Ο Διεθνής Τύπος της 14.06.2021
Ο διεθνής Τύπος της 14ης Ιουνίου: G7 εναντίον Κίνας και Ρωσίας – Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, εκτός ο Νετανιάχου
Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου σε επιμέλεια Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη.
Στη Γαλλία, όπως και στις περισσότερες χώρες, πρώτο θέμα είναι η απόφαση των G7 να σταθούν απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα, στρέφοντας τα βέλη τους κατά της Κίνα και της Ρωσίας. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Στη σύνοδο G7, Ευρώπη και ΗΠΑ μετράνε η μία την άλλη». Στη Βρετανία, οι ηγέτες των G7 υπόσχονται 1 δις εμβόλια στις φτωχές χώρες, προς απάντηση στην εμβολιαστική διπλωματία της Ρωσίας και της Κίνας. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να επανεφεύρει τον εαυτό του απέναντι στους παγκόσμιους κινδύνους». Η Ευρώπη αντιστέκεται στην μετατροπή της συμμαχίας σε ένα εργαλείο ενάντια στις κινεζικές φιλοδοξίες, όπως θέλει ο Μπάιντεν.
Η Libération κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Netanyah-out». Μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία και μια ακραία στροφή της χώρας στα δεξιά, ο Νετανιάχου αφήνει την κυβέρνηση σε μια ετερόκλητη συμμαχία της οποίας το μόνο ενωτικό στοιχείο ήταν η πτώση του. Το τέλος μιας εποχής που επιδείνωσε τις εντάσεις στην περιοχή. Τέλος, η Humanité γράφει για τις ανύπαρκτες προσλήψεις των υγειονομικών: «Οι προδομένες υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας». Για να καλύψει τις ελλείψεις, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, χωρίς να «βάλει το χέρι στην τσέπη».
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι G7 επιπλήττουν το Πεκίνο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε ένα κοινό ανακοινωθέν 25 σελίδων, οι G7 καλούν την Κίνα να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Σιντζιάνγκ και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Οι Financial Times γράφουν για το ίδιο θέμα: «Ο Μπάιντεν συγκεντρώνει δυτικούς συμμάχους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κινεζική επιρροή». Ο αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει τον ανταγωνισμό με τα αυταρχικά καθεστώτα.
Στην Washington Post διαβάζουμε: «Η 12χρονη θητεία του Νετανιάχου έφτασε στο τέλος της». Ένας νέος συνασπισμός δυνάμεων παίρνει τα ηνία της χώρας, η οποία αναμένεται να μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο, εκτιμά η εφημερίδα. Και οι New York Times: «Εύθραυστος συνασπισμός διώχνει το Νετανιάχου από την πρωθυπουργία». Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην βοηθός του Νετανιάχου, κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης με 60 υπέρ και 59 κατά
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι χώρες των G7 ασκούν δριμεία κριτική στην Κίνα και την Ρωσία». Η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών στοχεύουν την κριτική τους στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Die Welt για το ίδιο θέμα: «Οι χώρες των G7 ασκούν κριτική στην Κίνα και την Ρωσία». Το Πεκίνο πρέπει να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι δυτικές δημοκρατίες είναι σε ανταγωνισμό με τις αυταρχικές κυβερνήσεις ανά την υφήλιο. Τέλος, στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Πολιτικό σημείο καμπής στο Ισραήλ». Ένας συνασπισμός οχτώ κομμάτων σχημάτισε κυβέρνηση την Κυριακή, εκτοπίζοντας το Νετανιάχου μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία. Ο νέος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχει μια μικρή πλειοψηφία.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι G7 ενάντια στους αυταρχικούς». Ο Ντράγκι μοιράζεται την ίδια οπτική με τους ηγέτες της Δύσης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει δημοκρατική εναλλακτική στην Κίνα. Η La Stampa: «Κίνα, πρέπει να συνεργαστούμε». Οι μεγάλοι της Γης βρίσκουν μια μέση λύση για το Πεκίνο την κυβερνο-ασφάλεια και τη νατοϊκή συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας.
Η Corriere de la Sera γράφει για την τραγωδία με την δολοφονία δύο παιδιών σε περιοχή κοντά στην Ρώμη: «Σημάδεψε τα παιδιά και τράβηξε τη σκανδάλη». Ένας άνδρας 34 ετών με ψυχικά προβλήματα, αφού σκότωσε δύο αδέρφια, τον Ντανιέλ,10 ετών, και τον Νταβίντ, 5 ετών, καθώς και έναν ηλικιωμένο που προσπάθησε να τα προστατεύσει, στην περιοχή Αρντέα κοντά στην Ρώμη, έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Και η Il Messaggero για το ίδιο θέμα γράφει: «Προαναγγελμένη τραγωδία». Ο δράστης είχε ξαναπροκαλέσει ταραχές στο παρελθόν, αφού είχε πυροβολήσει στον αέρα. Επίσης, είχε δεχθεί κλινική θεραπεία για ψυχικά ασθενείς. Σκότωσε τους τρεις με το όπλο του πατέρα του, ο οποίος ήταν αστυνομικός.
Στη Βρετανία, οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα για την άρση των περιορισμών. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ένα τελευταίο εμπόδιο προς την ελευθερία». Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε υπομονή καθώς ετοιμάζεται να καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομίας κατά ένα μήνα. Οι Times: «Η χαλάρωση του lockdown θα καθυστερήσει για τέσσερις εβδομάδες». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε χθες έκκληση στους πολίτες για υπομονή για τα «τελευταία μέτρα της κούρσας». Στον Guardian διαβάζουμε: «Η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών μπορεί να κρατήσει χιλιάδες εκτός νοσοκομείων». Η επιμήκυνση των περιορισμών θα επιτρέψει σε επιπλέον 9 εκατομμύρια πολίτες να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου. Και τέλος ο Independent: «Επίθεση στους G7 για την αποτυχία τους να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Περιβαλλοντικές οργανώσεις ασκούν επιπλέον κριτική και για την έλλειψη ενός στιβαρού σχεδίου για την απομάκρυνση από τον άνθρακα.
Στην Ισπανία, η El País έχει τίτλο: «Κόσπε: πλήρης στήριξη. Με έστειλε στον Ορτί με 100». Η εφημερίδα γράφει για τα σημειώματα του πρώην μυστικού αστυνομικού Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο που εμπλέκουν σε παράνομες πληρωμές την πρώην γενική γραμματέα του Λαϊκού κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 100.000 ευρώ που δόθηκαν στον διευθυντή του γραφείου της, Χοσέ Λουίς Ορτίθ. Τέλος, στο πρωτοσέλιδο της El Mundo φιγουράρει φωτογραφία από την χθεσινή διαδήλωση στην Μαδρίτη ενάντια στην αμνηστία των καταλανών αυτονομιστών πολιτικών. «Όχι στις χάρες» είναι ο κύριος τίτλος. Η πρόεδρος της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Αγιούσο, ζητά από την κυβέρνηση να μην «καταστήσει συνεργό» τον βασιλιά Φελίπε στην απόδοση χάρης.