23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 20 ελληνόφωνα & 3 αγγλόφωνα podcast για τη νίκη

Newsroom Radcast

Ανάμεσα στα podcast που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης και το δικό μας Μπράητ Σάηντ με τις Ήρα Κατσούδα και Δήμητρα Νικητέα, μια συμπαραγωγή της RADCAST.GR & του PROVOCATEUR.

Πρωτοπόρο και ανοιχτό στα νέα media το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στην Ευρώπη που εγκαινιάζει, στο πλαίσιο της 23ης διοργάνωσής του από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021, ένα νέο τμήμα αφιερωμένο στα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο.

Podcast μυθοπλασίας, ποιητικά, αφηγηματικά, podcast κωμικά, θρίλερ, προσωπικά και τρυφερά παρουσιάζει το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο νέο τμήμα podcast που εγκαινιάζεται φέτος και φανερώνει τις εκλεκτικές συγγένειες του είδους με το σινεμά.

Το νέο τμήμα podcast του ΦΝΘ περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα με 23 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast, αναδεικνύει 13 ελληνόφωνα podcast εκτός συναγωνισμού, συμμαχεί με ΗΠΑ και Δανία σε δύο ξεχωριστά podcast ενώ σκοπεύει να ενημερώσει το φανατικό κοινό του με ειδικά podcast αποκλειστικά για την 23η διοργάνωση.

Από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, χρήστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μπορούν να ακούσουν δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας filmfestival.gr τα podcast, τα οποία πραγματοποιούν παγκόσμια πρεμιέρα, ενώ το φεστιβάλ θα παρουσιάζει καθημερινά ολιγόλεπτα podcast που θα ενημερώνουν το κοινό για τις ταινίες, τις θεματικές και άλλα πολλά.

Για τη νίκη

Cult δημιουργίες, ιστορίες μυστηρίου, ένα ταξίδι στο διάστημα, συζητήσεις για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, συναρπαστικές προσωπικότητες αποκαλύπτονται στα podcast του διαγωνιστικού τμήματος, το οποίο αποτελείται από 20 ελληνόφωνα και τρία αγγλόφωνα podcast που πρωτοπορούν σε μορφή και ύφος.

Τα podcast του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν ένα βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται των Καλλιόπη Αλπίτση (διευθύντρια του elculture.gr), Νάντια Δρακούλα, (συγγραφέας, παραγωγός ντοκιμαντέρ, ραδιοφωνική παραγωγός του Best Radio) και Λευτέρη Χαρίτου (σκηνοθέτης, συνεργάτης του pod.gr) καλούνται να επιλέξουν τα καλύτερα podcast από το φετινό διαγωνιστικό τμήμα.

Οι διαγωνιζόμενοι

Female Pressure/ Δημιουργός: Lenka Kocisova / Akkamiau. Στο Female Pressure μιλούν για τις εμπειρίες τους στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και των εικαστικών τεχνών τα μέλη του female:pressure, μιας διεθνούς διαδικτυακής βάσης δεδομένων και δικτύου γυναικών*, AFAB, transgender, transfeminine, transmasculine, intersex [+προαιρετικό φύλο], genderqueer, gender nonconforming, a-gender ή/και non-binary DJs, μουσικών, συνθετών, παραγωγών, εικαστικών καλλιτεχνών, agent, δημοσιογράφων και ερευνητών.

The Green Trees and the White Room/ Δημιουργός: Giulia Osinski. Αυτό το podcast μυθοπλασίας είναι εμπνευσμένο από τις σημειώσεις που κρατούσε η δημιουργός του στη διάρκεια μιας κατάθλιψης που βίωσε σε ηλικία 19 ετών, κατά τη μεταβατική περίοδο από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Ο εγκλεισμός που προκάλεσε ο κορωνοϊός τής θύμισε τον εγκλεισμό της την περίοδο της κατάθλιψής της. Με επίκεντρο τις μονότονες και επαναληπτικές σκέψεις, τη μουσική που άκουγε και το τραγούδι των πουλιών που ακουγόταν από το παράθυρό της, η δημιουργός παίρνει μια «συνέντευξη» από τον 19χρονο εαυτό της.

