Το ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ, μια συμπαραγωγή της RADCAST & του PROVOCATEUR, είναι ένα podcast που παλεύει ενάντια στο στίγμα. Επιπλέον είναι ένα από τα podcast που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κυνηγάει το τρόπαιο αν και αυτά τα πολύ αστεία κορίτσια είναι ήδη νικητές -στην καρδιά και όποιο άλλο όργανο στο σώμα μας μπορεί να είναι δυσλειτουργικό.
Γιατί οτιδήποτε και αν μας συμβεί συμφωνούμε με την Ήρα Kατσούδα και τη Δήμητρα Νικητέα. Πάντα η φωτεινή πλευρά της ζωής είναι εκείνη που αξίζει –μέχρι να μάθουμε όλοι ότι το Dark Matter είναι η μία και μόνη συμπαντική αλήθεια.
Μέχρι τότε, η συνέντευξη:
Radcast: Είσαι η και ορίζεσαι ως:
Ήρα Κατσούδα: Με λένε Ήρα Κατσούδα και είμαι Stand up Comedian.
Δήμητρα Νικητέα: Με λένε Δήμητρα Νικητέα και ασχολούμαι με την κωμωδία ( η ίδια, βέβαια, δε το ξέρει, χιχι). Συγχρόνως, σπουδάζω γραφιστική και παιδαγωγικά. Και οι δύο σχολές μου είναι σαν το ένταμ με την γαλοπούλα, σαν μια σχέση που είναι πάνω από 2 χρόνια. Δεν θα τελειώσουν ποτέ μαζί. Επίσης, καλό είναι να σημειωθεί πως είμαι άνθρωπός. Είναι συνηθισμένο το σφάλμα να με περνάνε για reptilian που ταΐζει τη μαύρη αδελφότητα με σταφύλια, κάπου με έχει κουράσει.
R: Γιατί podcast;
HK: Για vidcast πηγαίναμε αλλά δεν είχαμε λεφτά. Αλλά να σου πω καλύτερα που έγινε έτσι, γιατί αλλιώς δεν θα είχα ανακαλύψει τις χαρές του Podcast. Βλέπεις, στο ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ οι καλεσμένοι μας προτιμούν που δεν “εκτίθονται” οπτικά.
ΔΝ: Ο Mark Normand είχε πει, τα podcast είναι σαν τα μωρά: Όλοι μπορούν να κάνουν ένα, αλλά λίγοι είναι πραγματικά ικανοί για αυτό. Κάπως, έτσι και εγώ είπα πως το podcast είναι σαν το μωρό. Δεν θα μπορώ να το κάνω μετά τα 40 (am I right Συνέδριο Γονιμότητας ;). Δια του λόγου το αληθές η σύλληψη της ιδέας ήταν, είναι και θα είναι της Ήρας , ας πούμε ότι εγώ είμαι ο πατριός του μωρού αυτού. Και δια του λόγου το αληθές εις το τετράγωνο, θέλαμε vidcast, όχι PODCAST. ΓΙΑΤΙ PODCAST; Γιατί ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Είπαμε να το κρατήσουμε.
R: Ποια podcasts θα άκουγες τις τελευταίες μέρες των διακοπών σου;
HK: Δεν θα πω τίποτα ψαγμένο. Θα πω μόνο ότι ΕΙΔΙΚΑ τις τελευταίες ημέρες των διακοπών δεν θέλω να ακούω τίποτα άλλο πέρα από κυματάκια και τζιτζίκια.
ΔΝ: Μα φυσικά όλα όσα περιέχει η RADCAST. *φωνή τηλεμάρκετινγκ* Η RADCAST μου έχει αλλάξει τη ζωή. Με το έξυπνο podcast της RADCAST, ξεπέρασα την κατάθλιψη, τις πολυκυστικές, και τον προστάτη. Αλλά όχι την μυθομανία!!! Πέραν αυτών, ακούω φανατικά τα podcast του Θωμά Ζαμπρα, που μόλις ξεκίνησε, του Μάκη Παπασηνακόπουλου, και του One Man. Εντελώς διαφορετικό θεματικά και στην προσέγγιση του από αυτό που κάνουμε εμείς.
