Ο Διεθνής Τύπος της 04.08.2021
H εκδίκηση του ποδηλάτου, ο Άντριου Κουόμο κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία παρά την πανδημία, πόλεμος στα κρυπτονομίσματα.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά αρκετές γυναίκες, δείχνει η έρευνα». Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, αποκαλεί την έρευνα μεροληπτική. Ο Μπάιντεν και η Πελόζι λένε ότι πρέπει να παραιτηθεί. Για το ίδιο θέμα οι New York Times γράφουν: «Ο Κουόμο παροτρύνεται να παραιτηθεί μετά από καταστροφική αναφορά». Έρευνα έδειξε ότι ο Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά έντεκα γυναίκες. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Η απαγόρευση στις εξώσεις επανήλθε σε ισχύ». Το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών εξέδωσε ένα μορατόριουμ στις εξώσεις για 60 ημέρες σε περιοχές με μεγάλη μεταδοτικότητα, που καλύπτει το 90% των αμερικανών πολιτών. Ο Μπάιντεν έχει ενστάσεις αναφορικά με την συνταγματικότητα του μέτρου. Τέλος, οι Financial Times: «Ο επικεφαλής της επιτροπής χρηματοοικονομικών συναλλαγών ζητά περισσότερες εξουσίες για να χαλιναγωγήσει την ‘άγρια δύση’ των κρυπτονομισμάτων». Ο Γκάρι Γκένσλερ θέλει να προστατεύσει τους επενδυτές που ανοίγονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι «γεμάτη από απάτες και καταχρήσεις».
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Κορονοϊός: η τρίτη δόση του εμβολίου υπό διαβούλευση». Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την πιθανότητα μιας τρίτης δόσης στην αρχή του σχολικού έτους για τους πλήρως εμβολιασμένους, με σκοπό να αναχαιτιστεί η πτώση της ανοσίας. Η Humanité έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δεν είμαστε οι αστυνομικοί των εμβολιασμών». Οι αντιδράσεις αυξάνονται στου εργαζόμενους που έχουν αναλάβει να ελέγχουν τους χρήστες του πράσινου πάσου και τους πελάτες από τις 9 Αυγούστου. Στην Le Figaro διαβάζουμε: «Ένα χρόνο μετά την έκρηξη, ο Λίβανος ζει μια κρίση δίχως τέλος». Η έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έχουν φτάσει σε ένα νεκρό σημείο. Ρημαγμένη από την κακοδιαχείριση και με ένα σύστημα που έχει ξεμείνει από ανάσες, η χώρα μένει ακόμα χωρίς κυβέρνηση. Τέλος, η Libération: «Διακοπές: η κουλ ρόδα». Ελεύθερος και οικολογικός, ο τουρισμός του ποδηλάτου είναι η δυνατή τάση του καλοκαιριού. Με 17.500 χιλιόμετρα γραφικών διαδρομών, η Γαλλία εποφθαλμιά την πρώτη θέση ως ποδηλατικός προορισμός.
Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Στάρμερ: ο πρωθυπουργός είναι απών από την απάντηση στην κλιματική κρίση». Ο επικεφαλής των Εργατικών προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτύχουν εξ αιτίας της αδράνειας του Μπόρις Τζόνσον. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Το Ιράν παίρνει τον έλεγχο ενός δεξαμενόπλοιο στον κόλπο του Ομάν». Η Τεχεράνη κατηγορείται για δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα καθώς η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απειλούν να ανταποδώσουν το χτύπημα. Οι Times έχουν σήμερα τίτλο: «Όλα τα παιδιά πάνω από 16 θα έχουν την ευκαιρία για εμβόλιο». Το νέο πρόγραμμα εμβολιασμού θα μπορούσε να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Τέλος, ο Independent: «Η γραφειοκρατία του Brexit μπορεί να σταματήσει τα εργοστάσια». Η αποτυχία να συμφωνηθούν πρότυπα ασφαλείας απειλεί την παραγωγική διαδικασία στην Βρετανία.
Στη Γερμανία, οι Πράσινοι ζητούν να δημιουργηθεί ένα υπουργείο Περιβάλλοντος με αυξημένες εξουσίες. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Οι Πράσινοι ζητούν την σύσταση θέσης υπουργού Περιβάλλοντος με δικαίωμα βέτο». Κανένα νόμο που να αντιτίθεται ή να θέτει εμπόδια στην Συμφωνία των Παρισίων ζητούν οι Πράσινοι, που βλέπουν τη δημοτικότητά τους να καταποντίζεται. Η Die Welt για το ίδιο θέμα γράφει: «Αιχμηρή κριτική για το σχέδιο ενός ‘υπουργείου βέτο’ από τους Πράσινους». Άμεση προτεραιότητα για τους Πράσινους είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος με δικαίωμα ένστασης. Ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ θεωρεί ότι αυτή η ιδέα θα φέρει προσκόμματα, ενώ ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, θεωρεί την πρόταση ανεδαφική. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η υπόσχεση του ενός δισεκατομμυρίου». Οι υποψήφιοι για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς (SPD) και Άρμιν Λάσετ (CDU) δίνουν την υπόσχεσή τους στα θύματα της πλημμύρας ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε οικονομική βοήθεια. Παράλληλα, ετοιμάζεται νόμος για την ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία πετυχαίνει ρεκόρ απασχόλησης τον Ιούλιο παρά την πανδημία». Η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη 19,59 εκατομμύρια εγγεγραμμένους, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ μένει σιωπηλός απέναντι στις επιθέσεις των Ποδέμος στην μοναρχία μέσα από την κυβέρνηση». Η υπουργός Ιόνε Μπελάρα, που ανήκει στους Ποδέμος, είπε ότι η φυγή του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί μια «σοβαρή δημοκρατική ανωμαλία». Ο Σάντσεθ απέφυγε να σχολιάσει την πολεμική εναντίον του στέμματος και εξήρε την διαφάνεια του βασιλιά στην συνάντησή τους την Τρίτη, στο παλάτι Μαριβέντ.
Στην Ιταλία, ψηφίζεται την Πέμπτη το διάταγμα για το πράσινο πάσο σε σχολεία και μεταφορές. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Το πράσινο πάσο για σχολεία και ταξίδια». Την Πέμπτη η συνεδρίαση για την ψήφισή του. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και για τις μεταφορές μέσω αεροπλάνων, τρένων και πλοίων. Η Il Messaggero για το ίδιο θέμα: «Οι δάσκαλοι μόνο με πράσινο πάσο στα σχολεία, υποχρεωτικά και για τις μεταφορές από Σεπτέμβριο». Την Πέμπτη έρχεται το διάταγμα προς ψήφιση.
Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Ο Ντι Μάιο υπόσχεται ότι καμία απειλή προς την κυβέρνηση δεν θα προέλθει από το Κίνημα Πέντε Αστέρων». Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Λουίτσι Ντι Μάιο που δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν υπονομεύσεις στην κυβέρνηση που θα έπλητταν την ανάκαμψη της χώρας. Τέλος, ο Σίλβιο Μπρουσαφέρο, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας δηλώνει σε συνέντευξη στην La Stampa ότι είναι θετικός για μια «τρίτη δόση στους πιο ευάλωτους» πολίτες. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για πιο φθηνά τεστ, που θα κοστίζουν για τους νέους περίπου 7 ευρώ.
Όσα συμβαίνουν στον κόσμο μέσα από τα πρωτοσέλιδα των πιο έγκριτων εφημερίδων του κόσμου στο ενημερωτικό podcast της RADCAST.GR, World Desk.
Η επισκόπηση είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.
Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.