hotel terminus/ Δημιουργοί: Μαριλού Βόμβολου, Κώστας Βόμβολος. Πόσο γνωρίζουμε τους άλλους -οικείους, γνωστούς ή ξένους; Τι ξέρουμε για την εποχή που ανδρώθηκαν, για τον τρόπο που βιώσαν την παιδική ηλικία, για τους μύθους που τους συνόδευσαν; Ένα podcast που συγκεντρώνει μικρές, τυχαίες μνήμες που συγκροτούν ταυτότητα. Ή ίσως όχι. Ίσως απλά φανερώνει την προσωπική και συλλογική ρευστότητα που αποκαλούμε ιστορία μας.

Maid in Hell/ Δημιουργοί: Line Fabricius – Anna Steen Hansen. Το Maid In Hell δίνει άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε μια τρομακτική και βάναυση μορφή σύγχρονης δουλείας. Ακολουθούμε τους υπαλλήλους μιας υπηρεσίας απασχόλησης, οι οποίοι περιγράφουν με μελανά χρώματα το επάγγελμα της οικιακής βοηθού, καθώς και τις γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τον δρόμο προς το σπίτι τους, έχοντας βιώσει σκληρές και μερικές φορές επικίνδυνες εμπειρίες. Παράλληλα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τρομερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γυναίκες κάθε μέρα. Το podcast αποτελεί μια εκδοχή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του The Why Foundation. Αφήγηση: Kenneth Wright.

Meet the Makers/ Δημιουργός: Δάφνη Καρνέζη. Αυτό το αφηγηματικό podcast επισκέπτεται τα εργαστήρια ξεχωριστών τεχνιτών σε όλη την Ελλάδα και μαθαίνει για το παρελθόν και την παράδοση, αλλά και για το πώς οι μέθοδοί τους συνδέονται με το σύγχρονο design. Στο πρώτο επεισόδιο τρεις γενιές της οικογένειας Βενιζέλου ξετυλίγουν την ιστορία του εργαστηρίου βιεννέζικης ψάθας, που διατηρούν από το 1850.

Overview Effect: Προς Τα Άστρα Και Πίσω | Γνώση Σ’ Αυτόν Special Episode/ Δημιουργός: Χρήστος Αθανασούλης. Παρακολουθούμε το ταξίδι μιας αστροναύτη, από την απογείωση στο διάστημα, και πίσω στη Γη. Βιώνουμε τα δικά της βιώματα και νιώθουμε τα δικά της συναισθήματα. Ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας ή μία μυθοπλασία με στοιχεία ντοκιμαντέρ. Ένα σπέσιαλ επεισόδιο του podcast Γνώση Σ’ Αυτόν.

Αγορομάνα/ Δημιουργός: Αφροδιτη Μητσοπουλου. Η νέα μητέρα διαπιστώνει έκπληκτη ότι η κοινωνία έχει νίψει τας χείρας της και ο σύντροφός είναι στη δουλειά. Καλείται να ανταποκριθεί μόνη σε μία επίπονη και εντατική εργασία. Ανάμεσα στις κωμικοτραγικές καταστάσεις που βιώνει, η μαιευτική βία είναι απλώς μια ακόμη οδυνηρή υπενθύμιση της θέσης της.

Η Αδερφή Της Γιαγιάς Μου/ Δημιουργός: Ελένη Καβούκη. Λάρισα, 27 Ιανουαρίου 2018. Η 88χρονη Άρτεμις Μπίτα, επιζήσασα του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μιλά με την εγγονή της αδερφής της για τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της: τον πόλεμο που βίωσε παρά τη θέληση της, τη μετανάστευση στην Σοβιετική Ένωση και τέλος, την επιστροφή της στην πατρίδα.

