O Διεθνής Τύπος της 25.05.2021
Ο διεθνής Τύπος της 25ης Μαΐου: Κυρώσεις στην Λευκορωσία από Ευρώπη & οργή από ΗΠΑ-Mακρόν, ο πυρομανής- 8.700 Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους αφού κόλλησαν τον κορονοϊό στο νοσοκομείο
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου σε επιμέλεια Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη..
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για κινήσεις της Ευρώπης σχετικά με την πράξη κρατικής αεροπειρατείας της Λευκορωσίας: «Η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο για τις αερογραμμές της Λευκορωσίας». Η Ευρώπη αντιδρά στην αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, ενώ ζητά την απελευθέρωση του Πρατασέβιτς. Η Süddeutsche Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στην Λευκορωσία». Η ΕΕ μπλοκάρει τον εναέριο χώρο για πτήσεις από την Λευκορωσία και θέλει να παγώσει λογαριασμούς. Τέλος, η Die Welt στο ίδιο μήκος κύματος: «Η βία του Λουκασένκο διακινδυνεύει άμεσα την ασφάλεια της Ευρώπης». Αξιωματούχος της CDU κατηγορεί τον λευκορώσο δικτάτορα για «κρατική τρομοκρατία».
Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: «Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει την απειλή της Δύσης μετά την αεροπειρατεία». Η Μέρκελ απαιτεί την απελευθέρωση του Πρατασέβιτς, οι ΗΠΑ είναι έξαλλες με την προσβολή στην ειρήνη και η Βρετανία αποκλείει αεροπλάνο που προερχόταν από το Μινσκ. Η Wall Street Journal: «Η ΕΕ κινείται στο να απομονώσει την Λευκορωσία μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου». Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αποκλείσουν τις αερογραμμές της Λευκορωσίας από τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της Ένωσης. Και οι New York Times: «Η ΕΕ πιέζει τον ηγέτη της Λευκορωσίας για αεροπειρατεία». Ο Πούτιν υποστηρίζει το καθεστώς, ενώ η Δύση αναμένεται να απαγορεύσει τις πτήσεις. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Η ομοσπονδιακή τηλε-εργασία αναμένεται να παραμείνει». Ο Μπάιντεν προτίθεται να κάνει την πολιτική μόνιμη, γεγονός που δείχνει την πολιτισμική αλλαγή που έχει συντελεστεί στην κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Πούτιν-Ερντογάν, η σκληρή συμμαχία». Οι δύο πρόεδροι μοιράζονται την αποστροφή τους για την Δύση και την δίψα για εξουσία. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Μακρόν, Λεπέν, Μπερτράν: το παιχνίδι είναι έτοιμο για το 2022». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου συγκεντρώνει το 27% των προτιμήσεων για τον πρώτο γύρο και είναι μπροστά από τον γάλλο πρόεδρο, που συγκεντρώνει 25%. Η Libération κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ο πυρομανής». Ο Μακρόν δυναμιτίζει την αριστερά και καταστρέφει την δεξιά, ακολουθώντας μια στρατηγική υπονόμευσης του παραδοσιακού διαχωρισμού εν όψει των περιφερειακών εκλογών τον επόμενο μήνα. Η Μαρίν Λεπέν τρίβει τα χέρια της, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Humanité γραφεί: «Ισραήλ-Παλαιστίνη: Μετά την κατάπαυση πυρός, σταματήστε και την κατοχή». Η ανακωχή σηματοδότησε το τέλος των εχθροπραξιών αλλά δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας.
Στη Βρετανία, ο Guardian αποκαλύπτει ότι: «8.700 πέθαναν αφού κόλλησαν τον κορονοϊό στο νοσοκομείο». Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 8.700 ασθενείς που εισήχθησαν για άλλο λόγο κατέληξαν από κορονοϊό. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Ο εμβολιασμός δε σημαίνει τέλος στην ατομική απομόνωση». Οι κανόνες της καραντίνας θα παραμείνουν και μετά την 21η Ιουνίου, παρά τους φόβους για την επιστροφή στο χώρο εργασίας. Οι Times γράφουν σήμερα στο πρωτοσέλιδό τους: «Οι αγροτικές περιοχές αντιμέτωπες με την απειλή 400 χιλιάδων νέων οικιών». Το νέο χωροταξικό σχέδιο για τα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να καταστρέψει πράσινες εκτάσεις στα νότια της Αγγλίας. Τέλος, ο Independent: «Η Βρετανία και η ΕΕ απειλούν με κυρώσεις για την ‘αεροπειρατεία’». Οι πτήσεις που προέρχονται από τη Βρετανία θα σταματήσουν να περνούν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Στην Ισπανία, ο Σάντσεθ προσπαθεί να αποφύγει προσωρινά την ζημιά στο πολιτικό του κεφάλαιο με την απόδοση χάρης στους καταλανούς πολιτικούς που διεξήγαγαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2017. Η El Mundo γράφει σχετικά: «Ο Σάντσεθ περιμένει το καλοκαίρι για να περιορίσει τον αντίκτυπο της χάρης». Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος της απόδοσης χάρης στους καταλανούς πολιτικούς που οργάνωσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου 2017. Η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα απειλεί την κυβέρνηση με έφεση για την απόδοση χάρης στην ‘διαδικασία’». Ο Πέδρο Σάντσεθ θα λάβει τις επόμενες ημέρες την απόφαση για την χάρη στους 12 αυτονομιστές καταλανούς πολιτικούς, οι 9 εκ των οποίων βρίσκονται στη φυλακή. Το Λαϊκό κόμμα είναι αντίθετο με τις χάρες, ενώ ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Πέρε Αραγονές λέει ότι «δεν θα εναντιωθούμε σε καμία πρόταση που ελαφρύνει τον πόνο των κρατουμένων».
Στην Ιταλία, έρευνες διεξάγονται για το τραγικό δυστύχημα με το τελεφερίκ. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Στο φρένο είναι το κλειδί της τραγωδίας». Οι αρχές εικάζουν ότι το φρένο έκτακτης ανάγκης της καμπίνας ήταν απενεργοποιημένο. Η La Stampa: «Το βίντεο της τραγωδίας σε 14 δευτερόλεπτα». Ένας μάρτυρας του δυστυχήματος περιγράφει την τελευταία στιγμή πριν το μοιραίο: «Είχε ταχύτητα 120 χλμ/ωρα, μετά επήλθε η σύγκρουση». Και η Corriere de la Sera για το ίδιο θέμα: «Σε βίντεο το καλώδιο που σπάει». Οι έρευνες στρέφονται στην αποτυχία του συστήματος ασφαλείας του τελεφερίκ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ελέγξει όλες τις εγκαταστάσεις στην χώρα. Η Il Messaggero σε εντελώς διαφορετικό τόνο, φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της ένωσης βιομηχάνων Κάρλο Μπονόμι, που δηλώνει ότι: «δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες γι αυτό και δεν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις για τις απολύσεις», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας».