O Διεθνής Τύπος της 17.06.2021
Ο διεθνής Τύπος της 17ης Ιουνίου: Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπάιντεν και Πούτιν – Τέλος η μάσκα κι η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία – Ο Τζόνσον στηρίζει τον ‘εντελώς ανίκανο’ Χάνκοκ
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου σε επιμέλεια Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη.
Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Οι πρόεδροι κονταροχτυπιούνται ακόμα και όταν αναζητούν την βελτίωση των σχέσεων». Στη συνάντηση τους, Μπάιντεν και Πούτιν υπόσχονται να συνεργαστούν στον περιορισμό των εξοπλισμών και την κυβερνοασφάλεια. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν προειδοποίησε για κυβερνοεπιθέσεις και την τύχη του Ναβάλνυ στις συνομιλίες με τον Πούτιν». Ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν για ‘καταστρεπτικές’ συνέπειες αν ο Ναβάλνυ πεθάνει στη φυλακή». Η μοίρα του ρώσου ακτιβιστή ήταν ψηλά στην ατζέντα. Δόθηκαν υποσχέσεις για σταθεροποίηση των σχέσεων, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους για την κυβερνοασφάλεια. Τέλος, η Washington Post: «Μπάιντεν και Πούτιν βάζουν στο τραπέζι τις διαφορές τους». Η εφημερίδα σημειώνει την μεγάλη αντίθεση με την εποχή Τραμπ.
Στη Γερμανία, στα πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Μπάιντεν και Πούτιν συμφωνούν σε διάλογο για τις κυβερνοεπιθέσεις». Οι δύο πρόεδροι επαίνεσαν την ατμόσφαιρα των συζητήσεων στη Γενεύη. Επίσης, συμφώνησαν στην επιστροφή των πρέσβεων στις θέσεις τους. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Φιλική στον τόνο, σκληρή επί της ουσίας». Η συνάντηση των δύο πρόεδρων στη Γενεύη είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή των πρέσβεων. Σε πολλά σημεία όμως, όπως στην υπόθεση Ναβάλνυ, κυριάρχησε η διαφωνία. Τέλος, η Die Welt: «ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν να επιστρέψουν οι πρέσβεις». Μετά την συνάντηση, οι πρόεδροι έδωσαν την αίσθηση χαλαρότητας: Ο Πούτιν αποκάλεσε την συνάντηση ‘εποικοδομητική’, ενώ ο Μπάιντεν έκανε λόγο για καλό κλίμα.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση βάζει τέλος στις μάσκες και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η Le Figaro γράφει σχετικά, με ένα ποδοσφαιρικό λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Χρήση μάσκας, απαγόρευση κυκλοφορίας: ο Καστέξ σφυρίζει επιτέλους τη λήξη». Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, επικαλούμενος την πτώση των κρουσμάτων και την κόπωση των πολιτών, ανακοίνωσε το τέλος της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από αυτή την Πέμπτη και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από την ερχόμενη Κυριακή. Η Libération για το ίδιο θέμα: «Αναπνέουμε». Η μείωση της χρήσης μάσκας και η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιταχύνει προς την έξοδο από την κρίση, με έναν καλό ρυθμό πριν από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.
Στη Βρετανία, μια νέα επίθεση του πρώην σύμβουλου Κάμινγκς συνταράσσει την κυβέρνηση. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Τα μηνύματα στον Κάμινγκς δείχνουν τον πρωθυπουργό να αποκαλεί τον υπουργό του ‘εντελώς ανίκανο’». Ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας. Οι Times για το ίδιο θέμα: «Ο ‘ανίκανος’ Χάνκοκ θα απαλλαχθεί από την υπόθεση με τα ψεύδη». Ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες ότι είπε ψέματα στον πρωθυπουργό παρά τις νέες αποκαλύψεις ότι ο Τζόνσον τον θεωρεί ανίκανο. Και ο Independent: «Εντελώς ανίκανος». Η ετυμηγορία του πρωθυπουργού για τον υπουργό Υγείας του αποκαλύφθηκε σε μηνύματα προς τον Κάμινγκς. Ωστόσο ο Τζόνσον λέει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Χάνκοκ. Τέλος, η Daily Telegraph σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Επιστροφή των διακοπών αν είσαι εμβολιασμένος». Οι βρετανοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις ενδέχεται να τους επιτραπεί το ταξίδι σε χώρες της πορτοκαλί λίστας χωρίς να περάσουν καραντίνα.
Στη Le Monde διαβάζουμε: «Ο εμβολιασμός των εφήβων που θέλουν να χαρούν το καλοκαίρι». Τα κέντρα για τους νέους ηλικίας 12-18 ετών έχουν ανοίξει σε Παρίσι, Λυόν και Μασσαλία, όπου πολλοί έφηβοι έσπευσαν για την πρώτη δόση τους. Και η Humanité: «Αυτοί οι εργαζόμενοι που συγκλονίζουν την ύπαιθρο». Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από το χυτήριο Πουατού, στα δυτικά της Γαλλίας, όπου οι εργαζόμενοι ‘κολλάνε στον τοίχο’ τους υποψήφιους στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες ζητούν συναίνεση για την εφαρμογή του ισπανικού σχεδίου». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το σχέδιο που θα δώσει στην χώρα 140 δισεκατομμύρια και καλεί τα κόμματα να τα ξοδέψουν υπεύθυνα. Και η El Mundo: «Το ρεύμα και η βενζίνη εκτοξεύονται 37€ ανά νοικοκυριό σε μόλις 15 ημέρες». Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 45% ενώ η επίσκεψη σε πρατήριο καυσίμων είναι 22% ακριβότερη.
Στην Ιταλία, η La Repubblica κυκλοφορεί με τίτλο: «Μπάιντεν-Πούτιν, η πρόκληση του διαλόγου». Οι δύο πρόεδροι ήταν για τρεις ώρες πρόσωπο με πρόσωπο. Οι διαπραγματεύσεις του αφορούσαν τα πυρηνικά, την κυβερνοασφάλεια, την επιστροφή των πρέσβεων και τις βάσεις στην Αρκτική. Διαφωνία σημειώθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ουκρανία. Η Corriere de la Sera για το ίδιο θέμα: «Μπάιντεν-Πούτιν, επανέναρξη του διαλόγου». Συμφωνία για επιστροφή των πρέσβεων στη θέση τους και για συνομιλίες σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Ανταλλαγή κατηγοριών για Ναβάλνυ και Γκουαντάναμο.
Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το σχίσμα ανάμεσα στις περιφέρειες για το κοκτέιλ εμβολίων». Η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι το μίγμα εμβολίων είναι «απολύτως ασφαλές». Όχι λένε οι περιφέρειες του Λάτιου, της Πούλιας και της Λομβαρδίας. Και τέλος η Il Messaggero έχει τίτλο: «Κόντρα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η κεντροδεξιά αντιτίθεται στην παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά ο Ντράγκι φοβάται την χαλαρότητα του καλοκαιριού.