Αναζητώντας Διέξοδο/ Δημιουργός: Λία Κατσανά. Το «Αναζητώντας Διέξοδο» επιχειρεί να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στον χώρο των εξαρτήσεων. Μιλώντας με τους ψυχολόγους Σωτήρη Λαϊνά και Βασίλη Καλαμπαλίκη, το podcast αναζητά απαντήσεις σχετικά με την αύξηση της χρήσης ουσιών, την επίδραση των μέτρων σε εξαρτημένους και δομές, καθώς και λύσεις για την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Η γιαγιά μου η Μάρω. Δημιουργός: Ευτυχία Ιωσηφίδου. «Η γιαγιά μου, η Μάρω», είναι ένα προσωπικό podcast τεκμηρίωσης για την απώλεια και τη μνήμη. Η μνήμη της Μάρως αναβιώνει από την εγγονή της, 17 χρόνια μετά το θάνατό της. Τι ξέρουμε πραγματικά για αυτούς που αγαπάμε; Πώς μπορούμε να τους περιγράψουμε χωρίς να τους βλέπουμε; Τι είναι αυτό που, τελικά, παραμένει ζωντανό; Το παρελθόν και το παρόν συνδιαλέγονται, δημιουργώντας μια αφήγηση για τους οικογενειακούς δεσμούς και την κληρονομιά, εξερευνώντας παράλληλα το θέμα της μνήμης με έναν πολύ προσωπικό τρόπο.

Γυναίκα από τη Βουλγαρία/ Δημιουργός: Χριστίνα Καραβεζύρη. «… βάφω ένα γκρίζο χαρτί με πρόσωπα/ και τους μιλώ/ τα ζώα βγαίνουν σφαγμένα/ και τρυφερά τυλίγονται στο χαρτί… η αποκλειστική διπλώνει το πλεκτό της. “Πρέπει να στείλω τα λεφτά στη Βουλγαρία… Αύριο η κόρη μου έχει γενέθλια…” Ένας μονόλογος. Ένας διάλογος ανάμεσα σε φόβους, όνειρα… ανάμεσα σε αγαπημένους…»

Γυναικείοι Μπελάδες/ Δημιουργός: Ελπίδα Γκρίλλα. Ελληνικό soft porn, crime, comedy podcast, στα χνάρια των Άρλεκιν και των πονηρών βιβλίων της δεκαετίας του ’80. Με ηρωίδες πάντα γυναίκες, οι ιστορίες της Ελπίδας Γκρίλλα εξελίσσονται σε πραγματικούς ή φανταστικούς κόσμους και ακουμπάνε τον έρωτα συνοδεία όπλου. Για τους λάτρεις του παλιακού σεξ και της επίθεσης με τακούνι.

διασπορά (η)/ Δημιουργός: Womxn_gr. Η διασπορά με γυναικείο πρόσημο. Πώς βιώνουν τη διασπορά οι γυναίκες από την Ελλάδα αλλά και από αλλού; Γιατί φεύγουμε από την Ελλάδα; Τι συναντάμε στη νέα χώρα; Τι μας λείπει από την Ελλάδα και πώς την βλέπουμε τώρα που δεν είμαστε εκεί; Μια επισκόπηση των βιωμάτων των γυναικών μέσα από τέσσερις συνεντεύξεις Ελληνίδων της διασποράς.

Εναλλάξ/ Δημιουργοί: Δανάη Δημοπούλου και Ελπινίκη Παπαδοπούλου. Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ζεύγη αντίθετων μεταξύ τους δυνάμεων και από στερεοτυπικές αφηγήσεις, έρχεται ένα podcast που αποδομεί τις σημαντικές προσωπικότητες, παρουσιάζοντας τις άγνωστες πτυχές της ζωής τους, καταρρίπτοντας τις στερεοτυπικές αφηγήσεις που τους πλαισιώνουν. Άλλωστε, όλα στην ζωή πάνε εναλλάξ!

Επείγον/ Δημιουργός: Ομάδα Εν δυνάμει. Μια ομάδα ανθρώπων εγκλωβισμένη μέσα στο ηχητικό αρχείο. Ένα podcast που μεταμορφώθηκε σε φυλακή. Άνθρωποι-φωνές, σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον ακροατή, εκμυστηρεύονται προβληματισμούς, φόβους και όνειρα, υπογραμμίζοντας τη βασική τους ανάγκη: να αποκτήσουν ξανά σώμα και υπόσταση, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Ες Τροφωνίου μεμάντευται/ Δημιουργός: Άννα Στερεοπούλου. Το podcast αποτελεί τη δίγλωσση αφήγηση ενός ονείρου, που βασίζεται στις Εγκοιμήσεις που ασκούνταν στα αρχαία Ασκληπιεία. Αποτελείται από την Καταγραφή Ηχοπεριπάτου στη Λιβαδειά, στις Πηγές Έρκυνας (Κρύα) / Μαντείο Τροφωνίου, προς το κέντρο της πόλης και στόχος του είναι να προσφέρει μια ψυχο-ακουστική εμπειρία παρόμοια με αυτή στην οποία υποβαλλόταν ο εκάστοτε «Εγκοιμώμενος»-ασθενής.

Μπράητ Σάηντ / Δημιουργοί: Ήρα Κατσούδα, Δήμητρα Νικητέα. Οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν δυστυχώς ακόμα και σήμερα ένα θέμα ταμπού. Οι stand-up comedians Ήρα Κατσούδα και Δήμητρα Νικητέα αποφάσισαν να κάνουν το «Μπράητ Σάηντ», ένα podcast με καλεσμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Με άνετο κλίμα και χιούμορ, χωρίς μοιρολατρίες και πεσιμισμούς, μιλούν ανοιχτά για τις ασθένειες, αναδεικνύουν τις δυσκολίες, αυτοσαρκάζονται και παρωδούν την ελληνική πραγματικότητα, κατεδαφίζοντας τα ταμπού που δυστυχώς ακόμα αντιμετωπίζουν. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας).

ΠΑΤΑ PLAY!

Οι Ήρα Κατσούδα και Δήμητρα Νικητέα σε ένα podcast ειλικρινές, αστείο και βαθιά ανθρώπινο συζητούν για το πώς είναι να ζεις με χρόνια πάθηση με εκείνους που μπορούν να το γνωρίζουν. Τους ανθρώπους που το ζουν. Μια συμπαραγωγή του PROVOCATEUR και της RADCAST.GR.

Πέτα την γαμημένη πανοπλία/ Δημιουργός: Μάνος Παπαδάκης. Ο σκηνοθέτης Μάνος Παπαδάκης μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τις σχέσεις των ανδρών με τις γυναίκες και το πώς η πατριαρχία διαβρώνει την προσωπικότητά μας. Τα προβληματικά πρότυπα γύρω του, οι αντιφατικές πληροφορίες που δημιουργούσαν σύγχυση για τον ρόλο του ως νέου άνδρα, ο περίγυρος που έκανε αποδεκτές μόνο τις «μάτσο» συμπεριφορές και η ενήλικη ακούσια κακοποιητική συμπεριφορά προς τις γυναίκες είναι μερικά από τα θέματα που τον απασχολούν.

Πορτραίτα Αντικειμένων/ Δημιουργοί: Αλέξανδρος Τσίτσος, Ισαβέλλα Κασιμάτη. Εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, σε συνθήκη εγκλεισμού και ελλείψει ανθρώπινης επικοινωνίας, τα αντικείμενα άρχισαν να μιλούν. Από την ελληνική επαρχία μέχρι τα βάθη της Σιβηρίας, σε έναν πλανήτη που κάποτε έσφυζε από ζωή, ένα άρωμα, ένα λεξικό, ένα κομπολόι και ένα τσεκούρι αφηγούνται τις αναμνήσεις τους.

Πτήση 2311/ Δημιουργός: Δήμος Βρύζας. Η πτήση 2311 είναι ένα «εναέριο», ηχητικό ταξίδι μυθοπλασίας, σε σενάριο Δήμου Βρύζα. Μέσα από μία σουρεαλιστική προσέγγιση βασισμένη σε ένα ρεαλιστικό ηχητικό περιβάλλον πτήσης, το podcast αντλεί έμπνευση από τις συνθήκες στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και τοποθετεί τον ακροατή και την ακροάτρια σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, ακολουθώντας τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Σε θυμάμαι, χωρίς να ξέρω τ’ όνομά σου/ Δημιουργός: Αντρέας Βάγιας. Ένας πρωινός καφές και ένας εσωτερικός μονόλογος, ο οποίος εξερευνά τη συνοριακή γραμμή μεταξύ της απώλειας και της παρουσίας, της λήθης και της ενθύμησης, της χαράς και του πόνου.

Σκιές πάνω από το Λονδίνο: Σταυροδρόμια και Συμφωνίες/ Δημιουργός: SOUNDIS.GR. Στο μεταπολεμικό Λονδίνο του 1955, ο επιθεωρητής Γιούστας Μπόλτον, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναλαμβάνει τις μεταφυσικές υποθέσεις της Scotland Yard, με τη βοήθεια του ιδιοφυούς ανιψιού του, Ουέσλι Θατς. Η λογική και η παρατηρητικότητά τους θα πρέπει να υπερνικήσουν τον φόβο και τις δεισιδαιμονίες. Στο επεισόδιο «Σκιές πάνω από το Λονδίνο: Σταυροδρόμια και Συμφωνίες», ο διάσημος μουσικός Τζορτζ Χόρας Γουέμπ ζητάει τη βοήθεια του επιθεωρητή για να ομολογήσει ένα “έγκλημα” που διέπραξε πριν δεκαετίες και τη συμφωνία που έκανε με μια μυστηριώδη φιγούρα, η οποία τον βοήθησε να απογειώσει την καριέρα του.  Ένα podcast μυθοπλασίας σε σενάριο Νικόδημου Τσαγκλή, μουσική Βασίλη Κουμεντάκου, αφήγηση Δημήτρη Ζωγραφάκη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Ζωγραφάκης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Γιώργος Ψάλτου, Χρήστος Τριάντης, Πάνος Τσιροζίδης, Χάρης Χρονόπουλος.

Τα στάχυα του Ιουνίου/ Δημιουργός: Θωμάς Σίδερης. Δύο χωριά με κοινή μοίρα, που απέχουν μεταξύ τους 3.100 χιλιόμετρα, καθώς ο πληθυσμός τους σφαγιάστηκε την ίδια μέρα και ώρα από τους Ναζί. Οι παράλληλες ιστορίες του Διστόμου και του Οραντούρ, που έγιναν στόχος των Ες Ες στις 10 Ιουνίου 1944, όπως ξεδιπλώνονται μέσα από τις αφηγήσεις εκείνων που επέζησαν.

Ό,τι άλλο θα ακουστεί

Δύο ξεχωριστά podcast που εξερευνούν τα όρια του ντοκιμαντέρ και αναλύουν τον κόσμο του σινεμά παρουσιάζει το 23ο Φεστιβάλ στο νέο τμήμα Special Podcasting. Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα παρουσιάζει καθημερινά τα δικά του podcast, με νέα, ταινίες και θεματικές της φετινής διοργάνωσης.

Επιπλέον θα παρουσιαστούν συνολικά 13 podcast Εκτός Συναγωνισμού. Ιστορίες μνήμης, συναρπαστικές συνεντεύξεις, τέχνη και μυθοπλασία δημιουργούν ένα ενδιαφέρον ηχητικό ψηφιδωτό.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι από τα πρώτα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη που εντάσσει στο πρόγραμμά του τα ηχητικά αρχεία που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη. Τον Μάρτιο, το online 23ο ΦΝΘ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία μια σειρά εργαστηρίων και μία ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών του podcast από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα εργαστήρια και η ανοιχτή συζήτηση είναι διαθέσιμα στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube (http://youtube.com/filmfestivalgr).

Πάτα play!