Αληθινό αίμα: το ABC φέρνει τη δίκη της σατανικής Ελίζαμπεθ Χολμς στα podcast

Newsroom

Τα νέα επεισόδια του podcast show “The Dropout: Elizabeth Holmes on Trial” σε παραγωγή ABC Audio, υπόσχονται να μας κάνουν ακροατές στην πολύκροτη δίκη της ιδρύτριας της startup απάτης Theranos, την αινιγματική εγκληματία Ελίζαμπεθ Χολμς.

Το ABC News μας βάζει μέσα στην πολύκροτη δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς, της γυναίκας που όλοι αποκαλούσαν ως τον νέο Στιβ Τζομπς μέχρι που αποκαλύφθηκε η απάτη που ύφανε γύρω από όλους, ένα σκάνδαλο λεκιασμένο με αίμα.

Τα νέα επεισόδια του podcast show “The Dropout” που βγαίνει στον αέρα στα τέλη Αυγούστου θα συνοδεύουν σε real time την εξέλιξη της δίκης της Χολμς.

Η Χολμς -κάποτε η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος- δικάζεται για απάτη, ενώ αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης δεκαετιών εάν καταδικαστεί.

Το “The Dropout: Elizabeth Holmes on Trial” επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος τεχνολογίας και επιχειρήσεων Rebecca Jarvis που ερευνά την υπόθεση περισσότερο από πέντε χρόνια.

To 2003 η 19χρονη φοιτήτρια Ελίζαμπεθ Χολμς αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της αμερικανικό όνειρο στα πρότυπα του ινδάλματος της, Στιβ Τζομπς.

Η Χολμς έφυγε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ίδρυσε την εταιρεία Theranos. Η ιστορία της είναι εξωφρενικά κυνική και καταδεικνύει τη σαθρή δυναμική της “startup οικονομίας” των τελευταίων δεκαετιών και είναι φτιαγμένη με αίμα.

Η Χολμς κατασκεύασε ένα φορητό μηχάνημα αιμοληψίας υποσχόμενη ότι αυτό το “σωτήριο ιατρικό gadget” μπορούσε να κάνει εκατοντάδες εξετάσεις αίματος χρησιμοποιώντας μόνο μια μικρή σταγόνα από την άκρη του δαχτύλου. Στη συνέχεια και για περισσότερο από μια δεκαετία η Χολμα εντυπωσίασε τους πάντες, η startup της έγινε case study και η ίδια  μπήκε στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του περιοδικού Forbes. Η Χολμς βραβεύτηκε, έγινε εξώφυλλο σε περιοδικά, και κάθε φορά που έλεγε επάνω από τη φωταγωγημένη σκηνή ότι “θα αλλάξει τον κόσμο”, έλεγε ψέματα.

Το “σωτήριο μηχάνημα” δεν δούλεψε ποτέ, κάτι που η ίδια και ο εραστής και συνεργάτης της στη διοίκηση της Theranos απέκρυψαν από όλους. Το ΔΣ, τους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτούς, ακόμη και τους πελάτες της.

Χτίζοντας έναν ιστό απάτης η Χολμς έκανε λόγο για πιστοποιήσεις της τεχνολογίας της εταιρείας από δημόσιους φορείς και πανεπιστήμια -δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο- και απειλούσε οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά της αν ήθελε να μιλήσει.

Βέβαια στον κόσμο του ασίγαστου κέρδους η Χολμς συνέχιζε να φέρνει κεφάλαια από επενδυτές που ήθελαν μόνο να έχουν κέρδη, με όποιο τρόπο. Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, John Carreyrou, και οι πηγές του -πρώην συνεργάτες της Χολμς που είχαν ξεφύγει από τις δαγκάνες της- αποκάλυψαν την απάτη και η Theranos κατέρρευσε.

Η Χολμς κατάφερε να εξαπατήσει όχι μόνο απλούς ανθρώπους αλλά και παράγοντες της εξουσίας των ΗΠΑ όπως ο μεγαλοδικηγόρος David Boies που ήταν και μέλος του ΔΣ της εταιρείας. Μαζί του και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, από τον George Pratt Shultz -υπουργός άμυνας επί Ρέιγκαν- στον εγκληματία με κοστούμι, τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ επί Νίξον και Φορντ, Henry Kissinger.

Όλοι τους γοητευμένη από την νεά και πολλά υποσχόμενη επιχειρηματία Χολμς, όλοι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της. Η Χολμς είχε τέτοια πειθώ που ακόμη και ο βαρώνος των media Rupert Murdoch επένδυσε 120 εκατομμύρια στο ψέμα της.

Με ρήτρες και συμφωνίες εμπιστευτικότητας να της εξασφαλίζουν τον όρκο σιωπής για χρόνια η Χολμς κατάφερε να πείσει ότι μπορούσε “να αλλάξει τον κόσμο”. Μέχρι που δεν το έκανε.

Το “The Dropout: Elizabeth Holmes on Trial” θα μεταφέρει τους ακροατές μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και θα παρακολουθεί τη δίκη σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας βασικές ενημερώσεις στην πορεία για τις πιο σημαντικές εξελίξεις.

Τα νέα επεισόδια θα περιλαμβάνουν συνομιλίες της Jarvis με πρώην συναδέλφους και γνωστούς του Χολμς, ασθενείς της Theranos, κορυφαίους νομικούς και άλλους.

Η σειρά έχει στο τιμόνι τρεις γυναίκες, τις Rebecca Jarvis, Victoria Thompson και Taylor Dunn και είναι μια παραγωγή του ABC Audio.

Το νέο show είναι sequel του podcast “The Dropout” που έκανε την ιστορία της Χολμς γνωστή στο κοινό της audio only βιομηχανίας τον Ιανουάριο του 2019.

Ακούστε όλα τα επεισόδια παρακάτω και συντονιστείτε στην πολύκροτη δίκη από την Τρίτη, 31 Αυγούστου, σε όποια πλατφόρμα ακούτε podcasts.

Πάτα play!