Ολοκληρώθηκε το υβριδικό 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους νικητές και ένα podcast.
Χρυσή Αυγή, Πάολα Ρεβενιώτη & ένα νικηφόρο podcast: όλα τα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Newsroom Radcast
92 ταινίες σε εννέα θερινούς κινηματογράφους, 142 ντοκιμαντέρ online και 23 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast στο διαγωνιστικό τμήμα που διεκδίκησαν το βλέμμα και την ακρόαση μας. Ο απολογισμός του ΦΝΘ για φέτος ήταν εντυπωσιακός.
Στους φυσικούς χώρους πραγματοποιήθηκαν προβολές με πληρότητα 75% των κινηματογράφων και έγιναν 80 προβολές, έναντι 300 προβολών που πραγματοποιήθηκαν στην 21η διοργάνωση τον Μάρτιο του 2019.
Συνολικά, 48.000 θεατές παρακολούθησαν τις προβολές του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, 3.500 ακροατές από όλο τον κόσμο άκουσαν τα podcasts που συμμετείχαν στο νεοσύστατο τμήμα του Φεστιβάλ.
Στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 310 συναντήσεις με έλληνες και ξένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου online και σε φυσικούς χώρους, στη διάρκεια των οποίων κλείστηκαν σημαντικές συμφωνίες για μελλοντικά κινηματογραφικά σχέδια.
Aνάμεσα στους νικητές η Ανζελίκ Κουρούνης με το ντοκιμαντέρ Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας / Golden Dawn A Public Affair -“μια ταινία σημαντικής ιστορικής αξίας, μια ταινία που παρακολουθείται χωρίς ανάσα, γυρισμένη από μια γυναίκα που έχει ασχοληθεί με τη Χρυσή Αυγή στο παρελθόν”- και η εμβληματική για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα της Ελλάδας Πάολα Ρεβενιώτη “για την τολμηρή, old-school, νοσταλγική καταγραφή των τρανς εμπειριών και της εργασίας στο σεξ από τρεις εμβληματικές μορφές του αθηναϊκού underground” όπως απαθανατίστηκε στο ντοκιμαντέρ Οι πικροδάφνες / The Oleanders.
Στο ντοκιμαντέρ της Ρεβενιώτη τρεις τρανς γυναίκες, που γνωρίζονται μεταξύ τους περισσότερα από 40 χρόνια, κάνουν μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα και επισκέπτονται ξανά τους δρόμους της πόλης που ξεκίνησαν την σεξεργασία από νεαρή ηλικία, πίσω στην εποχή που η Λεωφόρος Συγγρού δεν είχε νησίδες αλλά χωριζόταν από πικροδάφνες.
Μιλώντας στο FLIX η τρανς ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη, που επιμελήθηκε το ντοκιμαντέρ με την ομάδα της, Paola Team Documentaries είπε πως η ιδέα ξεκίνησε επειδή ήθελε “και για τη γενιά μου, αλλά και για τη ζωή την ίδια, και για τις άλλες που περάσαμε αυτή τη ζωή να κρατηθούν αυτές οι μαρτυρίες.”
“Το κυριότερο ήτανε ότι και η Μπέττυ και η Εύα είναι δυο άνθρωποι που ζήσανε από μικρά παιδιά στους δρόμους τη διαφορετικότητά τους. Το βίωμα το δικό τους μέσα από τις ιδιαίτερες διαδρομές τους αν το παρακολουθήσετε και ακούσετε τις αφηγήσεις τους μαθαίνετε πολλά όχι για τον κόσμο των τρανς μόνο, αλλά ευρύτερα για το πώς λειτουργεί μια ολόκληρη κοινωνία” λέει η Πάολα Ρεβενιώτη για το ντοκιμαντέρ που είναι κομμάτι της ιστορίας μιας πόλης τη νύχτα αλλά και μιας “μεσογειακής κοινωνίας όπως είναι η ελληνική”.
“Η κοινωνία έχει αλλάξει κάπως σεμνότυφα” είπε η Ρεβενιώτη στη συνέντευξη της.
“Νομίζω η εποχή γίνεται με ένα τρόπο και πιο συντηρητική παρόλο που υπάρχει πρόοδος. Περνάμε μιας μορφής αντίφαση αυτή την περίοδο. Η υποκρισία των Ελλήνων σε όλα τα επίπεδα σίγουρα παίζει ένα ρόλο σε όλα τα δεινά που μας κατατρέχουν.”
