Ο Διεθνής Τύπος της 22.07.2021
H Κίνα πνίγεται, ακροδεξιός πολιτικός σκότωσε μαροκινό στην Ιταλία, άδεια ράφια στα supermarket της Βρετανίας λόγω νέας επιδημίας.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Φόβοι για ελλείψεις καθώς τα καταστήματα πλήττονται από την ε-πινγκ-δημία». Τα σουπερμάρκετ απολογούνται για τα άδεια ράφια καθώς η εφαρμογή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων που ειδοποιεί για απομόνωση με έναν χαρακτηριστικό ήχο (εξ ου και ο νεολογισμός pingdemic – ε-πινγκ-δημία) υπάλληλους των καταστημάτων τους. Η Daily Telegraph για το ίδιο θέμα: «Η ε-πινγκ-δημία διακόπτει τον εφοδιασμό των σούπερμαρκετ». Οι επικεφαλής του κλάδου καλούν για εξαιρέσεις από την καραντίνα των εργαζομένων στα καταστήματα και των μεταφορέων.
Στον Guardian διαβάζουμε: «Απειλή με απεργία από τις νοσοκόμες για την προσφορά 3% αύξηση αμοιβής του προσωπικού του NHS». Περισσότερες από ένα εκατομμύριο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έλαβαν προσφορά 3% αύξησης, που κρίνεται χαμηλό και αναμένεται να απορριφθεί. Τέλος, ο Independent: «Η Βρετανία αντιμέτωπη με εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ για τους κανόνες της Βόρειας Ιρλανδίας». Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η διαμάχη είναι αναπόφευκτη αν η Βρετανία αρνηθεί να υποχωρήσει.
Στην Ιταλία, σάλο έχει προκαλέσει η δολοφονία ενός πολίτη μαροκινής καταγωγής από πολιτικό που ανήκει στην Λέγκα του Βορρά. Η La Stampa γράφει σχετικά: «Φαρ Ουέστ στην Βογκέρα, διαφωνία για τα όπλα». Ένας δημοτικός σύμβουλος που ανήκει στη Λέγκα του Βορρά, ο Μάσιμο Αντριάτιτσι, πυροβόλησε και σκότωσε έναν μαροκινής καταγωγής πολίτη, τον Γιουνές ελ Μποσετάουι, την Τετάρτη το βράδυ έξω από ένα μπαρ στην πόλη Βογκέρα. Μάρτυρες του περιστατικού λένε πως ο μαροκινός ενοχλούσε πελάτες και ο Αντριάτιτσι προσπάθησε να τον απωθήσει. Και η La Repubblica για το ίδιο θέμα, γράφει: «Δημοτικός σύμβουλος με οπλισμένο χέρι». Ο Σαλβίνι είπε ότι επρόκειτο για νόμιμη άμυνα ενώ ο Λέττα πρότεινε να επανεξεταστεί η οπλοφορία από τους πολίτες.
Στη Il Messaggero διαβάζουμε: «Το πράσινο διαβατήριο θα είναι υποχρεωτικό από την Δευτέρα». Σήμερα εκδίδεται το διάταγμα που προβλέπει ότι θα αρκεί η μια δόση για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, για τα γυμναστήρια και τα κλαμπ θα χρειαστεί και η επαναληπτική. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Οι δάσκαλοι πρέπει να εμβολιαστούν». Οι διευθυντές των σχολείων κρατούν σκληρή γραμμή. Παράλληλα, τα κρούσματα και οι θάνατοι από την πανδημία συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ στο Λάτιο η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το 60% των περιπτώσεων.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Ο Μακρόν στο στόχαστρο του Μαρόκου». Ένα από τα τηλέφωνα του γάλλου προέδρου έγιναν στόχος των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών για πιθανή παρακολούθηση. Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και άλλοι δεκατέσσερις εκλεγμένοι γάλλοι αξιωματούχοι επίσης στη λίστα παρακολουθήσεων. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Pegasus: το κύμα σοκ σε πολιτικούς και διπλωμάτες». Η τηλεφωνική κατασκοπεία γάλλων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων και του Μακρόν, από φιλικές χώρες προκαλεί ένα κύμα ανησυχίας και αγανάκτησης, και ψυχραίνει τις διεθνείς σχέσεις.
