By WORLD DESK Listen Now

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ενδιαφέρεται για τον πλανήτη, θεαματική αύξηση της βίας στη Γαλλία, η δουλεία του αλγόριθμου της Amazon.

Όσα συμβαίνουν στον κόσμο μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκριτων εφημερίδων του κόσμου στο ενημερωτικό podcast της RADCAST.GR, World Desk.

Στις ΗΠΑ, η συμφωνία που επετεύχθη στη Γερουσία για το σχέδιο ανοικοδόμησης κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Η Washington Post γράφει: «Η Γερουσία προωθεί την πρόταση του $ 1 τρισεκατομμυρίου». Το νομοσχέδιο για τις υποδομές περνά το πρώτο εμπόδιο. Η πρόταση είχε τη στήριξη και από τα δύο κόμματα, που προκαλεί αισιοδοξία παρά τις αντιδράσεις. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ομάδα γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα φτάνουν σε συμφωνία για τις υποδομές». Το σχέδιο ξεπέρασε το όριο των  60 χάρη στην υποστήριξη ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, αντιστρέφοντας την αποτυχημένη προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Γερουσία προχωρά το σχέδιο για τα δημόσια έργα, αξίας $ 1 τρισεκατομμυρίου». Με 67 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και 17 ρεπουμπλικάνων, και 32 κατά πέρασε την Τετάρτη το νομοσχέδιο ανοικοδόμησης των υποδομών. Ο Μπάιντεν χαιρέτησε την σύμπνοια των δύο κομμάτων, αλλά το σχέδιο έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να γίνει νόμος του κράτους. Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι Financial Times: «Η προβληματική αμερικανική αγορά χρεογράφων, ύψους $22 τρις., απειλεί την σταθερότητα, λένε μεγαλόσχημοι». Η αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ευάλωτη στα σκαμπανεβάσματα, λέει ένα κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει και τον πρώην υπουργό οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Τοξίνες στις κατοικημένες περιοχές του Λεβερκούζεν». Το σύννεφο καπνού μετέφερε, μεταξύ άλλων, διοξίνη στην περιοχή. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σε επτά. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τις κυρώσεις για τις συναλλαγές στο σκάνδαλο Cum-Ex». Το κράτος μπορεί να εισπράξει εκατομμύρια από τα πρόστιμα, ενώ κριτική δέχεται ο υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς. Τέλος, η Die Welt: «Χάος με το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων τεστ επιστροφής». Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν τεστ κατά την επιστροφή τους από ταξίδια, πράγμα που μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό. Παράλληλα, η αστυνομία παραπονείται ότι δεν έχει αρκετό προσωπικό για να διεξάγει τους ελέγχους.

