Γυναικοκτονία: δύο video για το έγκλημα που δεν λέμε

Newsroom Radcast

Το πολυδιάστατο κύμα της έμφυλης βίας σε δύο video για streaming παιδείας από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών & Ερευνών Διοτίμα.

Στην Ελλάδα από το 2011 έχουν ατύπως καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες και 27 απόπειρες, ενώ το 2020 οκτώ γυναίκες (τρεις στη διάρκεια της καραντίνας), έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο. Το 2019 ήταν οκτώ, ενώ το 2018 ήταν δεκατρείς. Τα νούμερα είναι ανησυχητικά.

Σύμφωνα με  πρόσφατες μελέτες (UNODOC 2018,2019), το 58% των γυναικών-θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση, το έτος 2017, δολοφονήθηκε από τον σύζυγο/σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειάς του ενώ υπολογίζεται ότι137 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα.

Όπως επισήμανε ήδη από το 2018 ο ΟΗΕ, η γυναικοκτονία είναι “παγκόσμια μάστιγα βίας και τα νούμερα που το αποδεικνύουν είναι  σοκαριστικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), “γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες.”

Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος μιας γυναίκας”.

Περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων.

Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή τους.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι περισσότερα από 8 από τα 10 θύματα ανθρωποκτονιών που διαπράχτηκαν από συντρόφους τους ήταν γυναίκες.

“Η βία από κάποιον σύντροφο συνεχίζει να έχει δυσανάλογα βαρύ τίμημα εις βάρος των γυναικών”, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών συνοψίζουν τις διαπιστώσεις για το 2017 που βασίζονται σε πληροφορίες για ανθρωποκτονίες, τις οποίες παρείχαν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί.

Το BBC πραγματοποίησε δική του έρευνα καταγράφοντας την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των γυναικοκτονιών την 1η Οκτωβρίου του 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ανταποκριτές του δικτύου σε διάφορα σημεία του κόσμου μέτρησαν ότι τα μίντια ανέφεραν τις δολοφονίες 47 γυναικών, προφανώς για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους, σε 21 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες ερευνώνται ακόμη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Τον Νοέμβριο του 2020 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Διοτίμα και η Εφημερίδα των Συντακτών συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Γυναικοκτονία: από τον δρόμο ως τον νόμο”.

Στόχος να προσεγγιστεί η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, από νομική, ανθρωπολογική, δημοσιογραφική και ακτιβιστική σκοπιά.

Οι γυναικοκτονίες είναι δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους, με δράστες στην πλειονότητα των περιπτώσεων κακοποιητικούς συζύγους, που ασκούν χρόνια βία στα θύματα τους.

Στην ουσία, πρόκειται για εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο βαθιά εμπεδωμένων πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας και έμφυλων στερεοτύπων, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες ως υποτελείς των ανδρών παραμένουν έκθετες στο “σωφρονισμό” και την “τιμωρία” μέσω της άσκησης ελέγχου και κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Ο χαρακτηρισμός, η κατανόηση και η καταγραφή αυτών των δολοφονιών καθώς και η νομική αναγνώρισή τους ως γυναικοκτονίες συνιστά πράξη αντίστασης στην απόκρυψη μιας ζοφερής κοινωνικής πραγματικότητας, και παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο τη συνενοχή των σεξιστικών κοινωνιών μας.

Επιπλέον, το Κέντρο Διοτίμα και η Τζένη Κριθαρά έδωσαν στον αέρα ένα ακόμη video για το έγκλημα που δεν λέμε.

Στο video η δικηγόρος Χαρά Χιόνη εξηγεί γιατί τα “εγκλήματα πάθους” ή “εγκλήματα τιμής” είναι απλά δολοφονίες γυναικών.

Το video εξηγεί για την αναγκαιότητα της αναγνώρισης του όρου “γυναικοκτονία.”

Εάν υφίστασαι βία, κάλεσε στην Γραμμή SOS 15900 που υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]