R: Τι είναι το ΜΠΡΑΗΝΤ ΣΑΗΝΤ;
HK: Το ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ είναι το πρώτο και το καλύτερο (σύμφωνα πάντα με εμάς) podcast που συνδυάζει αναπηρία και κωμωδία. Ο αδερφός μου είναι διαβητικός από 3 ετών και πάντα μου έκαναν εντύπωση οι αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι σε κάποιον με χρόνια πάθηση. Με τα χρόνια είδα μέσα σε αυτές τις αντιδράσεις να βασιλεύει ο οίκτος και η αμηχανία. Και κάπως έτσι τον Σεπτέμβριο του 2020 είπα να κάνω κάτι για αυτό. Να γίνει ένα podcast (vidcast, αλλά είπαμε δεν είχαμε λεφτά) που να συνομιλεί με καθημερινούς ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις επι ίσοις όροις , χωρίς μοιρολατρίες και δραματισμούς. Το πρότεινα στην Δήμητρα που μοιραζόμασταν ήδη τις ίδιες τοποθετήσεις πάνω στο θέμα, ψήθηκε και το κάναμε.
ΔΝ: Είναι ένα εγχείρημα δύο κωμικών που είχαν ως πρωτόλεια σκέψη την έκθεση και την ανάδειξη ενός καθημερινού πάσχοντα. Με μηδενική δραστικότητα, μουσικά χάλια με βιολιά, ασπρόμαυρα καρέ, και slow motion eye contacts. Αντί αυτού, να το γελάσουμε, να το επικοινωνήσουμε και να μεταβολίσουμε τις επιθυμίες τους και τα αιτήματα τους τόσο εμείς σαν ομιλητές όσο και το κοινό που δεν γνωρίζει. Έμπνευση μας ήταν νομίζω το βιωματικό μας αγγούρι, το ερέθισμα μας από την οικογένεια. Έμπνευση είναι και η αμάθεια και η έλλειψη ενσυναίσθησης και, κυρίως ΕΥΘΥΝΗΣ της τάχα μου μεταμοντέρνας, μετεξελισσόμενης, προχωρημένης κοινωνίας μας. Η ελληνική κοινωνία σχοινοβατεί σε ένα λεπτό σκοινί μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής και με άλλοθι “ντάξει…. Λογικό ρε συ δεν περάσαμε αναγέννησης, παρκάρουν με οπισθογωνία σε θέση ΑμεΑ. Η μπανανόφλουδα της Ελλάδας είναι η ανευθυνότητα.
R: Ποιο επεισόδιο από όσα είναι ήδη διαθέσιμα ήταν το πιο απροσδόκητο & γιατί;
ΗΚ: Όλα τα επεισόδια είναι απροσδόκητα με τον δικό τους τρόπο. Είμαστε και εμείς ότι να ναι, είναι και οι καλεσμένοι μας δυνατοί, οπότε καταλαβαίνεις κάθε φορά είναι και μια έκπληξη. Το επεισόδιο όμως που πήρε αναπάντεχα ευχάριστη κατάληξη είναι της Μισοφωνίας, μιας πάθησης μη αναγνωρισμένης ακόμα στην Ελλάδα. Η καλεσμένη μας, που έχει διαγνωστεί στο εξωτερικό μας είπε ότι δεν γνώριζε κανέναν με μισοφωνία και ότι έψαχνε άλλους 19 να κάνουν σύλλογο. Ε, και μέσα από το podcast βρέθηκαν αρκετοί ομοιοπαθούντες μεταξύ τους, ήρθαν σε επαφή και ελπίζουμε σαν εκπομπή να βοηθήσαμε ώστε κάποια στιγμή να αναγνωριστεί επίσημα σαν πάθηση.
ΔΝ: Νομίζω της Ανθούσας, το επεισόδιο με την Οριακή Διαταραχή. Ενώ κάποιος θα έλεγε το επεισόδιο της τύφλωσης, είναι ο ορισμός του “Δεν είδες να έρχεται” – χάχα καλό ε; όχι- το επεισόδιο της οριακής διαταραχής ήταν πραγματικά αφοπλιστικό, ώμο και ειλικρινέστατο. Θα προσπεράσω μαεστρικά το γεγονός ότι είχα ταυτόσημα περιστατικά και βιώματα και θα συνεχίσω σημειώνοντας την παρρησία που έχρηζε να έχει ο καλεσμένος, για να μιλήσει ανοιχτά για το τραύμα του, και για τη διαχείριση αυτού. Το ψυχικό τραύμα όσο γραφικό κι αν ακούγεται έχει την ιδιότητα να βρίσκεται συγκεκαλυμμένο, κρυμμένο με παραλλαγής, και φιμωμένο. Μπαίνεις σε dangerous zone όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτό. Φαντάσου να το επικοινωνείς σε ένα podcast που το ακούν χιλιάδες ανώνυμοι, άγνωστοι, αδιάφανοι άνθρωποι. Η Ανθούσα έκανε ένα τεράστιο άλμα.