Ο διεθνής Τύπος της 26ης Μαΐου: Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν – Διακοπές με QR – Aόρατα εμβόλια
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού τύπου σε επιμέλεια Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη.
Πρώτος σταθμός οι ΗΠΑ, όπου οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Πούτιν στην Γενεύη καθώς η σύλληψη στη Λευκορωσία δοκιμάζει τους δεσμούς με την Δύση». Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των χωρών. Στους New York Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ θέλουν να ξαναχτίσουν τους δεσμούς τους με τους Παλαιστίνιους». Στην επίσκεψή του σε παλαιστινιακά εδάφη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια και επανεγκατάσταση του προξενείου στην Ιερουσαλήμ. Η κίνησή του αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ και στόχο έχει να αναδείξει τις ΗΠΑ σε έναν ουδέτερο διαμεσολαβητή. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Ο Μπλίνκεν προσβλέπει στην διατήρηση της εκεχειρίας σε αποστολή του στη Μέση Ανατολή». Ο αμερικανός υπουργός συναντήθηκε τόσο με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και με τον Μαχμούντ Αμπάς, με σκοπό να βρει λύσεις για την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Και τέλος η Washington Post γράφει: «Η οικογένεια του Φλόιντ θυμάται». Στη Μινεάπολις και τον Λευκό Οίκο κυριαρχεί ένα μίγμα θρήνου, σύγχυσης και αποφασιστικότητας για δράση.
Στη Γαλλία, η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Υπόθεση αεροπειρατείας: η ΕΕ ψάχνει την απάντηση στο Μινσκ». Στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες απαίτησαν την απελευθέρωση του νεαρού δημοσιογράφου Ράμαν Πρατασέβιτς, διστάζουν όμως για την επιβολή κυρώσεων ώστε να μη ρίξουν τη Λευκορωσία στην αγκαλιά του Πούτιν. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την σπαζοκεφαλιά της Νέας Καληδονίας». Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποδέχεται τους εκλεγμένους καληδόνιους πολιτικούς για την προετοιμασία του τρίτου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Διακοπές: περάστε πρώτα των κωδικό QR». Η ΕΕ την Τρίτη συζήτησε για τα υγειονομικά διαβατήρια, τα οποία θα επιτρέπουν τα ταξίδια στις χώρες μέλη από την 1η Ιουλίου. Στη Γαλλία, θα χρησιμοποιείται επίσης για την πρόσβαση σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Τέλος, η Humanité γράφει: «Η δυσφορία των κοινωνικών λειτουργών». Η πρόσφατη δολοφονία ενός οικογενειακού συμβούλου προκαλεί αγανάκτηση σε αυτό το επάγγελμα, που είναι υπερβολικά εκτεθειμένο και παραμελημένο.
Στη Βρετανία, σύγχυση προκάλεσαν οι παλινωδίες της κυβέρνησης για τα μη απαραίτητα ταξίδια σε «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Μια φάρσα εκτυλίσσεται ως σχέδιο για τα νέα lockdown». Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει για τα τοπικά lockdown μετά την απειλή των δημοτικών αρχών να αψηφήσουν τις εντολές. Ο Independent γράφει για το ίδιο ζήτημα: «Η κυβέρνηση προκαλεί οργή με τα ‘αόρατα lockdown’». Υπουργοί αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν τις συμβουλές της κυβέρνησης για την μετακίνηση σε περιοχές με μεγάλη μετάδοση του ιού. Και ο Guardian: «Η οργή αναγκάζει σε υποχώρηση σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς». Οι υπουργοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αναφορικά με τους περιορισμούς στα ταξίδια σε κόκκινες περιοχές, μετά από την σύγχυση που προκλήθηκε στους πολίτες. Τέλος οι Times γράφουν: «Τα εμβόλια θα σπάσουν ρεκόρ καθώς είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες άνω των 30». Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι σημαντικές για την ανοσοποίηση των βρετανών, με την ελπίδα ότι θα προλάβουν την περαιτέρω εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης.
Στη Γερμανία λαμβάνει χώρα μια συγχώνευση που αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία στους ενοικιαστές. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Γίγαντες του real estate θέλουν να συγχωνευτούν». Οι μεγαλύτερες οικιστικές εταιρείες της Γερμανίας, η Vonovia και η Deutsche Wohnen, σχεδιάζουν συγχώνευση και προσφέρουν 20 χιλιάδες διαμερίσματα προς πώληση στο Βερολίνο. Η ένωση ενοικιαστών είναι επικριτική προς την συμφωνία. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ υιοθετεί τις σκληρότερες κυρώσεις προς τη Λευκορωσία έως τώρα». Η Μέρκελ θεωρεί ότι επετεύχθη «πρόοδος δίχως προηγούμενο». Παράλληλα, η Μόσχα αρνείται ότι συμμετείχε στην αεροπειρατεία. Και τέλος η Die Welt: «Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στο Μινσκ και σταματά την εναέρια κυκλοφορία». Ο εναέριος χώρος της ΕΕ είναι πλέον κλειστός για πτήσεις από Λευκορωσία. Τιμωρητικά μέτρα αναμένεται να χτυπήσουν τους οικονομικούς πόρους του καθεστώτος, ενώ μεγάλη αγωνία κυριαρχεί για τον μπλόγκερ που συνελήφθη.
Στην Ισπανία, ο Σάντσεθ προωθεί την απόφασή του για απόδοση χάρης στους καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς. Η El Mundo γράφει: «Ο Σαντσεθ θα επιδείξει την πλειοψηφία του ενώπιων του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις χάρες». Ο ισπανός πρωθυπουργός ήδη προτείνει την απελευθέρωση των κρατουμένων καταλανών πολιτικών. Κινητοποιεί τους συμμάχους του στο Κονγκρέσο για να τον υποστηρίξουν. Και η El País: «Ο Σάντσεθ υπερασπίζεται τις χάρες απέναντι στις ‘εκδικήσεις και τις ρεβάνς’». Αυτή η απόφαση θα βάλει ένα τέλος στην περιπέτεια που έζησε ο ισπανικός λαός το 2017, ισχυρίζεται ο Σάντσεθ. Ο επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το φρένο ήταν κατά λάθος απενεργοποιημένο». Παραμένει ωστόσο το μυστήριο για το πώς έσπασε το καλώδιο. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά». Ο Ντράγκι αναζητά μια ταχεία απάντηση από τις Βρυξέλλες και την συνεργασία του Βερολίνου και των Παρισίων για το μεταναστευτικό. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Εμβόλια σε παιδιά δώδεκα ετών, στο σχολείο ή στον παιδίατρο». Η ανοσοποίηση του πληθυσμού στην Ιταλία προχωρά και στις μικρές ηλικίες. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Ντράγκι για διακοπές: το υγειονομικό διαβατήριο θα είναι έτοιμο στα μέσα Ιουνίου».