Δεν είναι τροφή, είναι ζωή: η ολέθρια συνωμοσία της αγελάδας

Newsroom Radcast

Η γαλακτοβιομηχανία δεν είναι σίγουρα ένας κόσμος πλασμένος με χαρούμενες αγελάδες που βόσκουν σε καταπράσινα λιβάδια. Η Lady Papaya εξηγεί στο δεύτερο επεισόδιο του vegan podcast challenge της RADCAST με την ομάδα Vegan 22 Greece.

 

Η πλειοψηφία των αγελάδων σήμερα ζουν έγκλειστες μέσα σε απαίσιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου τις αναγκάζουν να γεννούν μοσχαράκια. Το γάλα τους, που κανονικά προοριζόταν για τα μικρά τους, πωλείται σε ανθρώπους και οι ίδιες καταλήγουν στα καταστήματα ως “κρέας”. Σοκαρίστηκες; Υπάρχει και συνέχεια.

Ας δούμε αναλυτικά τις πρακτικές της βιομηχανίας σε αγελάδες, αλλά και τις συνέπειές τους:

Τοποθέτηση ετικέτας στο αυτί: Είναι ένα πλαστικό ή μεταλλικό αντικείμενο που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση κατοικίδιων ζώων και άλλων ζώων. Μερικές φορές ονομάζεται ηλεκτρονικό αυτί ,επειδή χρησιμοποιεί συσκευή ραδιοσυχνικής αναγνώρισης (RFID) για την θέση του ζώου. Τα βοοειδή είναι πάντα συγκρατημένα σε μια συσκευή που τους κρατάει στη θέση τους κατά τη διάρκεια της σήμανσης με το εργαλείο εφαρμογής ετικετών (το οποίο είναι παρόμοιο με μια συσκευή που κάνει τρύπες) και η επισήμανση των αυτιών προκαλεί πόνο στο ζώο.

Αποκεράτωση: είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των πλήρως αναπτυσσόμενων κέρατων ζώων. Τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες αποκερατώνονται μερικές φορές για λόγους οικονομικούς και ασφάλειας. Λόγω του ακραίου πόνου που προκαλείται, συνήθως χρησιμοποιείται αναισθησία για τη διαδικασία και ένας κτηνίατρος μπορεί να εμπλέκεται. Η αποκεράτωση είναι μια πιο κοινή πρακτική που επιτυγχάνει τα ίδια αποτελέσματα που εκτελούνται τόσο στις αγελάδες “τροφοδοσίας” όσο και στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Προκαλεί καυτηρίαση και κατά συνέπεια καταστρέφει τους θύλακες του κέρατος. Δεν χρησιμοποιούν πάντα αναισθησία και δεν παρακολουθεί πάντα την διαδικασία κτηνίατρος. Είναι πολύ επίπονο για το ζώο.

Κόψιμο ουράς: Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, συχνά (αλλά όχι πάντα) υπόκεινται σε αποκόλληση ουράς. Γιατί το κάνουν αυτό στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής; Όπως είπε κάποτε η σύζυγος ενός γαλακτοπαραγωγού “είναι πολύ πιο εύκολο να τις αρμέξεις χωρίς τις ουρές τους.”

Τεχνητή σπερματέγχυση: Χρησιμοποιείται τεχνητή γονιμοποίηση αντί φυσικού ζευγαρώματος για αναπαραγωγή και η κύρια προτεραιότητά της είναι ότι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός ταύρου ή άλλου αρσενικού ζώου μπορούν να μεταβιβάζονται πιο γρήγορα και σε περισσότερους απογόνους από, τι αν το ζώο είναι ζευγαρωμένο με θηλυκά με φυσικό τρόπο.

Μαστίτιδα: Η μαστίτιδα είναι η φλεγμονή του μαστικού αδένα και του ιστού του μαστού και αποτελεί σημαντική ενδημική ασθένεια των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής. Συνήθως εμφανίζεται ως ανοσοαπόκριση στη βακτηριακή διείσδυση του καναλιού των θηλών από ποικιλία βακτηριακών πηγών που υπάρχουν στην βιομηχανία και μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα χημικού, μηχανικού ή θερμικού τραυματισμού του μαστού της αγελάδας. Η μαστίτιδα είναι αποτέλεσμα “σωματικών κυττάρων”, όπως είναι γνωστό και ως πύον και περνάει στο γάλα.

