Ο Διεθνής Τύπος της 23.07.2021
Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων υπό τη σκιά της πανδημίας, θυμωμένοι οι επαγγελματίες υγείας στη Βρετανία.
O διεθνής τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εφημερίδων.
Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο υπό υψηλή υγειονομική παρακολούθηση». Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν αυτή την Παρασκευή με την τελετή έναρξης να έχει σημαδευτεί από την απουσία του κοινού και από ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο κορονοϊός είναι ο άρχοντας των ολυμπιακών κύκλων». Αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί, κρούσματα σε αθλητές, αποχωρήσεις και παραιτήσεις. Με έναν χρόνο καθυστέρηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν αυτή την Παρασκευή στο Τόκιο μέσα σ’ ένα πλαίσιο που κυριαρχεί η πανδημία. Και η Humanité για το ίδιο θέμα: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών». Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέλαβε να οργανώσει τους αγώνες παρά την πανδημία, στερώντας από την αθλητική γιορτή την λαϊκή της ουσία. Τέλος, η Le Monde: «Υγειονομικό διαβατήριο: η αναποδιά στο πρόγραμμα του Μακρόν». Η συζήτηση αυτή την Παρασκευή στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο για την Υγεία θα καθυστερήσει για να μελετηθούν οι τροπολογίες του.
Στη Βρετανία, το προσωπικό του NHS εξοργίζεται με την συμπεριφορά της κυβέρνησης. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο θυμός μεγαλώνει καθώς η κυβέρνηση λέει ότι το NHS πρέπει να βρει 500 εκατομμύρια λίρες για την αύξηση των μισθών». Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, η κυβέρνηση αναγκάζει το σύστημα υγείας της χώρας να καλύψει μέρος της αύξησης 3% στους μισθούς του προσωπικού από ίδια κεφάλαια. Οι διοικητές των νοσοκομείων εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας φροντίδας των ασθενών. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο εξαναγκασμός των παιδιών να απομονωθούν είναι αχρείαστος». Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποδεικνύει ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα με τεστ παρά με καραντίνα. Οι Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Το προσωπικό για την προμήθεια τροφίμων ελευθερώθηκε από την καραντίνα». Οι ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναγκάζουν την κυβέρνηση να μεγαλώσει την λίστα των εξαιρέσεων από την καραντίνα. Τέλος, ο Independent: «Τα κρούσματα κορονοϊού στους νεαρούς ενήλικες σπάνε ρεκόρ». Οι κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει σε περιορισμούς λίγες μόλις εβδομάδες μετά το άνοιγμα.
Στη Γερμανία, η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό αερίου από την Ρωσία συναντά μικτές αντιδράσεις. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Μέρκελ: η συμφωνία για το Nord Stream 2 είναι μια καλή κίνηση». Έντονη κριτική δέχεται η Γερμανία από την Πολωνία και την Ουκρανία. Η Ανναλένα Μπερμποκ των Πρασίνων εκτιμά ακόμα ότι ο αγωγός είναι ένα λάθος. Στη Die Welt διαβάζουμε για το ίδιο θέμα: «Nord Stream 2: Κριτική από την Ευρώπη, έπαινος από την οικονομία». Ο αμερικανο-γερμανικός συμβιβασμός για τον αγωγό εξόργισε την Πολωνία και την Ουκρανία. Επίσης, οι ευρωπαίοι είναι σκεπτικοί. Από την άλλη πλευρά, οι γερμανοί επιχειρηματίες είναι ανακουφισμένοι. Η Μόσχα αποδοκιμάζει τον εχθρικό τόνο της ανακοίνωσης. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η Μέρκελ προειδοποιεί για ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού». Η καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Στην καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου φάνηκε επίσης να κάνει αυτοκριτική σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει μια γιγάντια ώθηση στην βιοχημεία». Οι προβλέψεις για τις πρωτεΐνες θα επιτρέψουν μεγάλες ιατρικές προόδους στο μέλλον. Και η El Mundo: «Η δικαστίς της υπόθεσης Plus Ultra θέτει υπό το μικροσκόπιο τις κρατικές διασώσεις εταιρειών». Το δικαστήριο απαίτησε να μελετήσει την οικονομική βοήθεια που έδωσε η κυβέρνηση στις αερογραμμές, η οποία φθάνει τα 19 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Ιταλία, το πράσινο διαβατήριο μπαίνει στη ζωή των πολιτών σε δύο εβδομάδες. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε σχετικά: «Το πράσινο διαβατήριο θα είναι υποχρεωτικό για όλους από 12 ετών και πάνω». Θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 Αυγούστου και θα απαιτείται για την είσοδο σε εστιατόρια και αθλητικές δραστηριότητες. Τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα περιμένουν όσους παραβούν τους κανονισμούς. Για το ίδιο θέμα γράφει και η Il Messaggero: «Διαβατήριο και λουκέτα, οι νέοι κανόνες». Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ζητείται σχεδόν παντού από τις 6 Αυγούστου. Όσοι δεν ελέγχουν, θα κλείνουν.
Η La Repubblica γράφει σήμερα: «Ο μη εμβολιασμός είναι μια πρόσκληση να πεθάνεις». Ο Ντράγκι έκανε σκληρή επίθεση στην ασάφεια του Σαλβίνι και της Μελόνι, και επιμένει στην εκστρατεία εμβολιασμού. Τέλος, η La Stampa: «Η έκκληση σε μη εμβολιασμό είναι μια πρόσκληση στο θάνατο». Μετά την επίθεση του Ντράγκι ο Σαλβίνι είπε ότι η πρωταρχική του αξία είναι η ελευθερία.
Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν αφιερώσει το πρωτοσέλιδό τους στους πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με τίτλο: «Η παλλόμενη καρδιά μέσα στην πανδημία». Δυόμιση εκατομμύρια εργαζόμενοι σε υπηρεσίες όπως ο καθαρισμός ρούχων, η προμήθεια φαρμάκων, η διανομή και οι κατασκευές ήταν στο επίκεντρο της κρίσης που σάρωσε τη Νέα Υόρκη. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Fed έτοιμη να επιταχύνει την αναθεώρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής». Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, το ερώτημα αιωρείται για το πότε και πώς θα μειωθούν οι αγορές χρεογράφων. Η Washington Post κυκλοφορεί με τίτλο: «Στην Κούβα, μια προειδοποίηση για όσους αντιστέκονται στην αλλαγή». Οι διαδηλώσεις στη χώρα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αδυναμία της κομμουνιστικής κυβέρνησης μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι βασίζεται στην κεντρικά διευθυνόμενη οικονομία και τον αυστηρό κρατικό έλεγχο. Τέλος, οι Financial Times: «Η ΕΚΤ διχάζεται σχετικά με την μετατόπιση στον πληθωρισμό και την στάση για τα επιτόκια». Θα συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση, ενώ θα επιδείξει ανοχή στην άνοδο των τιμών.
O διεθνής τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εφημερίδων. Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.
Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.