O Διεθνής Τύπος της 09.07.2021
Ο διεθνής Τύπος της 9ης Ιουλίου: Το κενό εξουσίας στην Αϊτή προκαλεί εντάσεις – Νέοι στόχοι της ΕΚΤ για πληθωρισμό
Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Κενό εξουσίας καθώς οι αντίπαλοι μάχονται για την ηγεσία της Αϊτής». Την Πέμπτη η πολιτική καταιγίδα δυνάμωσε στην χώρα καθώς δύο επίδοξοι πρωθυπουργοί ισχυρίστηκαν ότι έχουν το δικαίωμα να κυβερνήσουν. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ λέει ότι έχει τον έλεγχο της αστυνομίας και του στρατού κηρύσσοντας κατάσταση πολιορκίας. Από την άλλη πλευρά, ο Άριελ Χένρι, που διορίστηκε από τον πρόεδρο λίγο πριν δολοφονηθεί, δήλωσε ότι αυτός είναι ο νόμιμος ηγέτης. Οι Financial Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Οι νέοι στόχοι της ΕΚΤ 2% για τον πληθωρισμό προσφέρουν χώρο για να κρατηθούν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα». Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που αναθεωρεί την στρατηγική της τράπεζας από το 2003. Η κλιματική αλλαγή πάρθηκε υπόψη σε αυτή την απόφαση.
Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Pfizer θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκρίνει την ενισχυτική δόση για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού». Το αίτημα για έγκριση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τέλος, η Washington Post: «Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την αποχώρηση από το Αφγανιστάν». Η ημερομηνία της τελικής εξόδου από την χώρα μετατέθηκε στις 31 Αυγούστου. Με τους Ταλιμπάν να κερδίζουν έδαφος κάθε μέρα, οι φόβοι για έναν νέο εμφύλιο αυξάνονται.
Στη Γερμανία, η Die Welt κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο νέος στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι δύο τοις εκατό». Η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης αλλάζει στρατηγική στην νομισματική πολιτική και σπάει την παράδοση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank). Επικριτές εκφράζουν φόβους ότι τα υπερχρεωμένα κράτη θα επωφεληθούν. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ΕΚΤ θέλει να προστατεύσει το κλίμα με την νομισματική πολιτική». Η νέα πολιτική προβλέπει λίγο περισσότερο πληθωρισμό, παίρνοντας υπόψη και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Και η Süddeutsche Zeitung: «Μικρό το ρίσκο του κορονοϊού για τα παιδιά». Οι Βρετανοί ειδικοί έχουν σε μεγάλο βαθμός συμφωνούν ότι ο κορονοϊός δεν έχει σοβαρές συνέπειες στα παιδιά. Για αυτό το λόγο ο επικεφαλής της εμβολιαστικής επιτροπής Μέρτενς δεν επιθυμεί τη μείωση της εμβολιαστικής σύστασης στα δώδεκα έτη.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Η Γαλλία σκοντάφτει στον εμβολιασμό των γηραιότερων». Ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 80 αργεί, η Γαλλία προσπαθεί να τους προσεγγίσει στο τοπικό επίπεδο. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία με επαρκές πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, σχεδόν το 100% των άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Τα drone στην καρδιά των νέων στρατιωτικών στρατηγικών». Από την Λιβύη μέχρι το Καραμπάχ, τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη έδειξαν ότι μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. Ο γαλλικός στρατός θέλει να καλύψει την καθυστέρησή του. Η Humanité έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Εμβολιασμός υγειονομικών, γιατί δεν προχωράει». Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που μελετά η κυβέρνηση τροφοδοτεί την κρίση εμπιστοσύνης. Τέλος, η επιλογή των Οικολόγων για την υποψηφιότητα για την προεδρία απασχολεί την Libération που γράφει: «Πέντε αποχρώσεις του πράσινου». Από το φαβορί Γιανίκ Ζαντό μέχρι την έκπληξη Ζαν Μαρκ Γκοβερνατόρι, μαζί με τους Μπατό, Ρουσώ και Πιολ, η επιλογή του υποψηφίου έχει όλες τις εντάσεις που βρίσκονται στην πολιτική οικολογία.
Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Η χαλάρωση των κανόνων καραντίνας ανοίγει 100 χώρες για καλοκαιρινά ταξίδια». Οι αλλαγές επωφελούν τους κάτοικους της Βρετανίας αλλά όχι τους βρετανούς του εξωτερικού. Στους Times διαβάζουμε: «Επιδόματα για οικογένειες ώστε να αντέξουν τους λογαριασμούς πράσινης ενέργειας». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει τους πολίτες ώστε να καλύψουν τους υψηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου και να διευκολύνει την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η Daily Telegraph έχει σήμερα τίτλο: «Ο Σουνάκ λέει στους εργαζόμενους να γυρίσουν στα γραφεία». Ο υπουργός οικονομικών Ρίσι Σουνάκ φοβάται ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα χάσουν σημαντική εργασιακή εμπειρία καθώς οι μηχανές της οικονομίας τρέχουν στο φουλ. Τέλος ο Independent προειδοποιεί: «Τα νοσοκομεία σε κρίση ακόμα και πριν αρθεί το lockdown». Η πίεση στο NHS αυξάνεται αλλά ο υπουργός Υγείας Τζαβίντ λέει ότι οι αλλαγές δεν θα καθυστερήσουν.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΚΤ εξοπλίζεται για να έχει περισσότερα περιθώρια έναντι σε κρίσεις». Ο στόχος του πληθωρισμού τέθηκε στο 2% αλλά μπορεί να ξεπεραστεί αν κριθεί σκόπιμο. Η νέα στρατηγική διευκολύνει την επεκτατική νομισματική πολιτική. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ και οι Ποδέμος διαπομπεύουν τον Γκαρθόν πριν τον ανασχηματισμό». Ο κυβερνητικός συνασπισμός επικρίνει τον υπουργό Αλμπέρτο Γκαρθόν για την στιγμή που διάλεξε να παροτρύνει τους πολίτες να τρώνε λιγότερο κρέας, με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων.
Στην Ιταλία, η μεταρρύθμιση της ποινικής διαδικασίας προχωρά με δυσκολίες. Η La Repubblica γράφει: «Η δικαιοσύνη διχάζει την κυβέρνηση αλλά ο Ντράγκι διασώζει την μεταρρύθμιση». Συμβιβασμός της υπουργού Δικαιοσύνης Καρτάμπια για την μεταρρύθμιση της ποινικής διαδικασίας. Παρέμβαση Ντράγκι προς τα Πέντε Αστέρια ενώ ο Κόντε απορρίπτει την συμφωνία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Δικαιοσύνη, η Ιταλία αλλάζει σελίδα». Ομόφωνα ‘ναι’ από το υπουργικό συμβούλιο για μεγαλύτερες ποινές για διαφθορά και δωροδοκία. Η Il Messaggero: «Δικαιοσύνη, η μεταρρύθμιση υποφέρει». Έρχεται στο υπουργικό συμβούλιο η συμφωνία για την ποινική διαδικασία μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση. Ο Ντράγκι λέει ότι «πρέπει να αλλάξουμε σελίδα». Και τέλος η Corriere de la Sera: «Μεγάλη ένταση για τη Δικαιοσύνη». Μετά την παρέμβαση Ντράγκι και Καρτάμπια, το κείμενο του νομοσχεδίου θα πάει προς ψήφιση χωρίς αλλαγές.
O διεθνής τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκυρων εφημερίδων. Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.
Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.