30 June 2021

O Διεθνής Τύπος της 30.06.2021

By WORLD DESK Listen Now

Ο διεθνής Τύπος της 30ης Ιουνίου: Οι φτωχοί Βρετανοί πεθαίνουν από την πανδημία, υπό διάλυση το κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία, στη Γερμανία έχουν νεύρα με την UEFA

Στην Ιταλία, το κίνημα 5 Αστέρων φαίνεται να τελεί υπό διάλυση. Στην Il Messaggero διαβάζουμε σχετικά: «Ο Γκρίλο ξεσπάει, το σχίσμα είναι πιθανό». Σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του, ο ιδρυτής των 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, λέει ότι ο Κόντε «δεν έχει πολιτικό όραμα» και ότι η καταστατική θέση του είναι απαρχαιωμένη. Από την πλευρά του, ο Τζουζέπε Κόντε λέει ότι ο Γκρίλο «κάνει τον αφέντη». Η La Repubblica γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο Γκρίλο πετάει έξω τον Κόντε». Με την κόντρα των δύο ισχυρών ανδρών, οι βουλευτές του κινήματος των 5 Αστέρων πιστεύουν ότι «έτσι αυτοκαταστρεφόμαστε». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Γκρίλο τορπιλίζει τον Κόντε, το Κ5Α στο χάος». Μετά το χάος, νέες διαβουλεύσεις του Γκρίλο με τον Καζαλέτζιο για την επανασύσταση της πλατφόρμας Ρουσώ για την ψηφοφορία των μελών του κινήματος. Και τέλος, η Corriere de la Sera: «Ο Γκρίλο ξεσπάει στον Κόντε». Ο Γκρίλο επικρίνει σκληρά τον Κόντε και επαναφέρει την πλατφόρμα ψηφοφορίας Ρουσώ.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν για την νέα εξέλιξη στον εμφύλιο που τυραννά την Αιθιοπία: «Μια πληγωμένη πόλη πανηγυρίζει μετά την υποχώρηση της Αιθιοπίας». Η αποχώρηση των κρατικών στρατευμάτων την Δευτέρα από το Μέκελε, την πρωτεύουσα της περιοχής του Τιγκράι, έβγαλε στους δρόμους τους κατοίκους που φώναζαν «η νίκη είναι δική μας!». Ο εμφύλιος που μαίνεται εδώ και οχτώ μήνες στην χώρα έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή: 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους, 900 χιλιάδες υποφέρουν από ασιτία, ενώ έχουν καταγραφεί εγκλήματα πολέμου και βιασμοί.

Στο πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν σχεδιάζει την έκδοση εκτελεστικής διαταγής για την χαλιναγώγηση των μεγάλων εταιρειών». Η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τις εποπτικές υπηρεσίες έτσι ώστε να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στον τομέα τους. Η Washington Post κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο: «Η επικείμενη καταιγίδα εξώσεων». Οι ενοικιαστές παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και οι σπιτονοικοκύρηδες έχουν απηυδήσει καθώς η παύση πληρωμής των ενοικίων τελειώνει. Τέλος, οι Financial Times γράφουν: «Η κυβέρνηση αποκαλύπτει το κρατικό σχέδιο βοήθειας μετά το Brexit για την ενίσχυση της βιομηχανίας». Θα πρόκειται για ένα ‘ευέλικτο’ σχέδιο επιδοτήσεων της βρετανικής κυβέρνησης προς επιλεγμένες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι υπουργοί υπόσχονται λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ θα υπάρξουν οφέλη και για τους φορολογούμενους πολίτες.

Στη Γαλλία, ο Τύπος ασχολείται με τα απόνερα των περιφερειακών εκλογών. Η Le Monde γράφει: «Το Εθνικό Μέτωπο αντιμέτωπο με την φθορά της Λεπέν». Η επικεφαλής του κόμματος είναι σίγουρο ότι θα επανεκλεγεί στο Κογκρέσο στις 3 και 4 Ιουλίου, όμως μέλη του κόμματος έχουν δεύτερες σκέψεις, δέκα μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Μετά την εκλογική υποχώρηση στις περιφερειακές εκλογές, αναθεωρούν την στρατηγική που ακολούθησε η Λεπέν.  Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Πώς ο Μακρόν θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε τις περιφερειακές εκλογές». Ο γάλλος πρόεδρος, που δεν προτίθεται να κατανοήσει τα μηνύματα της εκλογικής του ήττας, προχωρά στις τελευταίες αποφάσεις για την τελική ευθεία της θητείας του. Ένα περίγραμμα θα δοθεί πριν τις 14 Ιουλίου.

Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο εμβολιασμός ή η επιμήκυνση». Οι υγειονομικές αρχές θέλουν αν επανεκκινήσουν μια εμβολιαστική εκστρατεία που ασθμαίνει, τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί πλέον το 20% των κρουσμάτων στη Γαλλία. Η περίπτωση ενός τέταρτου κύματος το φθινόπωρο λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Και τέλος, η Humanité: «Πρώτες ύλες: η κρίση που υπονομεύει την δραστηριότητα». Σίδηρος, χαλκός, καλαμπόκι: οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους έξι μήνες, κάνοντας δύσκολη την ανάκαμψη.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να λύσει το χάος με τα σχολεία. Οι Times γράφουν σχετικά: «Προσπάθεια για να σταματήσει το σχολικό χάος λόγω κορονοϊού». Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις τάξεις καθώς ο αριθμός των μαθητών σε καραντίνα φτάνει τις 375 χιλιάδες. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Η απομόνωση χτυπά τους φτωχούς μαθητές περισσότερο». Οι ειδικοί λένε ότι το σύστημα ασφαλών κοινωνικών ‘φουσκών’ πρέπει να σταματήσει αμέσως, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα σχολεία στις υποβαθμισμένες περιοχές υποφέρουν περισσότερο.

Στον Guardian διαβάζουμε: «Ανεπανάληπτη πτώση στο προσδόκιμο ζωής στις φτωχές περιοχές». Ο σερ Μάικλ Μάρμοτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγειονομικής Ισοτητας, αποκάλυψε ότι το ποσοστό θανάτων από κορονοϊό στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ είναι 25% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Αγγλίας. Τέλος ο Independent γράφει: «Οι πολίτες της ΕΕ παλεύουν να παραμείνουν στην Βρετανία». Χιλιάδες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να μην προλάβουν την προθεσμία στις 30 Ιουνίου για δήλωση παραμονής καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στις αρχές εγκαίρως, λόγω μπλοκαρισμένων τηλεφωνικών γραμμών και καθυστερήσεων στις ιστοσελίδες του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Γερμανία, οι γερμανοί πολιτικοί δεν πήραν πολύ ψύχραιμα τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας τους από την Αγγλία… Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Γερμανοί πολιτικοί εξοργισμένοι με την UEFA». Τα γεμάτα στάδια αποτελούν ανεύθυνη στάση, λέει ο Ζεεχόφερ. Περισσότεροι θάνατοι από ποτέ λόγω κορονοϊού στη Ρωσία. Και η Süddeutsche Zeitung για το ίδιο θέμα: «Αιχμηρή κριτική προς την UEFA». Λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, υπάρχει αυξανόμενος θυμός για τον μεγάλο αριθμό θεατών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους υπευθύνους να επανεξετάσουν την ιδέα τους. Τέλος, η Die Welt σε διαφορετικό μήκος κύματος, γράφει: «Σύγχυση σχετικά με τα υποχρεωτικά τεστ και τις καραντίνες για τους παραθεριστές». Η Πορτογαλία και η Βρετανία είναι γνωστές ως περιοχές με μεταλλάξεις του ιού -οι ταξιδιώτες που προέρχονται από εκεί θα πρέπει να απομονωθούν. Οι πολιτικοί ζητούν επίσης αυστηρότερους κανόνες για όσους επιστρέφουν από άλλες χώρες.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Αραγονές εκθέτει το σχέδιο της μέγιστης ανεξαρτησίας στον Σάντσεθ». Ο καταλανός πρόεδρος ζητά αμνηστία, αυτοδιάθεση και τερματισμό της καταστολής. Κυβέρνηση και Τζενεραλιτάτ θα συνεχίσουν τον διάλογο τον Σεπτέμβριο, που θα υπόκειται στο Σύνταγμα, διαμηνύουν από τώρα ισπανοί αξιωματούχοι. Και η El Mundo: «Ο Αραγονές υπερηφανεύεται ότι ο Σάντσεθ θα αποδεχθεί μια ψηφισμένη λύση». Οι δύο πρόεδροι συμφωνούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι το φθινόπωρο. Ο ένας λέει ότι μίλησαν για επενδύσεις και ένα φόρουμ για καταλανούς, ο άλλος για αυτοδιάθεση και αμνηστία.

Aυτός ήταν ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Η επισκόπηση αυτή είναι μια παραγωγή της RADCAST.GR.

Στην εκφώνηση και επιμέλεια ο Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης, στον ήχο ο Διονύσης Αντύπας.

Περισσότερα στη RADCAST.GR

  • NEWS
  • Podcast
  • WORLD DESK
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