Τη δέκατη μέρα του πρώτου ελληνικού vegan podcast challenge της RADCAST με την ομάδα Vegan 22 Greece, η Lady Papaya μας λέει πώς να φτιάχνουμε γλυκά μέσα στη γλύκα, αλλά χωρίς ζάχαρη και μέλι.
Γιατί όμως οι vegans δεν τρώνε μέλι;
Οι μέλισσες τρέφονται από τη γύρη, αλλά το μέλι είναι η μόνη τους πηγή τροφής σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, και περιέχει θρεπτικές ουσίες που προορίζονται για δική τους κατανάλωση.
Για να γεμίσουν το στομάχι τους, οι μέλισσες επισκέπτονται έως και 1.500 λουλούδια, ώστε να συλλέξουν αρκετό νέκταρ. Επιστρέφοντας στην κυψέλη, η μέλισσα, μαζί με τις υπόλοιπες εργάτριες αναμασούν το νέκταρ, σε μια διαδικασία που καταλήγει στη δημιουργία του μελιού.
Κάθε μέλισσα παράγει ποσότητα μελιού που αντιστοιχεί σε μόλις ένα δωδέκατο του γλυκού του κουταλιού σε ολόκληρη τη ζωή της – και κάθε γραμμάριο είναι θεμελιώδες για την κυψέλη.
Επίσης, οι μέλισσες πετούν περίπου 55.000 μίλια και επισκέπτονται δύο εκατομμύρια άνθη για την παραγωγή 450 γραμμαρίων μελιού. Μιλάμε, δηλαδή, για δουλειά όχι αστεία.
Οι μελισσοκόμοι αντικαθιστούν το μέλι που παίρνουν από την κυψέλη με ένα υποκατάστατο ζάχαρης, το οποίο είναι πολύ χειρότερο, από θρεπτικής άποψης, για την υγεία των μελισσών. Το φθηνό υποκατάστατο ζάχαρης δεν περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία, τα λίπη και τις βιταμίνες που έχει το μέλι. Αυτή η πρακτική αναγκάζει τις μέλισσες να εργάζονται παραπάνω για να αντικαταστήσουν το μέλι που λείπει.
Υπάρχει βία στην παραγωγή μελιού;
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, μια συνηθισμένη πρακτική των μελισσοκόμων είναι η καταστροφή ολόκληρων των κυψελών αφότου συλλέξουν το μέλι, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος.
Συχνά καταστρέφουν το μελίσσι χρησιμοποιώντας κυανιούχο αέριο.
Δεν είναι άγνωστο πως οι μελισσοκόμοι ψαλιδίζουν τα φτερά των βασιλισσών για να τις αποτρέψουν από το να εγκαταλείψουν την κυψέλη και να δημιουργήσουν αποικία σε κάποιο άλλο μέρος, ενώ πολλές φορές οι βασίλισσες υπόκεινται σε τεχνητή γονιμοποίηση.
Οι πληθυσμοί των εκτρεφόμενων μελισσών ορισμένες φορές υποκύπτουν σε μια ασθένεια που ονομάζεται «διαταραχή κατάρρευσης της αποικίας» – το οποίο οι επιστήμονες συνδέουν με το «άγχος διαχείρισης των μελισσών», τη «δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα» και «ανεπαρκή αναζήτηση τροφής / κακή διατροφή».
Κάτι που ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι πως εξαιτίας της μαζικής εκτροφής μελισσών, έχει μειωθεί ο αριθμός των βομβίνων (μπάμπουρες) και πολλών ειδών πτηνών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική βίγκαν πρόκληση των 22 ημερών, αλλά και για δήλωση συμμετοχής επισκέψου τη σελίδα www.vegan22greece.gr