Η Libération γράφει για την κατασκοπεία σε βάρος του Μακρόν: «Όχι, αλλά γεια σου, τι». Με αυτή την αλλόκοτη φράση, που έγινε γνωστή από μια τηλεπερσόνα που μίλαγε στο τηλέφωνο σε κάποιο reality show, θέλει η εφημερίδα να καυτηριάσει την ελαφρότητα με την ο οποία ο γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει την επικοινωνία του με αποτέλεσμα να γίνει στόχος του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus. Τέλος, η Humanité: «Οι νέοι εναλλακτικοί διεθνιστές». Στη Γένοβα, είκοσι χρόνια αργότερα, οι αντίθετοι στους G8, το ‘κίνημα των κινημάτων’, δίνει εξετάσεις για να κάνει μια καλύτερη επανεκκίνηση.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για τις πλημμύρες». Το πακέτο της βοήθειας θα χορηγηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια της Γερμανίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είπε ότι το σύστημα ειδοποιήσεων με SMS θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η βοήθεια είναι αναγκαία άμεσα». Τα θύματα της πλημμύρας πρέπει να λάβουν χρήματα γρήγορα και εύκολα. Ο υπουργός Οικονομίας Όλαφ Σολτς μιλά για τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ και ανακοινώνει μια συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση. Τέλος, η Tagesspiegel: «Η CDU και η CSU διαφωνούν για την απεξάρτηση από το κάρβουνο». Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, επικεφαλής της CSU, θέλει εποχικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας και μέλος της CDU, Μίχαελ Κρέτσμερ, αναφέρεται στις συμφωνίες.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι προσωρινοί υπάλληλοι με δέκα χρόνια προϋπηρεσία θα γίνουν μόνιμοι». Η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο από την Βουλή με μια ψήφο έπειτα από τις υποχωρήσεις που έκανε στην Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλωνίας (ERC). Η απόφαση να μειώσει το προσωρινό προσωπικό κατά 8% θα επηρεάσει τουλάχιστον 300 χιλιάδες υπαλλήλους. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση δίνει την μονιμότητα σε προσωρινούς υπάλληλους με πάνω από δέκα χρόνια». Συμφωνεί με την ERC για την μετατροπή των διοικητικών υπαλλήλων σε δημόσιους, χωρίς να εξηγεί τον τρόπο ούτε πόσοι υπάλληλοι θα επηρεαστούν από αυτή την αλλαγή. Πηγές από συνδικάτα εκφράζουν φόβους για αντισυνταγματικότητα.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Τρομακτικές πλημμύρες στην Κίνα». Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο μετρό, αγροτικές καλλιέργειες μετατράπηκαν σε βάλτο μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Η ποσότητα νερού που έπεσε μέσα σε μια μέρα ισούται με την συνολική ποσότητα ολόκληρης της χρονιάς. Για το ίδιο θέμα οι New York Times γράφουν: «Ένας ζοφερός απολογισμός καθώς η βροχή-ρεκόρ βαλτώνει την Κίνα». Τουλάχιστον 25 νεκροί έχουν ανασυρθεί από την πόλη Τζένγκτζοου στα ανατολικά της χώρας, οι 12 εκ των οποίων είχαν παγιδευτεί στο μετρό της πόλης, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί λόγω της καταρρακτώδους βροχής.
Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η ΕΕ απορρίπτει την προσπάθεια της Βρετανίας να ξανaσχεδιάσει το Brexit με το να ακυρώσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας». Οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξανασυζητήσουν τη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς η ένταση αυξήθηκε από την προσπάθεια του Λονδίνου να ανατρέψει τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία. Και τέλος η Wall Street Journal: «Η PG&E σχεδιάζει να θάψει τα καλώδιά της για να μειώσει των κίνδυνο πυρκαγιάς». Η εταιρεία ηλεκτροδότησης που εξυπηρετεί 16 εκατομμύρια πολίτες στη Βόρεια και Κεντρική Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει $20 δις για την υπογειοποίηση των καλωδίων της, συνολικού μήκους 10.000 μιλίων.
O διεθνής τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εφημερίδων. Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.
Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.