Ο Διεθνής Τύπος της 20.07.2021
Το Pegasus απειλεί τη δημοκρατία, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς παίρνει την εκδίκηση της, οι φωτιές στις ΗΠΑ ελέγχουν ακόμη και τον καιρό.
Όσα συμβαίνουν στον κόσμο μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκριτων εφημερίδων.
Στην Γαλλία, η Le Monde γράφει για τo spyware Pegasus: «Αποκαλύψεις για ένα παγκόσμιο κατασκοπευτικό σύστημα τηλεφώνων». Από το 2016, δεκάδες χιλιάδες τηλέφωνα είχαν επιλεχθεί ως στόχοι του συστήματος Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO. Μια έρευνα έξι μηνών από δεκαεφτά διαφορετικά Μέσα αποκαλύπτει ότι το σύστημα που σκοπό είχε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στράφηκε εναντίον της κοινωνίας των πολιτών. Η Humanité για το ίδιο θέμα: «Pegasus, ο Δούρειος ίππος ενάντια στις ελευθερίες». Ένα ισραηλινό λογισμικό επέτρεπε σε κράτη να παρακολουθεί χιλιάδες τηλέφωνα. Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούνταν.
Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση μπαίνει στην μάχη του υγειονομικού διαβατηρίου». Ο γάλλος πρόεδρος ακόμα υπολογίζει στον εμβολιασμό 43 εκατομμυρίων γάλλων μέχρι τον Σεπτέμβρη, με κύριο πλεονέκτημα το υγειονομικό διαβατήριο, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να γίνει πιο ελαστικό. Τέλος, η Libération: «Και αν ακούγαμε την Μπρίτνεϊ Σπίαρς». Η αμερικανίδα τραγουδίστρια, που υποστηρίζεται από το κίνημα #FreeBritney, αποκτά φωνή για να δώσει ένα τέλος στην μακρά κηδεμονία από τον πατέρα της. Η υπόθεση επιστρέφει και μπορεί να αλλάξει το star system, εκτιμά η εφημερίδα.
Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την προϋπόθεση εμβολιαστικών διαβατηρίων με σκοπό την αύξηση των εμβολιασμών στο νέο πληθυσμό. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Εμβολιαστικά διαβατήρια για να αναγκάσει τους νέους να εμβολιαστούν». Ο Τζόνσον είπε την Δευτέρα ότι η είσοδος σε χώρους διασκέδασης θα γίνεται μόνο με εμβολιαστικό διαβατήριο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Οι Times για το ίδιο θέμα: «Χωρίς εμβόλιο δεν θα μπορείτε να μπείτε πουθενά, προειδοποιεί τους νέους ο πρωθυπουργός». Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα εμβολιαστικά διαβατήρια έρχονται για τις μεγάλες συναυλίες και τα νυχτερινά κλαμπ. Και ο Independent: «Διαβατήρια κορονοϊού είναι απαραίτητα για την είσοδο σε γεγονότα με κοινό». Ο Τζόνσον ανακοινώνει το μέτρο με σκοπό την αύξηση των εμβολιασμών στους νέους. Τέλος ο Guardian: «Επίθεση στην δημοκρατία». Οργισμένες αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις της κατασκοπείας. Πολιτικοί και ακτιβιστές ζητούν να γίνει το κατασκοπευτικό εργαλείο παράνομο. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα λέει ότι «αν δεν το σταματήσουμε, δεν θα είναι μόνο 50.000 οι στόχοι, αλλά 50 εκατομμύρια».
