O Διεθνής Τύπος της 23.06.2021
Ο διεθνής Τύπος της 23ης Ιουνίου: περισσότεροι από 5 εκατ. οι εκατομμυριούχοι της πανδημίας, η ΕΕ ερευνά τις πρακτικές της Google
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ΕΕ ξεκινά έρευνα αντιτράστ για την χρήση της διαφημιστικής τεχνολογίας της Google». Επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κατηγορίες ότι η εταιρεία καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στο διαφημιστικό τομέα. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Φόβοι για έναν εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν καθώς οι πολιτοφυλακές μάχονται με τους Ταλιμπάν». Μια σαρωτική επίθεση των Ταλιμπάν σε έξι περιφέρειες στα βόρεια της χώρας, προκάλεσε την αντίδραση των πολιτοφυλακών, μιας και οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν κινούνται εναντίον των Ταλιμπάν. Οι Financial Times έχουν κύριο τίτλο: «Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι παρά την πανδημία». Ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται κατά $29 τρισεκατομμύρια, ενώ το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών διευρύνεται. Τέλος οι New York Times: «Ο Άνταμς παίρνει το προβάδισμα στα πρώτα στάδια της κούρσας για τη Νέα Υόρκη». Ένας εκ των ετέρων υποψηφίων Άντριου Γιανγκ αποσύρεται από την κούρσα, καθώς δεν έχει ελπίδες να περάσει το φαβορί των εκλογών, Έρικ Άνταμς. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να πάρει εβδομάδες για να κριθεί.
Στη Γαλλία, οι εκλογές στις περιφέρειες άλλαξαν τα εκλογικά δεδομένα. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Οι περιφέρειες ξανα-ανοίγουν το παιχνίδι για το 2022». Νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπαθεί να ξεφύγει από την διπλή παγίδα που έχουν στήσει το κόμμα του Μακρόν και της Λεπέν. Η Le Figaro για το ίδιο θέμα: «Μετά τις περιφερειακές εκλογές, η δεξιά είναι στο κέντρο του παιχνιδιού». Σε θέση ισχύος μετά τον πρώτο γύρο, παρά το ρεκόρ της αποχής, οι Ρεπουμπλικάνοι κι οι σύμμαχοί τους ξαναέχουν ελπίδες για το 2022.
Στο πρωτοσέλιδο της Libération διαβάζουμε: «Το φάντασμα της μπάντας του Εθνικού Μετώπου». Φοβούμενοι την λαϊκιστική στροφή του CNews, οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου κινητοποιούνται ενάντια στην εξαγορά του από τον επιχειρηματία Βενσάν Μπολορέ. Την Τετάρτη συμπληρώνουν έξι ημέρες απεργίας. Και η Humanité: «Ασφαλιστικό-ανεργία, ένας κόλαφος για την κυβέρνηση». Το συμβούλιο του κράτους ανέβαλε την μεταρρύθμιση αφού κατελήφθη από τα συνδικάτα. Δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουλίου.
