3 June 2021

O Διεθνής Τύπος της 03.06.2021

By WORLD DESK Listen Now

Ο διεθνής Τύπος της 3ης Ιουνίου: Πώς η πανδημία τραυματίζει τους νέους της Ευρώπης, hate speech, οι κανόνες του καλοκαιριού

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου σε επιμέλεια Παναγιώτη Τουρκοχωρίτη.

Στην Γαλλία, η Le Monde δημοσιεύει μια πανευρωπαϊκή έρευνα για τις συνέπειες της πανδημίας στους νέους: «Ευρώπη: η υγειονομική κρίση πληγώνει τους νέους». Η πανδημία έπληξε τη νέα γενιά, που έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί μέσα στην κρίση. Η απομόνωση από την κοινωνική ζωή και το άγχος για το μέλλον σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα για τους νέους στη νότια Ευρώπη, συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για την ψυχική τους υγεία. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Ισλαμισμός, μίσος στο διαδίκτυο: τα μαθήματα από την υπόθεση Μιλά». Η μαθήτρια λυκείου που δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο επέκρινε το Ισλάμ, ζει πλέον υπό αστυνομική προστασία. Η δίκη εκείνων που την απείλησαν ξεκινά αυτή την Πέμπτη. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν προσπαθεί να ξεφύγει μπροστά». Ο γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την Τετάρτη τον δικό του Γύρο της Γαλλίας, εν όψει των προεδρικών εκλογών σε ένα χρόνο από τώρα. Η εφημερίδα αναλύει τα καίρια σημεία της ‘κούρσας’ του. Τέλος, η Humanité γράφει: «Δεδομένα στην υγεία: έλεγχος πάνω στην ιδιωτικότητά μας». Η ιδιωτική φύση όλων των πληροφοριών των γάλλων πολιτών, από την κοινωνική ασφάλιση μέχρι το ιατρικό ιστορικό, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου είναι κοντά στο να τον αντικαταστήσουν». Στο Ισραήλ, μια παράταιρη συμμαχία που θα έχει ως επικεφαλής έναν θρήσκο εθνικιστή, το Ναφτάλι Μπένετ, είναι κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης που δεν θα περιέχει, μετά από 12 χρόνια, το Μπινιαμίν Νετανιάχου. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Το Μεξικό κατατρύχεται από εκλογική βία». Σωματοφύλακες και αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι απαραίτητα για τους υποψήφιους στις εκλογές, που γίνονται υπό την βαριά σκιά του οργανωμένου εγκλήματος. Τέλος, οι Financial Times γράφουν: «Φόβοι για διαρροή πετρελαίου ανοιχτά της Σρι Λάνκα». Ένα φορτηγό πλοίο που πήρε φωτιά και βυθίστηκε εν μέρει δημιουργεί ανησυχίες για περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Στη Βρετανία, παραιτήθηκε ο υπεύθυνος για την εκπαιδευτική αναπλήρωση, καθώς το σχέδιό τους δεν εγκρίθηκε. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ο τσάρος των σχολείων παραιτείται για την χρηματοδότηση της αναπλήρωσης διδακτικών ωρών». Ο σερ Κέβαν Κόλινς κατηγορεί τους υπουργούς για έλλειψη υποστήριξης στο σχέδιό του για την αναπλήρωση ωρών. Και οι Times για το ίδιο θέμα: «Απογοήτευσες μια γενιά παιδιών, είπε στον Τζόνσον». Αυτά ήταν τα λόγια του εκπαιδευτικού σύμβουλου κατά την παραίτησή του, αφού το σχέδιο £15 δις για επιπλέον ώρες στα σχολεία απορρίφθηκε.