Σωματικά κύτταρα: Αυτός είναι ο βιομηχανικός τεχνικός ή επιστημονικός όρος για το πύον που εισέρχεται αναπόφευκτα στο γάλα λόγω των μολυσμένων θηλών των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, συχνά μολυσμένων από staphylococcus aureus ή «staph», που προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται “μαστίτιδα”. Ένα όριο αριθμού σωματικών κυττάρων που μπορεί να είναι σε ένα ορισμένο όγκο γάλακτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα από τα υψηλότερα, αν όχι τα υψηλότερα, όρια σωματικών κυττάρων (διαβάστε: πύον) που επιτρέπονται σε ένα ορισμένο όγκο γάλακτος. Για παράδειγμα, η πολιτεία της Ινδιάνα λέει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 1.000.000 σωματικά κύτταρα ανά χιλιοστόλιτρο γάλακτος “βαθμού Α”. Κάθε κράτος μπορεί να ποικίλει σε σχέση με το νόμιμο όριο αλλά το θέμα είναι ότι το πύον δεν αφαιρείται από τους καταναλωτές γάλακτος και ο νόμος επιτρέπει τη διατήρηση μεγάλου ποσού πύον στο γάλα.

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ): Κοινώς γνωστή ως η ασθένεια των τρελών αγελάδων, είναι το αποτέλεσμα της διατροφής αγελάδων με αίμα, οστά και άλλες ανεπιθύμητες σάρκες από όλους τους τύπους εκτρεφόμενων ζώων που είναι πιθανώς μολυσμένα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ΣΕΒ εξαπλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε άλλες χώρες μέσω της πρακτικής της χρήσης μεταποιημένων πρωτεϊνών προέλευσης βοοειδών ως συστατικού των ζωοτροφών για αγελάδες. Ωστόσο,η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε τελικό κανονισμό που απαγορεύει τέτοιες πρακτικές το 1997.

Σύμφωνα με τον FDA, είναι παράνομο να χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης θηλαστικών στην παραγωγή ζωοτροφών σε μηρυκαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, προβάτων και κατσικών. Το 2008, ο FDA ενίσχυσε τον κανόνα απαγορεύοντας με τη χρήση των ιστών των βοοειδών υψηλού κινδύνου σε όλες τις ζωοτροφές, που δεν περιορίζονται μόνο στις ζωοτροφές των μηρυκαστικών. Αυτοί οι κανονισμοί μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ΣΕΒ εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο Power Steer, ένα μεγάλο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New York Times το 2002, ο συγγραφέας Michael Pollan έδωσε έναν προσωπικό απολογισμό των σύγχρονων πρακτικών του βοείου κρέατος, στις οποίες επιτρέπεται στις ζωοτροφές να χρησιμοποιούν ζωικές πρωτεΐνες μη μηρυκαστικών ως ζωοτροφή στις αγελάδες. Το παράδειγμα μη ζωικής πρωτεΐνης μηρυκαστικών περιλαμβάνει φλοιό αλεύρου από κοτόπουλα. Δεδομένου ότι τα κρέατα και τα οστεάλευρα βοοειδών τροφοδοτούνται τώρα με κοτόπουλα, γουρούνια και ψάρια αντί για βοοειδή, η μόλυνση θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος των βοοειδών εάν τα βοοειδή τρώνε ζωικές πρωτεΐνες μη μηρυκαστικών από αυτά τα ζώα. Ως αποτέλεσμα, οι αγελάδες μπορεί να εξακολουθούν να τρώνε νεκρές αγελάδες, μόνο έμμεσα.