Στην Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Γκόουβ: Κανένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία πριν τις επόμενες εκλογές». Ο υπουργός του Δουκάτου του Λάνκαστερ, Μάικλ Γκόουβ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα επιτρέψει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μέχρι το 2024. Οι Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Οι μάσκες και οι αποστάσεις θα καταργηθούν στις 19 Ιουλίου». Οι κανόνες για τον κορονοϊό θα αντικατασταθούν με την ‘προσωπική ευθύνη’ καθώς κοπάζουν οι φόβοι για ένα σημαντικό κύμα πανδημίας μες το καλοκαίρι. Ο Guardian: «Υπουργοί θα πιέσουν για να πωληθεί το Channel 4, στην τηλεοπτική διαμάχη». Οι τέσσερις δεκαετίες δημόσιας ιδιοκτησίας του τηλεοπτικού καναλιού μπορεί να λάβουν τέλος καθώς η κυβέρνηση προωθεί αντιφατικές αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο της Βρετανίας. Και τέλος ο Independent: «Η εμπορική συμφωνία θα προσέθετε μόνο 0,08% στην βρετανική οικονομία». Μια νέα συμφωνία με χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό, που διαφημίστηκε από τον πρωθυπουργό ως κλειδί στην μετά-Brexit εποχή, θα προσέθετε μόλις £1,8 δις στην οικονομία της χώρας.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Κομισιόν εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης». Η πρόεδρος της Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν, είπε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική απάντηση σε μια εξωπραγματική κρίση». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Νέα έφοδος για την υπόθεση Wirecard». Οι έρευνες ψάχνουν τα δωμάτια του πρώην διευθύνοντα συμβούλου. Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να απολογηθεί δημοσίως. Και η Die Welt: «Θα πρέπει να ξοδέψουμε γιγαντιαία ποσά». Η Μέρκελ προωθεί την ιδέα των επενδύσεων για μια περιβαλλοντικά φιλική οικονομία, ενώ οι υποψήφιοι για την καγκελαρία προσφέρουν την αλληλεγγύη τους στη βιομηχανία. Ο μεγάλος συνασπισμός λύνει τις διαφορές του για το σύμφωνο του κλίματος.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έδωσε αμνηστία σε 9 από τους 12 καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς. Η El País γράφει σχετικά: «Ο Σάντσεθ προαναγγέλλει ένα επίπεδο διαλόγου μετά τις χάρες». Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τις μερικές χάρες για τους επικεφαλής του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Πιο επικριτικά, η El Mundo γράφει: «Οι χάρες ενθαρρύνουν τον αυτονομισμό: ‘Δημοψήφισμα τώρα’». Η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση «εξυψώνει το μεγαλείο του αποσχιστικού κινήματος, ελπίζει σε μια χειρονομία που θα μειώσει τις εντάσεις και επαινεί τον Τζουνκέρας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Πέρε Αραγονές, λέει ότι οι κρατούμενοι θα βγουν στο δρόμο «της ανασυγκρότησης της καταλανικής δημοκρατία».
Στην Ιταλία, ένας νόμος κατά της ομοφοβίας προκαλεί αναστάτωση στο Βατικανό. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ο νόμος Τζαν διχάζει το Βατικανό». Το αίτημα για αλλαγή του νομοσχεδίου για την ομοφοβία χαλάει την εικόνα του μεταρρυθμιστή για τον Πάπα Φραγκίσκο. Για τους επισκόπους, ο νόμος παραβιάζει κατάφωρα το Κονκορδάτο. Για τον καρδινάλιο Ρουίνι δεν υπάρχει καμιά παραβίαση. Η Corriere de la Sera για το ίδιο θέμα: «Νόμος Τζαν, επεμβαίνει ο Ντράγκι». Το έγγραφο της Αγίας Έδρας αμφισβητεί την κυβέρνηση. Ο ιταλός πρωθυπουργός θα αξιολογήσει τις αμφιβολίες του Βατικανού. Το Δημοκρατικό κόμμα υπερασπίζεται το νόμο ενάντια στην ομοφοβία
Στη La Stampa διαβάζουμε: «Στιβαρό το σχέδιο ανάκαμψης αλλά είναι το πρώτο βήμα». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις λέει στην εφημερίδα ότι το σχέδιο ανάκαμψης είναι «στιβαρό και φιλόδοξο», αλλά προειδοποιεί ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Και τέλος η Il Messaggero: «Η πρόκληση είναι να ξοδεύεις με ειλικρίνεια». Ο Ντράγκι υποδέχεται την φον ντερ Λάιεν στην Ρώμη και ζητά από τα κόμματα πολιτική ενότητα για την ανάκαμψη. Τα πρώτα κονδύλια θα διοχετευθούν στον τουρισμό και την Τσινετσιτά, που θα λάβει 300 εκατομμύρια ευρώ.