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για το επίπεδο ετοιμότητας σε κρίσιμες καταστάσεις. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Μαζική κριτική της Πολιτικής Προστασίας». Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αμέλεια. Οι κάτοικοι δεν ήταν επαρκώς ειδοποιημένοι για τις πλημμύρες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ αποκαλεί την κριτική σχεδόν κακόβουλη. Και η Die Welt για το θέμα: «Αιχμηρή κριτική για το γερμανικό σύστημα ειδοποιήσεων». Μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση. Ο Ζέεχοφερ κάνει λόγο για φτηνή προεκλογική ρητορική, τη στιγμή που οι σειρήνες επιδιορθώνονται. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «ΕΕ και ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις». Η Ουάσινγκτον λέει ότι πρέπει να γίνουν δράσεις εκ μέρους του Πεκίνου, ενώ το Λονδίνο το προειδοποιεί να σταματήσει τις συστηματικές επιθέσεις.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ κατηγορούν την Κίνα για παρακίνηση κυβερνοεπιθέσεις». Ο server της Microsoft ήταν ανάμεσα στους στόχους των χάκερ. Και η El Mundo: «Οι δικαστές κατηγορούν την υπουργό ότι τους απονομιμοποιεί». Οι δικαστικές ενώσεις εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους απέναντι στην υπουργό Δικαιοσύνης Πιλάρ Γιοπ για την επιμονή της να απονομιμοποιεί την δικαστική εξουσία.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει για την αγώνα κατά του ιού στα σχολεία: «Εμβόλιο της ανάγκης». Συναγερμός για τις καθυστερήσεις του εμβολιασμού στο διδακτικό προσωπικό σε τέσσερις περιοχές. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Ενρίκο Λέτα ζητά από την κυβέρνηση μια «αυστηρή πρωτοβουλία». Ο υπουργός Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι απάντησε ότι η απόφαση θα είναι συλλογική. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Ένα πράσινο διαβατήριο με δύο επίπεδα». Μελετώνται τα μέτρα που θα συνοδεύουν το διαβατήριο. Μια υπόθεση είναι η είσοδος στα εστιατόρια με μία μόνο δόση. Διαφωνία Σαλβίνι και Λέτα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους καθηγητές και τους δασκάλους. Η La Stampa έχει τίτλο: «Καυγάς για τα εμβόλια στο σχολείο». Κόντρα μεταξύ των κομμάτων για τον εμβολιασμό των καθηγητών. Παράλληλα, διατίθενται δωρεάν τεστ για το πράσινο διαβατήριο. Τέλος, η Il Messaggero: «Το πράσινο διαβατήριο γίνεται περιφερειακό». Νέοι παράμετροι για τα χρώματα των ζωνών. Στο κίτρινο οι περιοχές με απασχολημένες το 5% των ΜΕΘ. Παράλληλα παρατηρείται ένα παράδοξο με τους ταξιδιωτικούς ελέγχους: απόντες για τους επισκέπτες από άλλες χώρες και αυστηροί για τους ιταλούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο χρηματιστήριο: «Οι αγορές υποφέρουν από την μετάλλαξη Δέλτα». Ο δείκτης Dow πέφτει 2,1% και το πετρέλαιο βυθίζεται κατά 7,5%, προκαλώντας ανησυχίες για τους κινδύνους μπρος στην οικονομική ανάκαμψη. Και οι Financial Times για το ίδιο θέμα, γράφουν: «Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς τοποθετήσεις καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνταράσσει τις αγορές». Μετοχές και εμπορεύματα έχουν πάρει την κατηφόρα, ενώ ο χρυσός και τα ομόλογα κάνουν ράλι ανόδου. Η πίστη στην οικονομική ανάκαμψη αρχίζει και κλονίζεται, αναφέρει η εφημερίδα.
Στο πρωτοσέλιδο της Washington Post διαβάζουμε: «Η ασφάλεια των i-Phone δεν κινδυνεύει από το κατασκοπευτικό λογισμικό». Η Apple διακηρύσσει την ισχύ της άμυνας των συσκευών της, αλλά το εργαλείο της NSO τρυπώνει ακόμα και στις πιο νέες γενιές τεχνολογίας. Τέλος, οι New York Times: «Μια ανεξέλεγκτη φωτιά τόσο μεγάλη που ελέγχει τον καιρό». Η φωτιά που κατατρώει το νότιο Όρεγκον έχει ήδη κάψει 530 τετραγωνικά μίλια. Εκλύει τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν ρεύματα αέρα, σύννεφα ακόμα και κεραυνούς.
O διεθνής τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εφημερίδων. Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.
Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.