Στον Guardian διαβάζουμε: «GenZ: μια γενιά που νιώθει προδομένη κι είναι έτοιμη να αντισταθεί». Η κρίση του κορονοϊού έχει καταστρέψει ζωές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά σήμερα, μια πανευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει το κόστος της πανδημίας στους νέους. Τέλος, ο Independent: «Τα δεδομένα της πανδημία σχετικά με το lockdown είναι ‘ασαφή’, παραδέχεται ο πρωθυπουργός». Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσει το άνοιγμα στις 21 Ιουνίου.

Στην Γερμανία, η Tageszeitung γράφει: «Μεταρρύθμιση για τις νοσοκόμες: πρέπει να χειροκροτήσουμε τώρα;». Η κυβέρνηση χαιρετίζει τις αλλαγές στους νέους κανόνες της φροντίδας των ηλικιωμένων ως «σημαντική μεταρρύθμιση» και υπόσχεται «καλύτερες αμοιβές», έναν χρόνο μετά το χειροκρότημα από τα μπαλκόνια. Δεν είναι όμως όλοι τόσο ενθουσιασμένοι για τις αλλαγές. Η Tagesspiegel έχει τίτλο: «Η Ένωση μπλοκάρει την ανακούφιση των ενοικιαστών για το κλιματικό κόστος». Οι ενώσεις CDU-CSU διχάζονται αναφορικά με το επίδομα για τα έξοδα θέρμανσης. Το SPD τις κατηγορεί ότι είναι «ψυχρές προς την κοινωνία». Τέλος, η Die Welt: «Μέρκελ: θέλω να τους επαναφέρω στη Δημοκρατία». Η καγκελάριος αντικρούει τους ισχυρισμούς του επιτρόπου για την Ανατολική Γερμανία ότι οι ψηφοφόροι είναι εν μέρει χαμένοι για πάντα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο δικαστής στριμώχνει το Λαϊκό κόμμα για παράνομη παρακολούθηση του Μπάρθενας». Το δικαστήριο κατηγορεί τη Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, πρώην υπουργό του Ραχόι, για τις πράξεις της ως γενική γραμματέας. Η υπόθεση αυτή θέτει εμπόδια στον αγώνα του επικεφαλής του ΛΚ, Πάμπλο Κασάδο εναντίον της απόδοσης χάρης στους καταλανούς πολιτικούς. Και η El Mundo: «Το Bildu τώρα διαπραγματεύεται μυστικά τα προνόμια των κρατούμενων της ΕΤΑ». Βάσκοι αξιωματούχοι κανόνισαν, μέσω επιστολής, μια διακριτική συνάντηση με τη φυλακή στο Μπασάουρι, για να συζητήσουν τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων τρομοκρατών, αποκαλύπτει η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, το μέγεθος του χρέους απασχολεί τον Τύπο, τη στιγμή που η ΕΕ παρεμβαίνει για τις απολύσεις. Η Il Messaggero γράφει: «Στοπ στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά το ιταλικό χρέος έχει διογκωθεί». Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός μέχρι το τέλος του 2022. Το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στη Ρώμη είναι ότι πρέπει να μειώσουν τις τρέχουσες δαπάνες. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «ΕΕ: όχι στο μπλοκάρισμα των απολύσεων». Οι Βρυξέλλες ζητούν συνετές πολιτικές δαπανών και προτρέπουν στην απελευθέρωση των απολύσεων.

Στο πρωτοσέλιδο της La Repubblica διαβάζουμε: «Εμβόλια, η πρόκληση των νέων». Ο πρόεδρος Ματαρέλα, με αφορμή την γιορτή της Δημοκρατίας την Τετάρτη είπε ότι «όπως και το ‘46, έτσι και τώρα το μέλλον θα το οικοδομήσουν οι νέες γενιές». Και τέλος, η Corriere de la Sera: «Έρχονται κανόνες το καλοκαίρι». Το υπουργείο Υγείας προτείνει περιοριστικά μέτρα για την εστίαση και τον τομέα της διασκέδασης.

  • NEWS
  • Podcast
  • WORLD DESK
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