13 July 2021

Ο Διεθνής Τύπος της 13.07.2021

By WORLD DESK Listen Now

Ο διεθνής Τύπος της 13ης Ιουλίου: Εμβολιασμός, η θεραπεία του σοκ στη Γαλλία, νέα παρενέργεια για το εμβόλιο της J&J

Στη Γαλλία, ο Μακρόν ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Libération γράφει σχετικά: «Εμβολιασμός, η θεραπεία του σοκ». Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς εργαζόμενους, επέκταση του εμβολιαστικού διαβατηρίου, τέλος τα δωρεάν PCR τεστ. Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα. Η Le Figaro για το ίδιο θέμα: «Ένα καλοκαίρι κινητοποίησης για τον εμβολιασμό». Απευθυνόμενος προς τους πολίτες σε σοβαρό τόνο, ο Μακρόν ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην υγεία και την επέκταση του εμβολιαστικού διαβατηρίου στα τρένα, τα μπαρ και τα εστιατόρια από τον Αύγουστο.

Στη Le Monde διαβάζουμε: «Η Γαλλία αντιμετωπίζει έλλειψη γιατρών». Καθώς νέα μέτρα κατά της πανδημίας θα τεθούν σε ισχύ, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα «ξεμείνει» από γιατρούς αυτό το καλοκαίρι. Τέλος, η Humanité: «Η εμβολιαστική υποχρέωση, με οποιοδήποτε κόστος». Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης χτες την επανέναρξη της μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει για την προειδοποίηση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με ανεπιθύμητα αποτελέσματα από το εμβόλιο της: «Ο FDA προσθέτει προειδοποίηση για παρενέργειες στο εμβόλιο της J&J». Περίπου 100 περιπτώσεις του συνδρόμου Γκιλέν-Μπαρέ έχουν συνδεθεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας. Στους New York Times διαβάζουμε: «Η πίεση του Μπάιντεν για δημοκρατία πιο κοντά στις ΗΠΑ». Η ταραχές σε Αϊτή, Νικαράγουα και πιο πρόσφατα στην Κούβα, αναγκάζει την αμερικανική κυβέρνηση να επικεντρωθεί περισσότερο στην «γειτονιά» της. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι κυβερνήσεις συσσωρεύουν χρέος, δοκιμάζοντας νέα όρια». Οι μεγάλες αποταμιεύσεις επιτρέπουν στις χώρες να δανειστούν πολύ με μικρό κόστος. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Τζόνσον θέτει το βάρος στις επιχειρήσεις επιβάλλοντας περιορισμούς για τον κορονοϊό». Ο βρετανός πρωθυπουργός κάνει έκκληση για προσοχή τη στιγμή που αίρονται οι περιορισμοί, ενώ οι επιχειρήσεις ζητούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Στη Γερμανία, αλλάζει ο τρόπος που θα αξιολογείται η σοβαρότητα της πανδημίας. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Νέος πρωταρχικός δείκτης για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης». Πρόσθετα δεδομένα θα αξιολογούνται, πλάι στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ίδιο θέμα γράφει και η Süddeutsche Zeitung: «Το ύψος των κρουσμάτων γίνεται λιγότερο σημαντικό». Σε μελλοντικές μετρήσεις, τα κρούσματα δε θα αποτελούν το σημαντικότερο κριτήριο. Η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει παραμέτρους όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μεγαλύτερο βαθμό. Και η Die Welt: «Η κυβέρνηση απομακρύνεται από τα εβδομαδιαία κρούσματα». Οι περιορισμοί θα εξαρτώνται στο μέλλον και από άλλους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο θα παίζει ο ρυθμός εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Στην Βρετανία, ειδικοί προειδοποιούν τον Τζόνσον για την άρση του lockdown. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός άρει τους περιορισμούς παρά τους φόβους για ‘κύμα εξόδου’ και 200 θανάτους την ημέρα». Ο Μπόρις Τζόνσον αψηφά τους επιστημονικούς συμβούλους και προχωρά κανονικά προς την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 19 Ιουλίου. Οι Times για το ίδιο θέμα: «Χιλιάδες στα νοσοκομεία κάθε μέρα αν η Βρετανία βιαστεί». Επιστήμονες προειδοποίησαν την Δευτέρα ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα φτάσουν μέχρι και τις 4.800 εάν η Βρετανία βιαστεί να γυρίσει στην κανονικότητα. Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Daily Telegraph: «Ο Τζόνσον προωθεί την χρήση εμβολιαστικών διαβατηρίων». Τα εμβολιαστικά διαβατήρια θα μπουν στην ζωή των βρετανών για πρώτη φορά, με τον πρωθυπουργό να καλεί τους πολίτες να δείξουν «εξαιρετική προσοχή». Τέλος, στον Independent διαβάζουμε: «Οι φαν του Ράσφορντ απαντούν στις ρατσιστικές προσβολές». Με μηνύματα στήριξης προς τον νεαρό ποδοσφαιριστή γέμισαν οι φίλαθλοι μια απεικόνισή του με γκράφιτι σε τοίχο στο Μάντσεστερ, καλύπτοντας τις χυδαίες και ρατσιστικές προσβολές που ζωγράφισαν ανεγκέφαλοι μετά την απώλεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση προσφέρει βελτιωμένες προτάσεις στην Καταλωνία και συμφωνίες στην αντιπολίτευση». Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Σάντσεθ αναζητά συναίνεση για να ξεμπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις για το συνταγματικό δικαστήριο και το νόμο για την εκπαίδευση. Επίσης, προτείνει στην Τζενεραλιτάτ της Καταλωνίας βελτιώσεις για την αυτοκυριαρχία της. Και η El Mundo: «Η καταπίεση δεν συγκρατεί την κραυγή της ‘ελευθερίας’ στην Κούβα». Δεκάδες οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις σε όλο το νησί, στις οποίες οι πολίτες διαμαρτύρονται ενάντια στην κυβέρνηση του Ντίας Κανέλ.

Στην Ιταλία, οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου δεν έχουν κοπάσει. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ενώσατε την Ιταλία». Ο Ντράγκι υποδέχθηκε την εθνική Ιταλίας και τον τενίστα Ματέο Μπερετίνι. «Χάρη σε σας είμαστε στο κέντρο της Ευρώπης, ο αθλητισμός διδάσκει τους πάντες», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός στους αθλητές. Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είπε ότι «ο Ντοναρούμα έκανε χαρούμενους εκατομμύρια ανθρώπους». Έπειτα, οι αθλητές γιόρτασαν τη νίκη με πλήθος κόσμου στους δρόμους της Ρώμης. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Έτσι ενώσατε την Ιταλία». Ο πρόεδρος Ματαρέλα είπε ότι η σκουάντρα ατζούρα ήταν άξια νικήτρια, ενώ ο αρχηγός της, Τζόρτζιο Κιελίνι, αφιέρωσε τον τίτλο στον Ντάβιντε Αστόρι, ποδοσφαιριστή που έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Τα αδέρφια της Ιταλίας». Ματαρέλα και Ντράγκι εξύμνησαν τους νέους πρωταθλητές Ευρώπης. Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Ρώμης για τους ατζούρι. Τέλος, η La Stampa συνόψισε το κλίμα με ένα λιτό τίτλο: «Ευτυχισμένη Ιταλία».

O διεθνής τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εφημερίδων. Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.

Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.

Περισσότερα στη RADCAST.GR

  • NEWS
  • Podcast
  • WORLD DESK
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