Επειδή χρειάζονται αρκετά λεπτά για να αποστραγγιστεί το αίμα από το σώμα ενός ζώου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν περάσει τους νόμους περί “ανθρώπινων σφαγών” που ορίζουν ότι τα εκτρεφόμενα ζώα πρέπει να ζαλίζονται πριν σφαχτούν

tweet

Η μεγάλη σφαγή

Οι μέθοδοι θανάτωσης του σφαγείου επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν την ταχύτητα και πιστεύεται ευρέως ότι ο ταχύτερος τρόπος για να αποστραγγίζονται τα ζώα από το αίμα, είναι να σχιστούν οι λαιμοί τους ενώ η καρδιά τους εξακολουθεί να χτυπάει. Μια καρδιά που χτυπάει θα συνεχίσει να αντλεί αίμα και έτσι θα το αναγκάσει να κυκλοφορήσει και να βγει πιο γρήγορα από μια αποκομμένη φλέβα. Αυτό αναφέρεται ως “αιμορραγία”.

Επειδή χρειάζονται αρκετά λεπτά για να αποστραγγιστεί το αίμα από το σώμα ενός ζώου και επειδή το μαχαίρωμά στο λαιμό προκαλεί ουσιαστική ταλαιπωρία, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν περάσει τους νόμους περί “ανθρώπινων σφαγών” που ορίζουν ότι τα εκτρεφόμενα ζώα πρέπει να ζαλίζονται πριν σφαχτούν.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Στο δεύτερο επεισόδιο του vegan podcast challenge με τη Lady Papaya, Πώς να γίνεις vegan σε 22 μέρες, η συνωμοσία της αγελάδας.

Αναισθητικό όπλο – πιστόλι διατρητικής ράβδου: Είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την αναισθητοποίηση των ζώων πριν από τη σφαγή που προωθείται με αέρα υπό πίεση ή μηχανισμό ελατηρίου. Ο στόχος της αιφνιδιαστικής αναισθητοποίησης με όπλο είναι να προκαλέσει ένα χτύπημα στο μέτωπο για απώλεια των αισθήσεων. Το πιστόλι πυροβολεί μια ράβδο, που ενεργοποιείται είτε από φυσίγγια πυρίτιδας είτε από συμπιεσμένο αέρα, και επανέρχεται στην αρχική του θέση αφού έχει διαπεράσει το κρανίο του ζώου, προκαλώντας εγκεφαλικό τραύμα.

Προκειμένου η αναισθητοποίηση να είναι αποτελεσματική, οι κανονισμοί απαιτούν τα μοσχάρια να είναι τοποθετημένα μέσα στον κλωβό αναισθητοποίησης και το όπλο να κρατιέται σταθερά στο σημείο που είναι να πυροβοληθεί. Το όπλο όμως μπορεί και να μην καταστρέψει μέρος του εγκεφάλου. Μερικές φορές το ζώο ξυπνά ενώ έχει σχισμένο λαιμό και είναι πλήρως συνειδητό. Αυτό είναι εμφανές σε πολλά από τα μυστικά βίντεο σφαγείων.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αναισθητοποίησης περιλαμβάνουν τον πυροβολισμό στο μέτωπο με ένα πιστόλι ή ηλεκτροπληξία. Και οι δύο μέθοδοι αναισθητοποίησης υποτίθεται ότι καθιστούν τα ζώα ασυνείδητα προτού τα σφάξουν. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο, οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι οι πρακτικές ακινητοποίησης είναι συχνά αναποτελεσματικές στην πρόκληση απώλειας των αισθήσεων, γεγονός που οδηγεί σε τεράστιο πόνο (εκτός από το γεγονός ότι τα ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους). Το αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής αναισθητοποίησης είναι ότι εκατομμύρια ζώα πυροβολούνται στο κεφάλι ή υποφέρουν από ηλεκτροπληξία πολλές φορές και / ή έχουν σχισμένο το λαιμό τους ενώ είναι ακόμα πλήρως συνειδητά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική βίγκαν πρόκληση των 22 ημερών, αλλά και για δήλωση συμμετοχής επισκέψου τη σελίδα www.vegan22greece.gr