12 July 2021

Ο Διεθνής Τύπος της 12.07.2021

By WORLD DESK Listen Now

Ο διεθνής Τύπος της 12ης Ιουλίου: Η Ιταλία πρωταθλήτρια Ευρώπης – Προετοιμάζονται για το τέταρτο κύμα στην Γερμανία

Στην Ιταλία, ο Τύπος είναι μονοθεματικός, με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Ιταλία να κυριαρχεί. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ευρώπη είναι δικιά μας». Η Ιταλία άλωσε το Γουέμπλεϊ και στέφθηκε πρωταθλήτρια μετά από 53 χρόνια. Η νίκη για την σκουάντρα ατζούρα κόντρα στην Αγγλία ήρθε στα πέναλτι, με σκορ 4-3. Η εθνική υπέφερε στο πρώτο ημίχρονο. Νύχτα πανηγυρισμών σε όλη την Ιταλία.  Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες εφημερίδες: η Il Messaggero και η La Stampa κυκλοφορούν με τον ίδιο τίτλο: «Η Ευρώπη είμαστε εμείς», ενώ η Corriere de la Sera διαφοροποιείται ελάχιστα, γράφοντας: «Οι πρωταθλητές είμαστε εμείς»

Στην Αγγλία, η απογοήτευση για την απώλεια του τίτλου πλημμυρίζει τα πρωτοσέλιδα. Ο Guardian γράφει: «Τόσο κοντά». Αφού καθήλωσε την φαντασία της χώρας, η εθνική του Σάουθγκεϊτ έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι. Ο Independent: «Δάκρυα για τους ήρωες». Για άλλη μια φορά, η Αγγλία πληγώνεται στην διαδικασία των πέναλτι. Η Daily Telegraph: «Η απόλυτη αγωνία… η πληγή των πέναλτι ξανά», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Και οι Times: «Η κατάρα των πέναλτι στερεί το όνειρο για άλλη μια φορά από την Αγγλία». Η εθνική χάνει στον τελικό από την Ιταλία αφού αστόχησε σε τρία πέναλτι.

Στη Γερμανία, η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί ανησυχίες. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Αγώνας δρόμου ενάντια στο τέταρτο κύμα». Μια αλλαγή στους αριθμούς του κορονοϊού: στην Γερμανία αυξάνονται τα κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας καλεί για προσοχή, ενώ ο συνασπισμός διαφωνεί σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Προειδοποιήσεις για το γρήγορο τέλος όλων των προστατευτικών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό». Αποφασιστικής σημασίας για το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι περιορισμοί είναι το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Τέλος, η Die Welt σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ελίσσεται προς ένα κοινωνικό offside». Πολιτικοί από όλα τα κόμματα μένουν έκπληκτοι μπροστά στην απόφαση της ΓΠΟ να συνεργαστεί με την εταιρεία αερογραμμών του Κατάρ, σε μια χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Εμβόλια, οι κίνδυνοι για το διχασμό Βορρά-Νότου». Καθώς η απειλή διάφορων μεταλλάξεων αυξάνεται, η πρόσβαση σε εμβόλια παραμένει σημαδεμένη από ισχυρές ανισότητες και αποτυχίες στο σύστημα διανομής για τις φτωχές χώρες.  Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Εμβόλια, υγειονομικό διαβατήριο: ο Μακρόν στην ώρα της απόφασης». Ο γάλλος πρόεδρος κανονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για την υγεία, που θα αποκαλύψει αυτή την Δευτέρα σε τηλεοπτική εμφάνιση, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του τέταρτου κύματος της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Η Libération κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «’Νέο-αυτόνομοι: ο άγριος φθόνος». Μακριά από ξέφρενους λάτρεις της επιβίωσης, όλο και περισσότεροι πολίτες προτιμούν την επιστροφή στην γήινη ζωή σε μια προσπάθεια επιστροφής στη φύση. Μια αναζήτηση για γαλήνη βασισμένη στην ανταλλαγή που θέλει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Και τέλος η Humanité: «Βυθισμένοι στην Γαλλία της αποχής». Γιατί δεν πάνε να ψηφίσουν οι Γάλλοι, προσπαθεί να απαντήσει η εφημερίδα με ρεπορτάζ από διάφορες κοινότητες στην χώρα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα ετοιμάζεται για μια ριζική ανανέωση όπως εκείνη της κυβέρνησης». Η γενιά μεταξύ 40 και 50 ετών θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην νέα κατεύθυνση. Και η El Mundo: «Η κρίση της κυβέρνησης απογοητεύει τον κλάδο που είναι πιο πιστός στον Σάντσεθ». Επικριτές του Σάντσεθ μιλούν στην εφημερίδα για το πώς πιστεύουν ότι έχει αλλάξει το κόμμα τους.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Χαμηλά επιτόκια και καυτή αγορά ωθεί τους πλούσιους να αυξήσουν το δανεισμό». Οι μετοχές που ανεβαίνουν και τα επιτόκια που είναι πολύ χαμηλά έχουν δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους πλούσιους αμερικανούς που μπορούν να προμηθευτούν φθηνά δάνεια. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Λίγο πριν την κόλαση». Ο τουρισμός της ζέστης ανθεί ακόμα και αν οι θερμοκρασίες στην Κοιλάδα του Θανάτου δεν καταρρίπτουν το παγκόσμιο ρεκόρ. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Ο Μπράνσον κατακτά νέα ύψη». Ο ιδιοκτήτης της Virgin, σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον άγγιξε την άκρη του διαστήματος την Κυριακή και προηγείται πλέον στο άνοιγμα του διαστημικού ταξιδιού ως τουριστικό προϊόν. Και τέλος, οι New York Times: «Ελεγχόμενη διανομή της φροντίδας για μια τελευταία θεραπεία κορονοϊού». Οι γιατροί αντιμετωπίζουν διλήμματα για το ποιος ασθενής θα πάρει την ευκαιρία να ζήσει.

O διεθνής τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εφημερίδων. Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.

Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.

Περισσότερα στη RADCAST.GR

  • NEWS
  • Podcast
  • WORLD DESK
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