Στην Ιταλία, ο πρόεδρος παροτρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Ματαρέλα: ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος». Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε έκκληση για την ανοσοποίηση των πολιτών ενώ υποσχέθηκε σαφείς αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, το διάταγμα για τα σχολεία και τις μεταφορές έχει αναβληθεί. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Ματαρέλα: ‘ο εμβολιασμός είναι ηθικό καθήκον’». Ο πρόεδρος, στην τελετή προς τιμήν του από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, κάλεσε τα κόμματα σε ενότητα, καθώς θεωρεί τα σχολεία μια απόλυτη προτεραιότητα. Και η Il Messaggero για το ίδιο θέμα: «Ο εμβολιασμός είναι μια ηθική υποχρέωση». Η προειδοποίηση του Ματαρέλα: «Η ελευθερία είναι περιορισμένη από τον ιό, δάσκαλοι και γονείς θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο». Τέλος, η La Repubblica: «Συμβιβασμός Ντράγκι-Σαλβίνι για τα εμβόλια και τη Δικαιοσύνη». Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γραμματέα της Λέγκας και αναβάλλει το πράσινο διαβατήριο για τα σχολεία και τις μεταφορές για την επόμενη εβδομάδα. Σε αντάλλαγμα, απέσπασε την στήριξη για την μεταρρύθμιση της ποινικής διαδικασίας.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Εμβολιασμός των εφήβων, το στοίχημα της επιστροφής στο σχολείο». 31% των εφήβων ηλικίας 12-17 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση, με τους γονείς τους να είναι διχασμένοι σχετικά με την στάση τους απέναντι στον εμβολιασμό τους. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στις νεαρότερες ηλικίες, η προστασία τους θεωρείται σημαντική για την συγκράτηση του τέταρτου κύματος. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Θεαματική αύξηση της βίας στη Γαλλία». Σύμφωνα με τα στατιστικά που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, οι ανθρωποκτονίες, οι επιθέσεις και τα σεξουαλικά εγκλήματα ξεπερνούν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 το επίπεδο της περυσινής αντίστοιχης περιόδου. Η Libération γράφει για την επιστροφή στα σχολεία: «Ή εμβόλιο ή στη γωνία». Οι μαθητές που δεν είναι εμβολιασμένοι δε θα γίνονται δεκτοί στα κολέγια και τα λύκεια εάν βρεθεί κρούσμα κορονοϊού στην τάξη τους, προειδοποίησε ο υπουργός Παιδείας. Η δήλωση αυτή θεωρείται ότι ήρθε στο πλαίσιο της ώθησης που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους εμβολιασμούς των ηλικιών 12 με 17 ετών. Τέλος η Humanité γράφει για τους διανομείς της Amazon: «Η ζωή τους υπό τον αλγόριθμο». Ένα λογισμικό-τύραννος ελέγχει την δραστηριότητα 4 εκατομμυρίων εργαζομένων του γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου.

Στη Βρετανία,  αποκαλύφθηκε υπόθεση lobbying που εμπλέκει την βασίλισσα. Διαβάζουμε σχετικά από τον Guardian: «Δικηγόροι της βασίλισσας έκαναν μυστικά λόμπι με υπουργούς για εξαίρεση από κλιματικό νόμο». Στοιχεία δείχνουν ότι οι νομικοί στην υπηρεσία της Ελισάβετ προσπάθησαν να προσεγγίσουν σκοτσέζους υπουργούς ώστε να εξαιρεθούν τα εδάφη που είναι στην κατοχή της από την προσπάθεια για μείωση των ρύπων άνθρακα. Οι Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Φόβοι για υγειονομικό κίνδυνο για τους ταξιδιώτες από πορτοκαλί χώρες». Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι νέες αφίξεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ παροτρύνονται να καταργήσουν την απαγόρευση ταξιδίων στους Βρετανούς». Ο υπουργός μεταφορών είπε την Τετάρτη μετά το άνοιγμα της Βρετανίας στους αμερικανούς ταξιδιώτες ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο για τους Βρετανούς. Τέλος, ο Independent: «Το ρήγμα στην κυβέρνηση μεγαλώνει σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις». Υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών φοβούνται να παραχωρήσουν υποδομές στρατηγικής σημασίας στο Πεκίνο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι πλούσιες χώρες επιβάλλουν περισσότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους». Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ισραήλ τιμωρούν την αδράνεια των πολιτών, ενώ οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν τους δημόσιους υπαλλήλους να εμβολιαστούν για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ απειλεί σημαντικές αυτόνομες κοινότητες με το να τους στερήσει κονδύλια». Η κυβέρνηση απαιτεί από τις περιφέρειες που διαφωνούν με την κατανομή των κονδυλίων να υποστηρίξουν το σχέδιό του για να λάβουν τα χρήματα για τον τουρισμό. Η Γαλικία, η Καστίλη και Λεόν και η Μούρθια θα το υποστηρίξουν για να μην χάσουν τα χρήματα.

Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.

Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.

Περισσότερα στη RADCAST.GR

  • NEWS
  • Podcast
  • WORLD DESK
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