28 May 2021

Vegan 22, 5η μέρα: Και από πού παίρνεις τη B12 σου;

By ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ VEGAN ΣΕ 22 ΜΕΡΕΣ Listen Now

Την πέμπτη μέρα του vegan podcast challenge με την ομάδα Vegan 22, η Lady Papaya απαντάει στο πιο επίμονο ερώτημα που δέχονται οι βίγκαν.

Άτομα που υπερασπίζονται την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, χρησιμοποιούν δύο επιχειρήματα όσον αφορά την υγεία τις πρωτεΐνες και την Βιταμίνη Β12. Πλέον πολλοί άνθρωποι δέχονται ότι οι φυτικές τροφές είναι μια πιο υγιεινή πηγή πρωτεϊνών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών της υγείας, μπερδεύονται για την Β12. Είναι αλήθεια ότι τα ζωικά προϊόντα περιέχουν Β12 και οι vegans διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας Β12, αλλά η απορρόφηση της Β12 από ζωικά προϊόντα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία και τα άτομα που τρώνε κρέας μπορεί να διατρέχουν τον ίδιο ή μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια Β12.

Η μελέτη του Framingham Offspring διαπίστωσε ότι το 39 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται στο χαμηλό φυσιολογικό και ανεπαρκές εύρος επιπέδων Β12 στο αίμα και δεν ήταν μόνο χορτοφάγοι ή ηλικιωμένοι.Ένας στους έξι  κρεατοφάγους ηλικίας από 26 έως 83 ετών είχαν έλλειψη Β12. Αυτή η μελέτη δεν έδειξε καμία διαφορά στα επίπεδα Β12 στο αίμα νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ αυτών που έτρωγαν κρέας, πουλερικά ή ψάρια και εκείνων που δεν έτρωγαν αυτά τα τρόφιμα. Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αίματος Β12 ήταν εκείνα που έπαιρναν συμπληρώματα Β12 και έτρωγαν δημητριακά εμπλουτισμένα με Β12.

Το Nutrients επιστημονικό περιοδικό αναφέρει: «Το περιεχόμενο της βιταμίνης B12 ΔΕΝ είναι υψηλό συνολικά αυγά (περίπου 0,9-1,4 μg / 100 g), τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του αυγού. Η μέση βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Β12 από μαγειρεμένα αυγά είναι 3,7% –9,2%. Έτσι, η βιταμίνη Β12 στα αυγά απορροφάται γενικά.

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 διαφόρων τύπων γάλα είναι πολύ χαμηλή (περίπου 0,3-0,4 μg / 100 g), και σημαντικές απώλειες βιταμίνης Β12 συμβαίνουν κατά την επεξεργασία του γάλακτος. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 στον ορό γάλακτος μειώνεται σημαντικά κατά τη ζύμωση γαλακτικού οξέος

Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αίματος Β12 είναι εκείνα που παίρνουν συμπληρώματα Β12.

Οι βίγκαν παίρνουν την Β12 τους από την ίδια πηγή με κάθε άλλο ζώο στον πλανήτη από μικροοργανισμούς, χωρίς να προκαλέσουν ταλαιπωρία σε οποιοδήποτε αισθανόμενο ον ή να προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημία. Οι βίγκαν που χρησιμοποιούν επαρκείς ποσότητες εμπλουτισμένων τροφίμων και συμπληρωμάτων Β12 είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ανεπάρκεια Β12 από τον τυπικό άνθρωπο που τρώει κρέατος, είναι πιο αποτελεσματικό να παραλείψετε απλώς τα ζώα και να πάρετε το Β12 απευθείας από συμπληρώματα.

Περισσότερα στη RADCAST.GR

  • LIFESTYLE
  • Podcast
  • Vegan
  • WELLNESS