Όλα τα βραβεία:
Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος: Μαγκαλούφ, πόλη-φάντασμα / Magaluf Ghost Town του Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκα (Ισπανία, Γαλλία)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Λουτσαδόρας / Luchadoras σε σκηνοθεσία Πάολα Κάλβο, Πάτρικ Τζάσιμ (Γερμανία, Μεξικό)
Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος – Δημήτρης Εϊπίδης: Στην άλλη πλευρά / On the Other Side σε σκηνοθεσία Ιβάν Γκουαρνίσο (Κολομβία, Ισπανία)
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: Ιζήματα / Sediments σε σκηνοθεσία Αντριάν Σιλβέστρε (Ισπανία)
Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος- Film Forward: Τοπία της αντίστασης / Landscapes of Resistance σε σκηνοθεσία Μάρτα Ποπιβόντα (Σερβία, Γαλλία, Γερμανία)
Ειδική μνεία: Οι πικροδάφνες / The Oleanders σε σκηνοθεσία Πάολας Ρεβενιώτη (Ελλάδα)
Βραβείο podcast: Εναλλάξ των Δανάης Δημοπούλου και Ελπινίκης Παπαδοπούλου (Ελλάδα)
Ειδική Μνεία: Maid in Hell των Λίνε Φαμπρίσιους, Άννα Στέεν Χάνσεν (Δανία)
Βραβείο MERMAID (LGBTQI+ θεματικής): Χρώματα του Τόμπι / Colors of Tobi σε σκηνοθεσία Αλέξα Μπακόνι (Ουγγαρία)
Ειδική μνεία: Οι πικροδάφνες / The Oleanders σε σκηνοθεσία Πάολας Ρεβενιώτη (Ελλάδα)
Βραβείο της της Βουλής των Ελλήνων, Ανθρώπινες Αξίες: Στην Άλλη Πλευρά / On The Other Side του Ιβάν Γκουαρνίσο (Κολομβία, Ισπανία)
Βραβείο ΕΡΤ: Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας / Golden Dawn A Public Affair σε σκηνοθεσία Ανζελίκ Κουρούνης (Ελλάδα)
Βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum: Secrets of the Owl σε σκηνοθεσία Ειρήνης Βουρλούμη.
Βραβείο Ελληνικού Κινηματογράφου σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη / πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδος του Ελληνικού Προγράμματος: Ενθύμιον / Memento σε σκηνοθεσία Νίκου Ζιώγα (Ελλάδα)
Ειδική Μνεία: Μια όμορφη μέρα σε σκηνοθεσία Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη (Ελλάδα, Γερμανία)
Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο / Dying to Divorce σε σκηνοθεσία Κλόι Φεργουέδερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γερμανία, Τουρκία)
Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου): Λουτσαδόρας / Luchadoras σε σκηνοθεσία Πάολα Κάλβο, Πάτρικ Τζάσιμ (Γερμανία, Μεξικό)
Βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ: Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας / Golden Dawn A Public Affair σε σκηνοθεσία Ανζελίκ Κουρούνης (Ελλάδα)
Βραβείο ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: Επιστροφή στη γη / Back to Earth σε σκηνοθεσία Χρύσας Τζελέπη, Άκη Κερσανίδη (Ελλάδα)
Βραβείο WIFT GR (Women in Film & Television – Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση): Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ. / Days and Nights of Demetra K. σε σκηνοθεσία Εύας Στεφανή (Ελλάδα).
Βραβείο WWF Ελλάς για την καλύτερη ταινία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος: Η σιωπή της παλίρροιας / Silence of the Tides σε σκηνοθεσία Πίτερ-Ριμ ντερ Κρόομ (Ολλανδία, Γερμανία, Δανία)
Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης: Μια όμορφη μέρα / A Beautiful Day σε σκηνοθεσία Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη (Ελλάδα, Γερμανία)
Ειδικό βραβείο: Χρυσή Αυγή υπόθεση όλων μας / Golden Dawn A Public Affair σε σκηνοθεσία Ανζελίκ Κουρούνης (Ελλάδα)
Τέσσερα Βραβεία Κοινού απονεμήθηκαν σε δύο ελληνικές και δύο ξένες ταινίες (άνω και κάτω των 50΄ αντίστοιχα).
Για διεθνή ταινία άνω των 50΄ το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Λουτσαδόρας / Luchadoras σε σκηνοθεσία Πάολα Κάλβο, Πάτρικ Τζάσιμ (Γερμανία, Μεξικό)
Για διεθνή ταινία έως 50΄ το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Πέρα από το Ρότερνταμ – Με τη Σάρα Ντράιβερ / Stranger than Rotterdam, with Sara Driver σε σκηνοθεσία Λιούι και Νόα Κλόστερ (ΗΠΑ)
Για ελληνική ταινία άνω των 50΄ το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Μέσα από το τζάμι, τρεις πράξεις / Through the Glass, Three Acts σε σκηνοθεσία Χρήστου Μπάρμπα (Ελλάδα)
Για ελληνική ταινία έως 50΄ το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Ζαμπέτα / Zabeta σε σκηνοθεσία Ελισάβετ Σφυρή, Σοφίας Σφυρή (Ελλάδα)
Βραβείο Agora Lab: STATION ATHENS σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου.